Ett jobbrelaterat inköp....hehehe
Benfolket - Keri Hulme
Boken handlar om tre personer; Simon, Joe och Kerewin. Simon är Joes stumme fosterson som när han inte blir förstådd hittar på illdåd och snattar. Joe är fosterpappan som bär på mycket sorg oroligheter. Han känner sig ensam i sin föräldraroll och finner inget annat sätt att uppforstra sin son än genom att slå honom sönder och samman. Kerewin är en säregen kvinna, också kallad bygdens orginal, som bor vid havet i ett torn. Boken berättar om hur dessa tre personer finner varandra och hur de utvecklas. Historien kan delas in i tre delar; upptrappningen, kulmen och efterdyningarna.
Mitt första intryck av boken var inte jättepositivt. Jag tyckte den kändes väldigt svårbegriplig under de första sidorna . Det var lite som mitt möte med bittert arv. Detta ändrades dock några kapitel in i boken då jag fick träffa på karaktärerna, som dolde så många hemligheter som jag ville få reda på.
Boken tycker jag har lite av allt. En drömsk känsla, en historia med ett bra driv framåt och en röd tråd som är lätt att följa och ett vackert språk med intressanta omskrivningar som blandas med maoriska talesätt och uttryck (var lugn, ordlista finns där bak). Jag får veta mer om ett folk jag aldrig ens har funderat på och ett helt annat, enklare sätt att leva. Kerwein har egentligen allt man behöver i livet, men väljer att vara säregen och leva enkelt. Hon jagar sin egen mat och trivs som allra bäst i en karg miljö där hon blir som ett med naturen.
Saker spelar förövrigt en väldigt liten roll i boken. Materiella ting spelar liten roll och de saker som finns med har ett stort sentimentalt värde för någon av huvudpersonerna.
Jag skulle kunna fortsätta hur länge som helst och prata symbolik och detaljer som jag faller för, men jag tror jag lämnar det här. Enkelt uttryckt så gillade jag boken mycket och jag är glad att jag har fått chansen att upptäcka den tack vare lyrans utmaning. Som jag förstod det så var den här boken lite svår att få tag på. Detta får mig osökt att fundera på debatten kring biblioteksrensningar. Boken är från 1985 och mitt exemplar är riktigt slitet och fläckigt. Är detta då en av de böcker som slängs och sedan återvinns till något annat?
En helgenkät
Svårt att förklara skälet till varför jag gillar omslaget. Det känns onödigt. Ni ser ju hur vackert blommigt omslaget är. Detta är dock UNDER pappersomslaget.
Jag har några böcker på min vill ha lista just nu. De jag är mest sugen på är Prep - Curtis Sittenfeld, Bara vanligt vatten - Kajsa Ingemarsson och Brev till en bokaffär - Helene Hanff
Svår fråga.. Livet i det tysta kanske..... eller Med fötterna på jorden och huvudet i det blå.
Jag hade nog bjudit in Joanne Harris och sett om hon hade kunnat få min värld att bli lite mer av en fantastisk realism.
Jag har ingen fast läsritual men är det på kvällen gör jag mig alltid klar för sängen först. På morgonen händer inget speciellt och på dagarna beror det helt på humör.
Jag är nog en sucker för definitiva slut. Annars kan jag lätt bli sur eller vilja ha en uppföljare av något slag.
Hmmm svårt. Jag har ingen koll på vilka böcker som redan Är film. Jag kan väl tänka mig en doft av apelsin eller underströmmar av Joanne Harris
http://www.youtube.com/watch?v=2PWfB4lurT4
Colbie Caillat - Bubbly
I've been awake for a while now
you've got me feelin like a child now
cause every time I see your bubbly face
I get the tinglies in a silly place
It starts in my toes
and I crinkle my nose
where ever it goes I always know
that you make me smile
please stay for a while now
just take your time
where ever you go
V2: The rain is fallin on my window pane
but we are hidin in a safer place
under covers stayin dry (*safe) and warm
you give me feelins that I adore
och så fortsätter den...
