Inköp på mässan

Jag fick med mig en vräkig guldkasse från piratförlaget hem från bokmässan och den var naturligtvis fylld med lite smått och gott. Det blev inte lika många påsar som det har blivit andra år men det är jag ganska nöjd med. I år fick jag bara köpt böcker som jag verkligen ville ha. Jag köpte inte på mig något som kanske var bra eller som jag inte var intresserad av alls bara för att få tre för 100. Det roliga var även att många av de titlar jag har i min guldkasse är böcker som jag har blivit tipsad om på bloggen eller genom att läsa andras bloggar. Jag har nog aldrig varit så medveten om titlar och vad de olika böckerna handlar om innan en mässa som jag har varit i år. Allt tack vare bloggen.

I guldkassen hittar vi bland annat:
Erlend Loe - Doppler/Gör vad du vill (ska vara en Nick Hornby och han gillar jag)
Joyce Carol Oates - Svart flicka, Vit flicka /Dödgrävarens dotter (har läst blonde innan och gillade den)
Barrack Obama - Min far hade en dröm (har hört att den är bra)


Jag är väldigt nöjd med de inköpen jag gjorde. Det är lite tråkigt bara att alla måste packas ner i lådor på en gång. Snart ska de få ett helt eget rum att bo i. Snaaaart!


Ett inlägg till i bokmässekavalkaden som redan finns

Nu börjar mässhetsen lägga sig så jag tänkte göra mitt eget lilla bidrag till kavalkaden. Mässan var även i år ett stort sorl. Diskussioner, debatter, författare, trängsel och böcker, böcker, böcker. Som vanlligt var man helt slut i både fötter och axlar efter ett antal timmar inne på Svenska mässan. 

I år kändes det som att det var fler mindre förlag på mässan jämfört med innan. En del av de större montrarna var inte där i år såsom adlibris. Istället var de lite utpytsade överallt och sålde pockets 3 för 100. I år var det även färre människor som stod och delade ut reklam och jag såg mycket äpplen och kaffe i montrarna.

I år kändes det inte riktigt som jag fick sett hela mässan. Jag hade tiden egentligen, men stannade inte upp och tog mig den vid montrarna och spanade in vad som egentligen fanns där. Kanske var det bristen på läslust innan som störde eller något annat. Något att fundera på inför nästa års mässa.


Lokal pedagogisk planering

Imorgon är det studiedag i kommunen. Skönt för både elever och mig att få lite paus från de vanliga rutinerna en dag. Det som är roligt med studiedagen är att min skola ska vara värd för alla 6-9 lärare i staden. Vi komer att vara uppdelade i olika ämnesgrupper för att diskutera. Det betyder att vi kommer att ha en hel del människor på skolan. Kul att se andra lärare och jämföra erfarenheter.

Det som står på agendan är lokal pedagogisk planering. Det handlar enkelt uttryckt om att försöka konkretisera målen för elever och föräldrar så att de liksom vi vet vad som krävs för de olika betygen. Tyvärr är vår nuvarande läroplan och våra kursplaner väldigt öppet skrivna och det finns mycket som kan tolkas på olika sätt. Då är det bra att vi kan sitta och diskutera vad vi lärare i kommunen anser krävs att nå de olika målen. 

På ett sätt tycker inte jag att detta ska behövas. De mål vi ska följa borde vara såpass tydliga att ett G är värt lika mycket på min skola som på någon annan i Sverige. Ok att man som lärare har olika sätt att lära ut. Men kriterierna för betygen borde ändå vara lika för alla. Vilken skola man går på och vem man har som lärare ska inte vara avgörande för ett betyg. Det ska vara den egna förmågan som är avgörande.

Förmodlingen kommer det innan nästa val att komma ut en ny läroplan och nya kursplaner. Det ska bli intressant att se hur de är uppbyggda. Kommer de att vara lika tolkningsbara som de vi har nu eller kommer de att vara mer styrda? Den som lever får se. 


Boksamtalsträff: Hon släpper dig aldrig & Hungerspelen.

