Bokenkät once again.

En liten bokenkät igen. Även denna från bokhora. Trevligt sätt att starta veckan på, tycker ni inte?

Senaste...

Utlästa boken: Köp inte den här boken - Ann-Christin Gramming. Recension kommer!
Påbörjade boken: Om jag kunde drömma - Stephanie Meyer. Jag har bara läst första sidan
Höjdaren: Den första gång jag såg dig - Katarina Kuick. En sån liten goding!
Besvikelsen: Just nu Sekten av Jan Sverre Syvertsen. Bra tema men han får inte till det!
Lånade bibloboken: Köp inte den här boken - Ann-Christin Gramming
Inköpta boken: Har gett mig själv köpstopp på böcker så senaste var Knackarna och den förskräckliga apan av King.
Bokcravingen: Oh, vill gärna ha 1001 böcker du måste läsa innan du dör i födelsedagspresent. Annars är jag sugen på Drottningen vänder blad och lite annat. Se här.
Lästa meningen: "Edward berättar om sitt första möte med Bella."

Alla bloggare där ute får gärna göra densamma =)


Släcker ni för Earth Hour?

Idag kan du vara ett gott föredöme för miljön och för världens ledare genom att släcka ljuset och alla elektroniska prylar hemma mellan 20.30 och 21.30. Då kan hela världen delta i Earth Hour. Jag tänkte ta och släcka ner hela vår lägenhet. Tänker ni göra detsamma hemma?


Bokkoll

Snodde den här lilla listan från Bokora

1) Vad heter boken du läser just nu?

     Den heter Köp inte den här boken av Ann-Christin Gramming

2) Hur långt har du kommit?
    Jag är på sidan 122

3) Beskriv boken med tre ord.
     Konsumtion, Miljö, KValitetstid

4) På en skala 1-5, hur bra är den hittills?
    4


Sekten - Jan Sverre Syvertsen

Då var Sekten av Jan Sverre Syvertsen (piratförlaget) utläst. Som ni vet var jag lite skeptisk till debutboken, Utan onda aningar (OBS: spoiler). Då jag tyckte man inte kom in i boken på ett bra sätt. Den här boken känns bättre skriven, men problemet kvarstår. Det är svårt att komma in i boken och lära känna personerna. Det känns som att man bara skrapar på ytan men man kommer inte in i boken bra. Nu har jag gett Syvertsen två chanser och nu blir det inga fler.


En ung kvinna har blivit mördad och hennes lik uppbränt. Kvinnans bästa ­väninna är den som hittar henne död i skogen. De tillhör båda en kristen sekt som till omgivningens irritation har bosatt sig intill ett villa­område i den lilla norska staden Ski.
Mordet på den 18-åriga Tina är fyllt av symboler och ledtrådar, ­nästan som taget ur en bok om profilering och rättspsykologi. För psykologen Sander Mørk och polisen Lisa Lunde blir den stora frågan: Är mördaren en impulsiv galning ­eller en rationell, iskallt planerande mördare?

När ytterligare ett lik upptäcks, upphängt i ett träd, på samma ställe som Tina hittades, så står det klart att mördaren arbetar mycket medvetet.

Bokmässa i Stockholm

Läste precis på DN om att det eventuellt kommer att bli en bokmässa i Älvsjö, Stockholm. Planen är att lägga Stockholmsmässan på våren för att inte konkurrera ut Göteborgsmässan. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om detta. Är det bra med två bokmässor i Sverige? Blir det för många mässor, lite kaka på kaka effekt? Kommer den slå ut Bok&Bibliotek i Göteborg?

Mysläsning med Jimmy Schönning

Under veckan som varit har jag blandat vanlig läsning med lite mysläsning i form av Jimmy Schönnings bok Hitta hem. Schönning är inredare på äntligen hemma och har även en blogg på Hemmakanalen.

Boken har många fina bilder att titta på och smarta tips man kan ta till sig. Budskapet i boken är att försöka göra ditt hem så personligt som möjligt. Detta försöker Schönning göra genom att ställa 10 olika frågor om v ad man tycker om samt att skapa en stilbibel med hjälp av inredningstidningar och med hjälp av frågorna Schönning ställer i varje kapitel i boken. Lite sugen på att ändra om hemma blir man allt, men det får ligga lite på is ett tag till.


Det här hittade jag på skrivbordet idag.