Har ingen speciell sida som jag är inne på mer än olika bloggar. DN bok ibland bara.
Jau, runt 70-80 kanske?
En läsrapport.
Efter Benfolket tror jag att det blir Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö. Samt den lättlästa versionen av samma bok. Ska nämnligen använda den i år 8 i höst. Behöver ha lite koll på den innan jag sätter den i nävarna på mina motsträviga åttor.
Helt död efter full vecka
Idag har jag dessutom varit ute i skogen tillsammans med min sexa och gjort samarbetsövningar med mera. Man lär sig mycket om sin klass utanför skolan. Hur de funkar med klasskamrater och vilka som umgås med vilka. RIktigt intressant.
En av mina elever visade ett riktigt stort intresse för twilight serien. Hon tyckte att Edward är den mest romantiska person som finns.
Tematrio yrken
Veckans tematrio handlar om yrken. Här är mitt bidrag.
1. I Anna Gavaldas tillsammans är man mindre ensam spelar yrket olika roll i karaktärernas liv. Camille använder sitt jobb som en flykt från det hon är menad att göra. Franck lever för sitt jobb och har svårt att kombinera sitt liv med sitt jobb och Philibert är för blyg och osäker för att få det jobb som han vill ha och har ett annat bara för att överleva.
2. I där mitt hjärta finns blir ett jobb på WallMart en av de orsakerna till att NovaLees liv ändras till det bättre och hon kan äntligen bli självständig och börja jaga sina drömmar. Drömmar om ett hem utan hjul och att ta vackra bilder. Hon slutar att leva för nästa pojkvän och hon blir mer och mer självständig i och med sitt jobb.
3. Jaget i Nick Hornbys novell NippleJesus tar sitt jobb som vakt på ett museum på största allvar och trots att han till en början inte gillar Jesusbilden gjord av utklipp på bröstvårtor så gör han sitt yttersta att försvara tavlan från aktivister och höga röster.
De modlösa - John Lapidus
Det var på plats i Sverige Erik Holmbergs världsbild formades, från inträdet i Handelshögskolevänstern till sparken från Göteborgs-Posten. Nu är det främst synen på sig själv - i ljuset av den övergivne sonen Love - som gör att Erik inte har satt sin fot i sitt land på sex år.
Av sandinisterna ges Erik och kollegan Jaime i uppdrag att informera sig om den svenska biståndsstrategin för Nicaragua, ett uppdrag som får dem att spionera på ambassadekonom Tomas Lindqvist.
Samtidigt är Erik och Jaime betagna i Tomas fru, Kristin.
Jag har svårt att fastna för huvudpersonen och hans handlingar och beteende är inte något som jag faller för. Boken känns dessutom tung att läsa då det är mycket jag inte känner till om bistånds- och organisationsvärlden. Det blir mycket upprabblande av olika organisationer och vad de gör och det känns inte som att jag riktigt hittar den röda tråden.
Det som ändå har fått mig att läsa igenom boken är beskrivningarna av Nicaragua. Bilderna jag får i huvudet är av ett skitigt land, men med ett folk med ett öppet sinne.
Det där prasselformuläret=)
Här kommer formuläret jag nämde tidigare.
Angående böcker:
* Favoritgenre?
Jag är öppen för allt utom sci-fi och fantasy. Det är inte min favoritgenre.
* Favortiförfattare? (Saknas somliga titlar i samlingen eller har du allt?)
Joanne Harris (allt), Stephen King (har mycket)
* Genre eller författare som du är nyfiken på?
Jag är sugen på Curtis Sittenfeld just nu. Vill läsa prep (engelsk titel).
* Genre eller författare som undviks på liv och död?
Som jag skrev ovan är jag inte sugen på fantasy och sci-fi.
* Läser du på andra språk än svenska?
Gärna engelska
* Har du någonstans listat böcker som du äger/har läst?