Igår satt  lärare och skolbibliotkarier i kommunen (vi blev hela sex stycken) hade boksamtal. Allt för att öva upp oss för att kunna ha det tillsammans med eleverna. Dessutom blir det en chans för mig och andra lärare att lära känna nya böcker och författare. Vi hade detta förra läsåret också vilket vi uppskattade mycket. Det är ett lättsamt sätt att diskutera böcker som vi sedan kan ha nytta av i undervisningen. Det var på ett sånt här möte som jag för första gången stötte på Världens elakaste fröken av Petter Lidbeck som jag med glödje använder till högläsning i mina grupper. Den här terminen kommer vi att ha två träffar. Först ut att boksamtalas om i år blev Hon släpper dig aldrig av Kate Cann och Hungerspelen av Suzanne Collins. Det var hungerspelen som jag hade hoppats på att biblioteket skulle ha ordnat fram innan.

Hon släpper dig aldrig av Kate Cann är en bok som i grund och botten handlar om en flickas frigörande från en kvävande familj. Amber har aldrig fått någon större uppmärksamhet av varken sin mamma eller sin syster. Amber ska vara den starka som stöttar sin sinnessvaga syster och daltande mor. Tillslut blir det för mycket för henne och hon "rymmer" från sin familj för att starta upp sitt eget liv. Detta är inte allt som händer i boken utan vi har även ett ganska otrevligt spöke som förpestar Ambers liv och som dessutom gör hennes tillvaro i sitt nya hem till en mardröm. På skolans bibliotek räknas boken till genren skräck (spöket är riktigt otrevligt och får dessutom makt över Ambers syster...spooky) och bibliotikarierna på mötet hade svårt att kategorisera den. 


De som hade läst boken på mötet tyckte alla den var bra, men lite väl tjejinriktad. Killarna i boken har tyvärr fått en biroll och jag tycker att de roller de fått är ganska schablonartade. Vi har styvpappan som inte vill ställa upp, tjejtjusaren och dessutom den mest underbara killen i världen. Boken hade också ett väldigt välordnat slut där verkligen alla pusselbitar föll på plats. Allt blev lite väl välordnat. Jag tror att många tjejer trots detta kommer att gilla den. Den har dessutom ett bra driv hela vägen och är en riktig slukarbok.

Den handra boken, Hungerspelen - Suzanne Collins, har jag då inte fått läsa än, men efter mötet är jag fortfarande sugen på att testa på den. Några av kommentarerna kring den här boken var att den var morbid och att den troligen kommer ut som film snart eftersom den var väldigt filmistiskt skriven. Enligt de andra ska boken vara en sträckläsare, bara man tar sig förbi de första två, tre kapitlen. Efter det är det visst aktion hela vägen.

Hungerspelen är en del av en triologi och bok två heter Fatta eld.


Bok till cirkeln vald

Första boken är nu vald i vår nystartade cirkel, Det blir Sputnikälskling av Haruki Murakami. Hade jätteröta igår när jag fick tag på den. Gick först in på Bokia, men hoppet sjönk snabbt då det fanns ett väldigt litet urval av pocketböcker. Ännu en gång blev jag besviken på BOKia. För lite böcker och för mycket annat. Som tur var fanns ett exemplar kvar på Åhlens som jag snabbt norpade åt mig på vägen mot min samåkningsvän.

Det här blir min första bekantskap med Murakami. Jag har läst i många bloggar att det är en bra författare så jag håller tummarna. Har dock inte jättehöga förväntningar. På något sätt känns den svår när jag läser kommentarerna på baksidan. Hoppas jag har jättejätte fel.
En helg i ungdomsbokens tecken.

Min helg har gått i läsandets tecken (ok, fikans också) och det känns riktigt skönt att ännu en gång ligga i sängen och läsa en bra bok. Vad var det då som lockade till läsning igen? Jo ungdomsböcker. I fredags läste jag ut Kate Canns Hon släpper dig aldrig och idag slukade jag Magnus Nordins Prinsessan och mördaren. Dessutom har jag igång En klass för sig av Curtis Sittenfeld. En helg i ungdomsnbokens tecken helt enkelt.