Där låg boken Poker mongo av Hans Carstensen. Nu kan jag vara med på boksamtal i praktiken även på tisdag :D

Livet som ett pokerspel
Det är grå vinter i Gävle. Tomas Råstedt är snart 18 år.
   Han har ett åtal hängande över sig, han blir av med sin ungdomspraktik, hans mamma har ett förhållande med Tomas värsta fiende. För Tomas blir pokervärlden en låtsasvärld att fly in i samtidigt som den riktiga världen runt omkring håller på att gå i bitar.
   Tomas är på gränsen till uppgiven, men ju mer han lär sig om poker desto modigare blir han. Plötsligt gör han alla de där sakerna som han innerst inne drömt om att våga. Det är som om han i pokertänkandet hittar strategier för att klara inte bara pokerspelet, utan också själva livet.
   Problemet är bara att livet inte spelas med en kortlek, det som i teorin ser enkelt ut visar sig vara ganska komplicerat.


Ressugen?

Är du sugen på en resa någonstans i Europa? Är du också sugen på att få reda på vilka bokaffärer du MÅSTE besöka (boknörd som du är?). Då är ett besök på sidan Bookstore guide - An amateur guide to book shopping throughout Europe. En sida som jag rekomenderar. Varför inte besöke the Oxford bookshop när du besöker Slovakien eller Bacchus bar and bookshop i Madrid =) Mer info på sidan.


Köp inte den här boken...

Jag följde rådet och köpte den inte, däremot lånade jag Köp inte den här boken av Ann-Christin Gramming. Den stod där i expresshyllan och väntade på mig som ett litet tröstpris. Jag var egentligen ute efter tre ungdomsböcker till, ja vad ska man kalla det, boksamtal i praktiken. Tyvärr fanns inte en enda av titlarna inne. Det ser lite mörkt ut att få tag på dem innan nästa tisdag. Nu blir det de sista kapitlen i Syvertsens Sekten.

Dagens

Idag har varit riktigt slö. Efter fest igår har jag inte riktigt kommit igång idag. Jag har hälsat på min bror som är på besök från Örebro och håller just nu  på och tvättar. Att bo i lägenhet och ha tvättstuga är lite segt i och med allt spring. Läsmässigt har den här helgen varit riktigt skral. Har läst lite i Sekten av Jan Sverre Syvertsen. Bra och lättläst. Den kommer nog vara utläst innan kvällen är helt slut.

Imorgon ska Kungälvs stadsbibliotek få sig ett besök. Böcker ska återlämnas och tre nya ungdomsböcker ska lånas för att kunna diskuteras i vår boksamtalsgrupp i nästa vecka.

Nu blir det te och fortsatt läsning och slapp en stund.


Grattis Poesidagen!

Bokmania uppmanar alla boklbloggare att idag uppmärksama den internationella poesidagen. Jag är inte sen att haka på då poesi alltid har varit något som legat mig varmt om hjärtat. Jag har några sidor fyllda med klotter så att säga ;) Jag tänkte dela med mig av en strof eller två från en dikt jag skrev för många år sedan som tonåring som faktiskt fick vara med i en bok via www.poetry.com

Wings

Invicible wings
Please fly me away
Please, unfolded wings
Take me to the sky
Show me beyond

My dear wings
Learn to fly and set me free
Free from misery and sadness
Please free my spirit
and leave my troubles behind

And so on.......

Dean Koontz böcker

Min hemliga bokkompis vill veta vilka Koontzböcker jag har och inte har så jag tänkte försöka mig på en liten lista. Alla med pil har jag eller har jag läst.

->Viskningar, (Whispers)

    Skräckens ansikte, (The Face of Fear)

->Dataterror, (Strike Deep)

    Phantoms, (Phantoms)

->Främlingar, (Strangers)

->Nattens ögon, (The Eyes of Darkness)

   Väktare, (Watchers)

   Sekten, (The Servants of Twilight)

->Blixtsken, (Lightning)

   Skuggeld, (Shadowfires)

->Midnatt, (Midnight)

   Skymningsögon, (Twilight Eyes)

   En ond plats, (The Bad Place)

   Mörkret faller, (Darkfall)

   Gömstället, (Hideaway)

->Nattfrossa, (Night Chills)

   Kall eld, (Cold Fire)

->Draktårar, (Dragon Tears)

->Mr Murder, (Mr Murder)

   Vintermåne, (Winter Moon)

->Hjärtats mörka flod, (Dark Rivers of the Heart)

->Isfällan, (Icebound)

->Psykopaten, (Intensity)

->Överlevare, (Sole Survivor)

->Trasdockan, (Ticktock)

->Frukta ingenting, (Fear Nothing)

->Fånga natten, (Seize the Night)

->Falskt minne, (False Memory)

->Vakande ögon, (From the Corner of His Eye)