Bara böcker jag inte läst i högerkant. Det som jag läst nyligen ligger i recensioner.
Angående prassel:
* Eventuella allergier?
Nada
* Favoritgodis?
Hmmm allt går i perioder. Choklad är dock alltid gott.
* Naturgodis - ätbart eller oätligt?
Är inte så mycket för torkad frukt men älskar nötter. Definitivt ätligt.
* Favoritsnacks?
Just nu ostbågar och brieost om man kan räkna det som ett snacks.
* Kaffe eller te? Vilken smak?
Gillar kaffe och gillar te. Teet får gärna vara lite fruktigt eller kryddigt.
* Kryddar helst med?
Salt, peppar, paprika och chili.
* Vad tycker du verkligen inte om?
Lakritschoklad var ingen hit. Smörpopcorn är inte heller speciellt gott.
Pocker & Prassel
Ännu en enkät om läsning - enkätnörd
(1) Varför läser du böcker? Avkoppling? Information? Spänning? Annat?
Läsning är och betyder mycket för mig. Avkoppling, intresse, flykt, hemkomst. Jag älskar läsning och böcker helt enkelt.
2) Vad för slags böcker gillar du? Deckare, hästböcker, romaner, science fiction, historiska romaner, facklitteratur, biografier...
Jag tycker att min smak är ganska blandad. Jag läser mest vanliga romaner men det blir en del av de anra sorterna med. Jag är inte så förtjust i hästböcker, science fiction och fantasy.
(3) Vilka böcker har du läst på sista tiden? (1-3 titlar)
De modlösa - John Lapidus, Skumtimmen - Johan Theorin, Askungar - Kristina Ohlsson
(4) Finns det någon bok eller någon typ av bok som du aldrig skulle läsa? Varför?
Jag kommer aldrig ge mig på sagan om ringen triologin då det för det första är en fantasybok och för att den första delen av första boken till stor del består av namn. Jag har väldigt svårt att tilltalas av böcker där jag måste hålla reda på massor av olika personer och släktskap.
(5) Finns det någon bok/några böcker som du skulle vilja läsa, men inte har läst?
Självklart finns det massor med böcker som jag vill läsa. Se bara på min senaste läslista längre ner. Den ökar för varje gång jag uppdaterar den. En bok som jag haft länge i bokhyllan och som jag verkligen vill läsa men som jag inte kommit mig för att plocka ur är Isabell Allendes Andarnas hus.
(6) Säg en riktigt bra bok, som du har läst!
Samma här. Det finns många bra böcker att läsa. Den senaste boken jag gillade var Borta bäst av Sara Kadefors
(7) Var får du tag på böckerna du läser? Bokhandel? Present? Bibliotek? I mammas och pappas bokhylla? Lån av kompisar? Annat?
Det är från lite här och var. Bokmässan, affärer, antikvariat, adlibris, bibliotek, julklappar, födelsedagspresenter, lån och mammas bokhylla. Kan jag få tag på en intressant bok så spelar inte ursprungskällan så mycket roll.
(8) Har du många böcker hemma? Hur många hyllmeter ungefär?
Ingen aning då jag har böcker överallt samt dubbelt i alla hyllorna. Men några meter är det allt.
(9) Kommer du ihåg om någon brukade läsa högt för dig när du var liten? Vem? När?
Det var alltid mamma som läste för mig när jag var liten. Oftast hade vi en lässtund precis innan jag skulle lägga mig eller efter middagen men innan bolibompa.
(10) Hur ofta skulle du säga att man läste för dig? Välj mellan aldrig, ibland, ofta, varje dag/kväll.
Ofta var det allt, men inte varje kväll.
(11) Kommer du ihåg vad man läste för dig?
Jag har starka minnen av Frida böckerna (hästböcker, tro det eller ej) men det var säkert fler titlar än så.
(12) Brukar du själv läsa högt för någon ibland? Vem? När?
Jag läser för mina elever titt som tätt.. Det brukar bli cirka tcå böcker per termin. I alla fall för år 6.