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann - Jonas Jonasson

Boken med den långa, skumma, men intressanta titeln är ett recentionsex från piratförlaget som jag läste ut för ungefär en vecka sen. Jag hade inga som helst förväntningar på boken. Föll lite för titeln och bestämde mig för att försöka mig på den. Det ångrar jag verkligen inte. Boken berättar om pensionären Allans liv både det som han har levat och i nutid. Allan har hamnat på ett ålderdomshem för att enligt honom själv avsluta sitt liv. Men livet har ingen lust att avslutas. Allan fyller tresiffrigt på hemmet och bestämmer sig där och då att han har ingen lust att fira hundraårsdag och kliver helt sonika ut genom fönstret och går mot busstationen. Där träffar han på en skum filur som på ett hotfullt sätt ber Allan att passa filurens väska. Allan gör detta, men tar sedan väskan med sig på bussen när den anländer. Detta startar en spännande jakt genom Sverige där Allan stöter på medhjälpare och blir jagad av både bus och polis.

Boken berättar två historier paralellt. Den om Allans uppväxt och liv. Samt den om hans flykt från hemmet och vad som händer under den resan. Vi får följa världens historia ur Allans prespektiv (och Allan han har råkat i de mest pekära situationer). Boken är, trots allvarliga händelser, hela tiden lättsam, humoristisk och lite ironisk emellanåt. Dessutom har Allan en helt underbar förmåga att hela tiden landa på fötterna. Vad han än tar sig för.


Segt med bokrecensioner...

har det varit under veckan trots att jag har läst ut två böcker varav ett recensionsex. Tänker ta tag i detta i helgen.

Böckerna som är utlästa är Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (recex pirat) och Hon släpper dig aldrig (ungdomsbok). Båda kommer att beskrivas i positiva ordalag om man ska vara lite högtravande ;). Utöver det köpte jag förra helgen ett ex av VI läser som jag har ströläst lite i under veckan. Har börjat fundera lite på om jag ska ta en prenumerarion på den eller inte. Vad tycker ni, är tidningen värd en prenumeration?

Är lite putt på mitt bibliotek.

Jag var där i förra veckan som ni vet och fick med mig inte mindre än fyra böcker med mig hem, men inte den bok som jag egentligen kom in för. Bibliotikarien var väldigt hjälpsam, hittade ett olånat på ett annat bibliotek i kommunen och reserverade boken för mig. Hon sa att eftersom det var måndag så borde jag ha boken i slutet av veckan. Det är nu slutet av vecka två och jag har fortfarande inte sett röken av boken eller något meddelande från biblioteket. Boken är till min boksamtalscirkel på måndag och jag hade väldigt väldigt väldigt gärna velat läsa den innan dess. Imorgon är det sista chansen. Hoppas hoppas.

Milleniumfilmerna

På fredag har andra filmen i milleniumtriologin, Flickan som lekte med elden, preimär på bio. Är riktigt sugen på att se den. I lördags såg jag äntligen Män som hatar kvinnor och tycker att den var riktigt bra. Jag tror det var ganska bra att det gick såpass lång tid mellan att jag läste böckerna och faktiskt såg första filmen. Jag satt inte och jämförde alla scenerna i filmen med boken utan kunde njuta av den på ett annat sätt. Det blev mer så att man satt och kände igen vissa partier mer än andra.

Filmen var definitivt bättre än vad jag trodde. Den kändes lite konstig i början, men sedan var både jag och min kusin fast i filmen och satt på helspänn.


Jag är med bokcirkel!!!

Whopeeee!!

Nu ikväll har jag äntligen fått träffa tjejerna som jag har haft mailkontakt med under sommaren angående bokcirkel. En grupp med människor som kommer från olika håll men som ändå delar intresset för böcker. Det bästa av allt är att vi alla vill ha ut samma sak av cirkeln. Helt enkelt diksutera olika typer av böcker. Vi kommer inte ha nobeltema eller klassikertema utan en person får varje månad i uppdrag att välja ut en titel som vi alla ska läsa. Sedan ses vi en gång i månaden för att diskutera sagda titel. Hur bra som helst.

I gruppen är vi en bibliotikarie, en översättare, två lärare, en inom textil och slutligen en volontäarbetare inom kyrkan.

Nu väntar jag med spänning på första boktiteln.

Saker jag ser fram emot under hösten.

Idag
Idag ska jag och några tjejer se om vi inte kan starta upp en bokcirkel i Göteborg med omnejd. Det ska bli fantastiskt kul att se om vi kan få ihop något. Kul också att vi aldrig har träffats innan. Det ska bli spännande och se om vi vill ha ut samma sak av cirkeln.