->Himlen är nära, (One Door Away from Heaven)

->I månens sken, (By the Light of the Moon)

->Ansiktet, (The Face)

->Odd Thomas, (Odd Thomas)

->Frankenstein: Den förlorade sonen, (Prodigal Son)

->Invasion, (The Taking)

->Alltid Odd, (Forever Odd)

->Maken, (The Husband)

   Broder Odd, (Brother Odd)

   Livstid, (Life Expectancy)


Japp här har vi då titlarna. Han har skrivit en liten hög av böcker om man säger så. Det känns lite som om jag snöat in på Koontz för tillfället, men jag lovar att det kommer lite annat. Hoppas min bokkompis blir glad av att se den lilla listan.

Tema: Mat

Efter en kommentar från Maja angående böcker som har något med mat att göra blev jag lite inspirerad av att göra en liten lista med detsamma:

Kärlek, mat och missöden av Anthony Capella
Nymåne av Diana Abu-Jaber
Saffransköket av Yasmin Crowther
Middag med Mr latte - Amanda Hesser
Kärlek het som chili - Laura Esquivel
En doft av apelsin - Joanne Harris
Choklad - Joanne Harris
Små citroner gula - Kajsa Ingemarsson

Å nu kom jag inte på fler. De fyra lversta har jag inte läst och kan inte så många om dem. De tre översta är tips från Majas kommenatar. Kan ni komma på fler?


Uppdaterad VILL HA lista

Livet har kommit emellan mig och boggen några dagar, men nu så ska vi vara back on track igen. Jag hittade min gamla vill ha lista här på bloggen och såg att den behöver uppdateras lite:

Stigma - Åsa Schwartz
 Boktjuven - Martin Zusak
 Åse - Denise Rudberg
 Drottningen vänder blad - Alan Bennett
 Mitt nya jag - Sophie Kinsella
 Den dagen min dotter blev galen - Michael Greenberg
 En liten hattaffär på hörnet - Marita Conlon McKenna
 Duma Keys - Stephen King
 Stjärna för en natt - Lisa Jewell

Köpstoppet gäller fortfarande men man kan ju alltid önska sig ;)

Utmaning

När jag surfade runt bland bokbloggarna hittade jag en utmaning till alla pocket & trix deltagare hos Holly Hock. Here goes:

Tre jobb jag haft:
Lärare, Kassörska, Lagerarbetare

Tre platser jag har bott:
Kärna, Två olika adresser i Kungälv (Liiite hemkär ser jag)

Tre tv-program jag tycker om:
Design Simon & Thomas, Gilmore girls, Vänner

Tre favoritmaträtter:
Tacos, Grillat, Mammas leverstuvning

Tre platser jag hellre är på nu:
New York, Ute på havet en varm sommardag, valfritt varmt land

Jag utmanar alla som vill göra den =)

Någon som vill ha en bok?

Organiserade om lite i min bokhylla igår och hittade 6 titlar i pocket som inte vill ha kvar. Vägrar slänga böcker så jag tänkte kolla mer er där ute? Är det något någon skulle vilja ha? I sånt fall kan man lämna en kommentar med mejladress.


Jane Green - Den andra kvinnan
Laura Esquivel - Kärlek het som chili
Jilly Cooper - Guld och gröna skogar
Jennifel Belle - Höga förväntningar
Henning Mankell - Danslärarens återkomst
Lina Forss - Vildängel


Orangea böcker

Jag hänger på bookmanias utmaning och visar upp min samling av orangea böcker. De var inte många, det mesta i min samling går i svart.


I högen ser vi en Johanne HIldebrant, Sophoe Kinsella, Sidney Sheldon, Marian Keyes och sist men inte minst, snarare störst ;) Jean M Auel.

Flickorna från Riyadh - Rajaa Alsanea

Mamma köpte den här boken på någong rea någonstans utan sina läsglasögon men kom senare fram till att detta inte var en bok för henne, så hon gav den till mig. Jag började läsa den i veckan och tyckte den var rörig. Jag hade svårt att följa vem som var vem och vad handligen egentligen var. Jag hade bara tänkt att läsa ett kapitel till för att ge den en chans och sedan lägga den i min tänker inte läsa, vill någon annan ha den hög. Tji fick jag, för jag fastnade rejält i boken efter det och har nu läst ut den.

Vi får följa fyra vänner i Saudiarabien genom en anonym flickas brev som utkommer varje vecka. Breven berättar om de fyra väninnornas jakt efter kärleken, kultur och hur de försöker leva sina liv så som de vill utan att bryta f7på de traditioner som de är uppvuxna med.