(13) Vad läser du då?
Förra året var det, Tommy och Flisen deckare av Lena Lillseste och Petter Lidbäcks världens elakaste fröken. Den ska jag läsa snart igen för de nya sexorna.
Jobbskryt
Borta Bäst - Sara Kadefors
Jag har läst Sandor slash Ida av Sara Kadefors, men helt missat att hon även har skrivit böcker riktade mot vuxna. Innan Borta bäst har Kadefors även skrivit Fågelbovägen 32. Eftersom jag gillade Borta bäst får jag nog se om jag kan nosa rätt även på fågelbovägen 32.
Ingen lägger märke till bilen som står parkerad i den lilla dungen utanför Ikea. Ingen reagerar på kvinnan som kommer ut mellan träden och promenerar mot ingången. Hon är elegant klädd och har ett vackert leende. Hon dricker gratiskaffe innan varuhuset öppnar och äter upp folks kvarlämnade mat.
Kvinnan heter Sylvia. Vem är hon? Vad har hon varit med om? För bara några månader sedan levde hon ett annat, etablerat liv. Efter ett misstag har hon förlorat allt. Nu handlar det om att överleva. Medan Sylvia kämpar för att upprätthålla den perfekta fasaden kommer hon i kontakt med en helt ny värld som förändrar hennes världsbild. Till slut går det inte att fly längre. Hon måste tillbaka till sitt gamla liv, göra upp med den hon en gång var och dem hon en gång lämnat.
Som sagt, boken föll mig i smaken och den gick snabbt att läsa. Jag gillar hur man gradvis får reda på vad det är som Sylvia har gjort som är så "hemskt" och som gjort att hon avskärmat sig själv från sitt gamla liv. Sylvia går från sitt gamla liv med man, barn och villa, till att leva enklare. Dock sker inte den här övergången smidigt, utan hon lämnar mycket olöst bakom sig som måste lösas.
Man får möta två olika sidor av Sylvia, en före "det hemska" och en efter som väldigt tydligt skiljer sig från varandra. På resan mot att skapa någon slags harmoni med sitt gamla liv möter Sylvia nya personer i samhällsklasser som hon aldrig ens bemödat sig att möta, men som hon också är vilsna i livet. Dessa människor ser hon nu med nya ögon de blir hennes vänner.
Jag gillar bokens budskap som passar bra in i vår tid då allt handlar om utsida, status och att klättra på karriärstegen. Mycket i livet handlar om att bli bättre än vad man egentligen är och det är väldigt sällan som vi bara stannar upp och är nöjda med vad vi har. Man behöver inte föreställa sig och spela en roll. Stanna upp se det liv du lever. En fasa vore ju att om 10-20 år inse att man missat livet i jakt på något som är bättre.
Hoppas jag inte förstört boken för mycket för er. Läs den och ta er en funderare.
Uppdaterad vill ha lista
Nu har jag samlat på mig olika boktitlar på lite olika ställen och kände att det var dags att sammanställa allt till en enda. Listan har ökats på sen min förra sammanfattning.
Love letters of great men
Den dagen min dotter blev galen - Michael Greenberg
En hattaffär runt hörnet - Marita Conlon McKenna
Livet på en kylskåpsdörr - Alice Kuipers
Stigma - Åsa Schwartz (att jag aldrig kan få lånat/skaffat den)
Mitt nya jag - Sophie Kinsella
Brev till en bokhandel - Helene Hanff
Boktjuven - Markus Zusak
Bara vanligt vatten - Kajsa Ingemarsson
Prep - Curtis Sittenfeld
Stjärna för en natt - Lisa Jewell
Om jag stannar - Gayle Forman
Lilla hjärtat - Sophie Hannah
Hypnotisören - Lars Kepler
The Keeper - Sarah Langan
The house - Bentley Little
Julie & Julia - Julie Powell
Kortfattad kinesisk - engelsk ordbok för älskande - Xiaolu Guo
Om man bortser från det jag kan låna och det som är tillfälligt slut hos adlibris landar notan på endast 1542:-. Alldeles lagom eller hur.