Om två veckor...
Är det bokmässan! Jag och mamma har som tradition att gå dit varje år boktokiga som vi båda är. Vi brukar alltid gå på lördag förmiddag så att vi slipper en del av trängseln. Hoppas jag kan få ner bokantalet lite i år eftersom jag har ganska många liggandes hemma och dessutom ska allt packas i lådor och tas med till mitt nya hem inom en månad.

Om en månad...
Har jag ett helt rum bara för mina böcker och ett hus som matcher det ;-) Som jag längtar till dess. Inte långt kvar nu tills det är dags, men än har jag inte fått några frjärilar i magen. Jag gissar att de kommer när allt här hemma är packat och vi har fått nyckeln.

Livet på en kylskåpsdörr - Alice Kuipers

Det här är en av böckerna som bara råkade hoppa upp i handen på mig igår när jag var på biblioteket sist. Den bara flöh in i näven, följde med mig hem och lästes sedan i rasande fart direkt vid köksbordet. Boken är ptroligt lättläst eftersom den är uppbyggd på att varje sida ska vara en post-it lapp. Ett nytt intressant upplägg på en bok tycker jag.


En annorlunda och gripande roman om en ensamstående mor och hennes tonårsdotter

Jag behöver inget sommarlov.
Jag vill bara att du ska bli frisk.
Puss och kram
Claire

Claire är femton år och uppslukad av tonårsvärldens alla bestyr: killar, skola, kompisar. Hennes mamma är ensamstående med heltidsjobb och alla hushållssysslor. De bor under samma tak men hinner sällan ses, oftast blir det istället korta meddelanden på kylskåpsdörren.

Men en dag drabbar verkligheten dem med full kraft. Claire och hennes mamma tvingas omvärdera hur de lever och inse att relationen mellan är oersättlig.

Tyvärr förlorar boken lite på post-it systemet eftersom jag vill veta mer om allt som händer runt omkring. Jag vill ha en bild av hur de ser ut i huvudet vilket är svårt att få när språket är väldigt direkt. Lets face it. Post-its används för att ge information, inte för att beskriva hur man ser ut.

Boken berättar en sorglig men samtidigt fin historia om Claire och hennes mamma och hur en vardag kan förändras drastiskt på kort tid. Det gäller att ta vara på tiden man har tillsammans.


PrasselpaketIdag fick jag mitt bokpaket från min supermystiska bokvän. Hon har lovat en hälsning med nästa paket vilket naturligtvis gör mig jättenyfiken på vem det kan vara :-). I paketet fanns En hattaffär runt hörnet av Conlon McKenna, läkerol, gräddkola (är snart slut), ett pedikyrset i favoritfärgen lila och coola näsdukar såhär i förkylningstider.

Boken har legat på min vill ha lista länge så den är ett välkommet tillskott i min hög med olästa böcker. Jag skulle behöva gömma mig i en månad tror jag för att bara läsa mig igenom min bokhylla.ö Ett angenämt problem.

Nu ska jag fubdera på vilken färg mina tånaglar ska få =)

Trevlig kväll


Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö - Håkan Nesser

För jobbet har jag nyligen läst ut Kim Novak. Vi har den i klassuppsättning och jag funderar på att använda den i en årskurs åtta. Dessutom har vi boken i lättläst version där den heter det fruktansvärda.

En sommar i Närke i början av 60-talet. Det blir en hård sommar, säger den 14-årige Eriks far. Och det blir det.
Pappan är väktare på stadens fängelse, mamman är allvarligt sjuk, döende i cancer. Medan pappan arbetar och mamman är kvar på sjukhuset ska Erik, tillsammans med sin tio år äldre bror Henry, frilansjournalist med författarambitioner, och sin kamrat Edmund, tillbringa sommaren i Genesaret; det är inte den berömda sjön det är fråga om i det här fallet, utan så kallas familjens sommarstuga, belägen någonstans i de närkingska skogarna.
Det börjar som det ska, med bad och sol och loja sommardagar, avlösta av nattliga utflykter för att länsa traktens tuggummiautomater. Men varför föddes Edmund med sex tår på varje fot? Och vad är det för bok som Henry skriver?