Förbjuden kärlek och passion trotsar sträng saudisk tradition!

Varje vecka efter fredagsbönen, cirkulerar ett e-brev mellan en grupp prenumeranter i ett omfattande onlinenätverk. Genom detta brev får vi under ett år följa fyra universitetsstuderande ur Riyadhs övre samhällsskikt: Gamra, Michelle, Sadim och Lamis. Det blir en avslöjande inblick i deras liv. De är uppslukade av Sex and the city, att dejta och att smyga bakom föräldrarnas ryggar i ett samhälle präglat av stränga kulturella traditioner.                      

Möt fyra unga kvinnor vars moderna livsstil skapar förvecklingar men också inspirerar dem till självständighet. Eviga kulturella konflikter understryker svårigheterna att vara en ung, modern och välutbildad kvinna på 2000-talet i en värld så djupt rotad i ett ålderdomligt sätt att leva.


Stor del av boken tas upp av män och deras betydelse i tjejernas värld vilket man kan störa sig lite på, men samtidigt måste man tänka på att i den kulturen handlar en stor del av en flickas liv om att gifta sig och skaffa barn. Det är i alla fall så som jag uppfattar boken. Jag tycker att boken ger en bra inblick i Saudisk kultur på ett sätt man annars inte möter den på. Intressant och läsvärd.

Läser du klassiker?

Eller säger du bara att du har läst men inte gjort det? Om du gör det så är du faktiskt inte ensam, utan en av många. I Storbritannien ljög till exempel hela 42% om att ha läst Orwells 1984. Detta står att läsa nu i veckan i en artikel på DN.

Varför ljuger man då om klassiker? Status naturligtvis. Att säga att man läst vissa böcker imponerar på folk, trots att man egentligen inte tycker att de är så fantastiska. Det leder oss naturligtvis till frågan om en litterär kanon. Är en del litteratur bättre att läsa än annan? Vem avgör vad som är bra eller dåligt? Ska man gå på den stora massan borde ju snart Milleniumtriologin räknas som en modern klassiker. Eller är det en speciellt tillsatt grupp som bestämmer?

Har jag läst 1984? Nej det har jag inte och om jag ska vara helt ärlig så lockar den mig inte just nu heller. Någon dag kanske, när andan faller på. Dock kan jag skryta med att jag läst Romeo och Julia på originalspråk. Svår att komma in i men vilket vackert språk!pssst! Varför står inte världsbokdagen med i almanackan. Nu har man ju missat den :(


Dean Koontz

Det var längesen som jag skrev om en författare. Den här gången tänkte jag ta upp ännu en av mina favoriter Dean Koontz. Den första pocketboken jag köpte som ung vuxen var just av Dean Koontz och jag minns fortfarande när jag stod inne i affären och valde ut den. Detta var efter jag sett en skräckfilm som baserades på en av hans böcker, Phantoms. Jag tror aldrig jag varit så rädd som när jag såg den, ensam hemma. Hu får nästan rysningar bara jag tänker på det, Efter den filmen bestämde jag mig för att jag ville ha en bok av honom och gick in och köpte viskningar (hans genombrottsroman som utkom 1980). Har inget jättetydligt minne av den nu såhär ett par tusen böcker senare så det är no´g dags för en omläsning när det gäller den boken. Det som jag gillar med Koontz böcker är att det är en normal värld men med en övernaturlig twist. Det som händer går alltid att förklara på något sätt. Inte fantasy men ändå något som får en att fundera över spöken, andar och andra övernaturliga ting.

Dean Koontz föddes den 9 juli 1945 i Everett, Pensylvania, USA. Hans första bok kom 1968 efter en deal med sin fru, hon skulle försörja honom medan han skrev och lyckades han inte skulle han börja jobba igen. Debutromanen var en science fiction roman vid namn Star Quest. Det var också i den genren han skrev under sina första tio år. Han försökte sig även på andra genrer men då under pseudonym som till exempel; Brian Coffey och Aaron Wolfe. Det var i slutet 70-talet som han slog igenom ordentligt och då inom skräckgenren.

Koontz nästa bok heter Relentless och släpps i Maj i USA.


Ett urval av mina Koontz-böcker. Av varierande kvalitet.