Tematrio Kalas och fest
Lyrans tematrio handlar den här veckan om fest. Dessa böcker kom jag osökt att tänka på.
1. Tisdagar med Morrie - Mitch Albom
Morrie får diagnosen ALS och bestämmer sig då för att fira sitt liv istället för att lida och vänta på sin död. Bland annat tycker han att det är sorgöogt att han inte skulle få höra vad vännerna skulle säga om honom på sin egen begravning, så han ordnar en "begravning" när han är levande för att tillsammans med vänner och familj prata om livet.
2. Choklad - Joanne Harris
Här blir Vianne och Anoul blir bjudna på en spontanfest hos Zigenarna på deras båtar. Det bjuds på mat, sång och dans och de bjuds in att delta trots att de egentligen inte känner dem. Stämningen som skapas i boken är nästan trolsk.
3. Sofies Värld - Jostein Gaarder
I Sofies värld blir allt bara knepigare och knepigare och hela historien får ett avslut just på Sofies födelsedagskalas. Detta är slutscenen i boken. Där Sofie får svaren till varför hennes verklighet ser ut som den gör. Hon blir inte bara ett år äldre utan förändrar också hennes syn på livet.
Skumtimmen - Johan Theorin
En dimmig sensommardag i början av sjuttiotalet försvinner en liten pojke på norra Öland utan några som helst spår. I dagar och veckor letar familjen, polisen och frivilliga efter honom.
Mer än tjugo år senare får pojkens mor Julia ett oväntat samtal från sin far, sjökaptenen Gerlof Davidsson. Han har fått ett brev utan avsändare med posten. Brevet innehåller en liten pojkes sandal.
Julia återvänder motvilligt till barndomens ö och sin åldrige far. Först nu får hon höra talas om en mytomspunnen ölänning, Nils Kant, som en gång satte skräck i en hel bygd. Han är död och begraven sedan länge, långt innan Julias pojke försvann.
Ändå finns det de som har sett Nils Kant. Han sägs ibland vandra på det öländska alvaret i skymningen. I Skumtimmen.
Jag gillar greppet på boken. Blandningen av nutid dåtid för att sedan flätas ihop och bli en helhet mot slutet. Jag gillar känslan man får av ett kargt öland om hösten. Öland är ju annars förknippat med sommaren. Karaktärerna i boken känns väldigt ensamma och isolerade samtidigt som det handlar om att hitta hem och att hitta någon att ty sig till. Dessutom är det skönt att läsa en "kriminalroman" som inte har det vanliga greppet utan har en helt annan vinkel.
Det som gjorde att det gick såpass långsamt för mig att läsa boken tror jag beror på att berättelsen ibland stod stilla. Berättelsen går med sakta mak framåt, men ibland stannade den liksom till och det var då jag somnade/började tänka på annat/kom på måsten.
Boken är inte fantastisk men angenäm att slå ihjäl en stund med. Är nu intresserad av annat som Theorin har skrivit. Nattfåk nästa?
25:- boken
En lördagsenkät fast på söndag istället.
Fiktionista satte ihop en liten lördagsenkät att pyssla med. Hanns inte med igår så den fick komma idag istället.
Vad läser du just nu?
Benfolket av Keri Hulme och De modlösa av John Lapidus
Vilken är din favoritgenre?
Har ingen riktig favorit, utan gillar lite från allt utom kanske fantasy. Det blir mycket drama/realism just nu av olika slag - människoöden. Jag är liksom Fiktionista ett fan av magisk realism.
Vilken genre undviker du helst?
Fantasy
Om du fick ställa en fråga till valfri författare, vad skulle du ställa för fråga och till vilken författare?
Jag vill veta hur alla författare gör för att planera upp sina böcker. Den jag helst vill fråga är Joanne Harris.