Det blir också en sommar då den pockande sexualiteten och dödens närhet gör sig påminda. Betraktandet och initiationerna i vuxenlivets mysterier, inte minst de sexuella, accentueras när Henry inleder ett förhållande med Ewa Kaludis, ett blont bombnedslag (inte olik en viss Hollywoodstjärna) som under den gångna vårterminen varit pojkarnas vikarierande lärarinna och som kommit att förkroppsliga deras erotiska drömmar, givit dem en första inblick i vad livet har att erbjuda. Allt laddas upp, allt stegras tills Det Fruktansvärda inträffar, en ödesdiger händelse som ska kasta långa skuggor över Genesaret och över staden på slätten, över Eriks framtid och de människor han älskar.

Boken tar upp en hel del intressanta ämnen man kan jobba med i skolan. Till exempel pubertet, 60-talet, misshandel, sjukdom i familjen och kärlek. Dessutom kan man jobba en del språkligt med boken. Jag tycker det finns många fina beskrivningar och en del ordval jag skulle vilja diskutera med eleverna. Försöker författaren använda språket för att beskriva 60-talet?

Själv så gillar jag Novak och jag gillar Nessers sätt att bygga upp storyn. Samtidigt som det är en skildring av en kritisk punkt i Eriks liv är det också en historia om en familj och en morshistoria. Berättelsen går i ett sakta mak och allting leder så småningom fram till "det fruktansvärda". Nesser är bra på att få med sig läsaren in i hans värld med hjälp av målande beskrivningar och ett bra språkbruk.

Boken har vi som sagt även i lättläst version som heter "Det fruktansvärda" Det är bra att boken finns, men jag stör mig något på upplägget av texten i den. Istället för att bara göra om språket till ett mer lättläst, ändrar de också på dispositionen av texten och stycker upp den i diktform istället. Inte bra.


Biblioteksbesök ökade läslusten.

Jag skulle bara in en snabbis och lämna in min försenade benfolket och låna två ungdomsböcker för jobbets bokcirkel. Hittade inte någon av cirkelböckerna men har reserverat en. Trots detta kom jag ut med fyra nya böcker som jag bara råkade plocka med mig. Det var inte ens jag. Handen bara tog utan att hjärnan hängde med. I famnen fick jag; I en klass för sig (prep på engelska) som varit på läsalistan ett tag nu. Utöver den även boktjuven och livet på en kylskåpsdörr som även dem legat på min läslista under en längre tid. Prinsessan och mördaren av Magnus Nordin fick även den hänga med efter att många på jobbet sagt att den är kanon.

Livet på en kylskåpsdörr har redan lästs ut. Den var så enkel och lättläst. Precis det jag behövde nu. Recension kommer.


Låg läslust för tillfället.

Just nu ligger inte läsningen högt på listan över saker som lockar. Tråkigt men sant. Just nu så är det mycket liggande på soffan och sedan sömn som hägrar. Dessutom har jag börjat packa då det är flytt om fem veckor.

Den här månaden ser jag fram emot mycket lättläst och lättsmält litteratur som inte kräver för mycket av mig utan bara får mig att koppla av.

Först ut blev Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö (recension kommer). Utöver det så startar skolbibliotekens bokcirkel den här månaden med två intressanta ungdomsböcker som ska läsas (hungerspelen bland annat). Jag har dessutom Kate Jacobs Comfort food liggande på lut som jag just nu går och suktar efter.

Läsrapport för Augusti

Då var den sista "sommar"månaden över och vi går mot kallare tider. Jag ser fram emot en höst med mysiga lässtunder, litervis med te och snart en öppen spis (bara sju veckor kvar). Nu är det tillbaka till jobbet igen och i och med det vet även jag att lata dagar tillsammans med boken kommer att bli färre.

Augusti månad bjöd på en del spännande läsning. Sammanlagt blev det 6 böcker:

♥ Mig äger ingen - Åsa Linderborg
♥ Askungar - Kristina Ohlsson
♥ Skumtimmen - Johan Theorin
♥ Borta bäst - Sara Kadefors
♥ De modlösa - John Lapidus
♥ Benfolket - Keri Hulme

Den jag tyckte sämst om var de modlösa som inte föll mig i smaken alls. Den som väckte mest tankar och som sitter fast i huvudet fortfarande är definitivt Benfolket. Läs läs läs!

RSS 2.0