Vilka författare har du träffat?
Håkan Nesser, Jonas Hassan Khemiri, Ramona Fransson
Vilken författare skulle du vilja träffa?
Stephen King och Joanne Harris
Föredrar du böcker skrivna i förstaperson eller tredjeperson?
Tredjeperson
Om du bara fick läsa en bok till innan du dör vilken bok skulle du välja?
Hmm, svår fråga, det finns så många bra böcker. Just nu väljer jag Andarnas hus av Isabell Allende.
Om du var tvungen att kasta alt. skänka tre böcker i din bokhylla, vilka skulle du då välja?
MIna dörrtars systrar har funnits i olästhögen länge, men den är inte lockande, Sekten av Jan Sverre Syvertsen, för den gillade jag bara inte och Divor av Jilly Cooper, rörigare bok får man leta efter.
Infoga ett av de fulaste bokomslagen du sett (om du kan hitta bilden) i ditt eget inlägg och förklara varför du tycker att det är så fult.
Jag tycker att alla shopaholicomslagen är ganska fula och intetsägande.
Bokflytt, panik och vånda del 2
Pocketutbyte på gång
Skumtimmen går lite segt
Nytt köp för att underlätta läsningen.
I bakgrunden syns myslampan
Lite pyssling igår
Fick tag på en halvdassig pärm på jobbet att ha som planeringspärm (återvinning är bra) och ville piffa till den lite. Göra den lite personlig. Färgen har runnit ut lite och underlaget var väl inte det jämnaste. Men med lite sprayfärg blev i alla fall pärmen lite roligare. Dessutom fick almanackan en dos med lila sprayfärg så att den sticker ut lite från de övriga på jobbet.
Tävling hos Hyllan
Kika in ni med och delta. Tävlingen pågår ända fram till 20/8.
Håller tummarna och hoppas på lite tur =)
Londontips för en boknörd?
Första arbetsdagen
Efter en första titt på mitt schema kan jag inte påstå att jag är nöjd, men samtidigt kan man fråga sig om man någonsin är det.
Tänk om terminen nu kunde flyta på lika smidigt som idag (två timmarslunch med butiksstros och tomt arbetsrum) men det är väl att önska för mycket.
Askungar - Kristina Ohlsson
Polisutredningen leds av den legendariske kommissarien Alex Recht. Vid hans sida finns den ivrige kriminalinspektören Peder Rydh. Och inte minst den civilanställda utredaren Fredrika Bergman, hon som skulle bli violinist men istället hamnade inom polisen och som tvingas kämpa i motvind när hon vill leda bort utredningen från det spår man först slagit in på.
Boken damp som ni vet ner i brevlådan (eller ja, avin gjorde det i alla fall) för ett tag sen och nu har både jag och min mamma fått läst den. Mamma älskar deckare och är alltid på jakt efter nya författare, så jag skickade hem den till henne först för att se vad hon tyckte och nu har även jag läst den.
Detta är Kristina Ohlssons debutroman och en välskriven sådan. Språket flyter på bra utan för "enkla" eller högtravande formuleringar. Jag gillar själva deckarspåret i boken. Idén känns ganska ny och upplägget är klassiskt. En mördare är i farten och med hjälp av olika spår så ska mördaren fångas.
Det som både mamma och jag hängde upp oss på med boken var att det var mycket information om huvudpersonerna som egentligen inte hade något med historien att göra. Vi får reda på polisernas hemförhållanden och vad de tänker på för tillfället. Det kan ge en historia mersmak och göra intrigen tätare, men i den här boken tycker jag att det blir lite för mycket. Det känns lite som utfyllnad på vissa ställen. Det kan jämföras lite med Läckbergs isprinsessan, där det också läggs mycket tid och plats på huvudpersonerna. Dock är de lite bättre kopplade till mordgåtan då det rör en person som är knutna till deras liv.
Jag gillar bokomslaget som har lite bibliotekstouch med den mjuka ryggen i rött. Den känns lite annorlunda.
Femton minnesvärda böcker
Här är de första femton böckerna (utan inbördes ordning) som jag först mindes i En annan sidas utmaning. Svårt, men kul att se vilka titlar som poppar upp i huvudet.
Rules: Don't take too long to think about it. Fifteen books you've read that will always stick with you. First fifteen you can recall in no more than 15 minutes.
En liten kärlekssång - Michelle Magorian
Maratonmarschen - Stephen King
Tordyveln flyger i skymningen - Maria Gripe
Spelkortsmysteriet - Jostein Gaarder
Burpojken - Torey Hayden
Oskyld - Åsa Ericsdotter
Poeten - Michael Connelly
Grottbjörnens folk - Jean M Auel
Breven inifrån - John Marsden
Ett hjärta åt Maria - Gretelise Holm
Är det någon där? - Marian Keyes
Underströmmar - Joanne Harris
Tusen och en natt
Varsel - Stephen King
From the corner of his eye - Dean Koontz
Göt den du med =)
Bokflytt, panik och vånda
Långt kvar tänker många, och det är det.
Om en vecka kommer brorsan hem från Norge och flyttar in i sitt pojkrum..där jag ställt det som inte fått plats i lägenheten jag bor nu.
Säng och soffa.
Det måste vi ta hand om nu vilket betyder att bokhyllorna ska ner i förrådet och mina böcker ska ner i lådor i förmån för soffan som inte har någonstans att bo. Den ska bo i vårt vardagsrum fram till flytten. Där bokhyllorna bor idag.
I ren panik har jag nu lagt upp ett femtontal böcker på nattduksbordet, för tänk om jag får slut på böcker att läsa under de här två månaderna. Att jag dessutom ska till bokmässan i slutet av september är något jag i vånda helt glömmer av. Att jag dessutom från den här mässan brukar kånka hem en hel del böcker som brukar räcka ett bra tag har her fallit ur huvudet. Det finns därutöver ett bibliotek på både cykel- och promenadavstånd som helt uppphört att existera.
Jag kommer att överleva, jag vet, men tänk om jag får slut på böcker!?!
Mig äger ingen - Åsa Linderborg
En pappa dör. En dotter ser tillbaka på deras liv tillsammans.
Mig äger ingen är Åsa Linderborgs berättelse om uppväxten med sin ensamstående pappa, härdare vid Metallverken i Västerås. En berättelse klasstillhörighet, manlighet och utanförskap.
Om alkoholens makt och en dotters vånda. Drömmen om förändring står mot rädslan att sticka ut. Humorn blir en vardagsstrategi för en brokig arbetarsläkt under folkhemmets storhet och fall
Jag läste boken med blandade känslor. Det är inte det att jag inte fastnat för boken, utan snarare att jag ömsom är på Leffes sida och tycker det han gör är bra ömsom undrar jag varför socialen inte stiger in eller Åsas mamma kommer och hämtar henne. För samtidigt som boken är ett porträtt av en pappa som gör allt för sin dotter, är den ändå porträtt av ett missbrukarliv och en familj som inte är trygg. Åsa uttrycker i boken att hon som ung ständigt hade en rädsla för att bli övergiven.
Åsas pappa är den där typen som man ryggar för när man ser honom på bussen eller på stan. Här får man se en helt annan bild av honom. För Leffe försöker verkligen göra allt för sin dotter så att hon ska få det så bra som möjligt. Tyvärr är begäret större och en stor det av Leffes tillvaro går ut på att hålla sig med sprit.
Boken är också ett portätt av livet under 70-talet främst, vilket får mig att tänka på de berättelser mina föräldrar berättade för mig om sin egen barndom. Till exempel om 50 öres kolor och mascaran man spottade i. Filmisar som de samlade på och maten som de älskade och hatade.
Slutligen kan man säga att boken skildras med mycket kärlek. För trots att Åsa spenderar en del tid hos sin mamma är det ändå pappa som hon tänker på. Trots hennes oro och stundtals ilska över det han gör finns det en kärlek som båda två har svårt att visa.
Vald bok till jorden runt resan
Dagen har förövrigt ägnats åt Åsa Linderborgs mig äger ingen...
Solen har kommit tillbaka till västkusten.
Nytt på bokfronten är att det snart kommer två recensioner. Askungar och Borta bäst är utlästa. Mer om dem senare, men snabblästa var de. Igår blev det även tillskott i bokhyllan (igen). Tre billiga små pocketar flyttade in; Gabriel Garcia Marquez - Kärlek i kolerans tid, Kate Jacobs - Comfort food och Harlan Coben - Berätta inte för någon. Böcker för sammanlagt 65 kr. Det är ingen idé att ha bokköpstopp. Jag bryter det hela tiden i alla fall.
Läslista i Augusti
Låt den rätte komma in - John Ajvide Lindkvist
Mig äger ingen - Åsa Lindeborg
Askungar - Kristina Ohlsson (recex)
Borta bäst - Sara Kadefors (recex)
Skumtimmen - Johan Theorin.
Skumtimmen är förövrigt ett litet fynd från min minisemester. Vi stannade till i Kosta på outleten där och de råkade ha lite rea. Ops! Med hem följde även Stenapan av Jeffrey Deaver.
Vaknat på fel sida?
Analys av läsläget i Juli =)
--> Duma Key - Stephen King
--> En shopaholic säger ja - Sophie Kinsella
--> Drottningen vänder blad - Alan Bennett
--> Nu vill jag sjunga dig milda sånger - Linda Olsson
--> Är det någon där? - Marian Keyes
--> Tisdagarna med Morrie - Mitch Albom
--> Isprinsessan - Camilla Läckberg
--> Kära Agnes - Håkan Nesser
--> Smultron och svek - Eva Swedenmark, Annica Wennström
Det blev alla böcker (minus halva bittert arv) som jag hade med på min läslista. Augusti kommer bli en svensk månad då jag tänker läsa böcker av svenska författare (minus jorden runt utmaningen). Har lagt upp en liten hög på nattygsbordet. Mer om den listan i nästa inlägg.
Smultron och svek - Eva Swedenmark, Annica Wennström
Jag tyckte boken var ok. Den var inte överväldigande bra, men inte dålig heller. Lite av en dussinbok som är lätt att läsa, men som man antagligen kommer att glömma bort. Fortsättningen på denna; Vinbär och vemod står i bokhyllan, den är kanske snäppet bättre? Är inte riktigt sugen på den än, men snart så.
Liselotte kämpar för att finna balans i tillvaron. Hennes man Mario driver Östersunds mest populära restaurang, La Stella, och arbetar jämt. Själv har Liselotte fullt upp med barnen Sandra och Elias, med arbetet på resebyrån, med hemmet och med sina föräldrar. Och någonstans har hon en gnagande känsla av att livet inte blev som hon tänkt sig.
Men oväntade händelser ställer allt på sin spets. Hennes bästa vän Susanne visar sig vara allt annat än trofast. Systern Linda, som lämnat Östersund för storstaden, återvänder med en överraskande nyhet. Och Liselottes föräldrar avslöjar hemligheter som ingen tidigare känt till. Liselotte tvingas ompröva sker och ting och chockar sin omgivning genom att inte vara så präktig som alla trott...
Inläggskavalkad deluxe
På vägen hem tog vi en tripp förbi Kosta outlet och blev positivt överraskad. Stort ställe med kläder, böcker, smycken och naturligtvis porslin och glas. Tyvärr blev det kallare och kallare ju närmare västkusten vi kom och när vi kom ur bilen hemma frös vi nästan till isbitar.
Eftersom vi spenderade mest tid i bilen blev det inte så mycket läsande mer än den korta stunden på stranden och på kvällarna så det blev bara smultron och svek och mig äger ingen sparar jag till den här månaden.