Fröken Märkvärdig & karriären - Joanna Rubin Dranger

Den här lilla godbiten är en seriebok som handlar om kvinnor och deras duktighet. Hur vi hela tiden jämför oss mot andra på ett negativt sätt för att få reda på vad vi är dåliga på och hur vi sedan pressar oss till det yttersta för att sedan vara på topp. Boken visar också hur "mörkermonstret" förföljer och lurpassar för att sedan sätta sig på opss så vi inte orkar jobba alls.Jag tyckte att boken kom vid en mycket väl vald tidpunkt när det mesta känns tufft och jobbigt och fick en att tänka lite på hur mycket man egentligen jobbar och hur mycket kraft man lägger ner på att vara duktig hela tiden. Allt ska hela tiden vara så perfekt, men sanningen är att vi också måste trivas i vardagen och må bra där. VI kan inte bara prestera hela tiden.

Jag fick höra ett passande citat på jobbet idag som lite kopplar ihop till detta: "Konst blir aldrig färdig, den stannar bara på intressanta ställen på vägen" Visst är det träffande? 


På jobbet

Jag jobbar som lärare för de som inte redan har upptäckt detta och för er i SV eller Eng som känner att ni behöver kreativa och enkla praktiska övningar och skrivövningar kan jag tipsa er om dessa tre böcker.


Writing from start to finish - Kate Grenville -- Är len steg för steg guide till hur man skriver en fackuppsats eller en berättelse med hjälp av enkla tips. I den här hittar du bland annat hamburgermetoden. Helt underbar att läsa.

The guerilla art kit -- Helt underbar bok detta med som hjälper dig och dina elever att hitta kreativa lösningar på hur man kan få sin röst hörd. Att bara bläddra i den är roligt. Den här boken hjälpte våra nior att skapa ett budskap och sedan stå framför en grupp och framföra den här åsikten. Till och med de som verkligen inte ville detta.

Den åttonde dvärgen -- Här hittar du allt från korta till längre skrivuppgifter av varierande slag. Boken är uppdelat från övningar med bokstäver till att skriva en hel novell. Här kan du alltid hitta inspiration till att leka med språket. 

Del av bokhyllan

Min/vår bokhylla är ett mishmash av dvder, prylar, sprit och böcker. Men vill visa de fina bokstöden jag fick i julklapp innan jag stänger ner här för kvällen. Funderar även på att göra en liten utrensning bland böckerna någon gång nu i veckan. Är ledig på fredag.


Det här är ovanpå bokhyllan.

Tisdagstipset

Idag vill jag tipsa om ett härligt initiativ taget av en tjej hör i Göteborg som kallas tankeboksprojektet som har startats av en tjej som heter Matilda. Hon och andra entusiaster har lagt ut 100 anteckningsböcker på cafeer och andra ställen runtom i Göterborg där det är tänkt att vem som helst kan skriva ner sina tankar. När jag läste om detta ville jag inget annat än att åka till Göteborg och leta upp en bok. Det får bli senare i veckan kanske ;). Har du vägarna förbi Göteborg och vill skriva en tankebok finns det både karta och lista över ställen på Tankeboks projektets blogg. Gå in och kolla, eller varför inte skapa ett eget tankeboksprojekt i din egen hemstad?


Wow mitt 100ade inlägg!!

Pontus 4 stygn i huvudet - Johan Unenge

I boken får vi följa Pontus som är 13 år. Pontus pappa har precis träffat en ny tjej, Pontus har hittat ett nytt gäng och skata med plus att han är ihop med sin drömtjej. Boken är en fortsättning på boken Pontus 4 meter över marken och det märks. Det känns nämligen inte som att jag kommer in i boken riktigt och får något grepp om den. Namn nämns och det känns inte som jag får en riktig röd tråd genom allt. Kanske hade jag förstått den bättre om jag läst den första boken om Pontus innan.

Pontus liv har aldrig tidigare varit så bra. Varje dag skatar han på nya skatespots. Och dessutom tillsammans med ett gäng skatare. Och så har han Jenny. Tjejen som han drömt om. Men ibland känns avstndet till de andra åkarna omöjligt långt. Ibland känns det som Jenny hellre är med de andra skatarna än med Pontus.

Mycket har hänt för Pontus, som vi mötte första gången i "Pontus 4 meter över marken". Han har blivit ihop med Jenny och även om det är läskigt och pirrigt och han inte vet hur han ska bete sig så är det härligt. Sina skateboardskompisar ser han nästan aldrig för nu är han tillsammans med Jennys gäng, streetåkarna. Där är flera av killarna så duktiga att de är sponsrade, så Pontus känner sig rätt osäker, men han har blivit en mycket bättre skatare. Det handlar om Pontus, Jenny, kompisar, skateboard... och som en självklarhet i bakgrunden finns snälla och välmenande pappa (som även han finner kärleken), storasystern som precis har flyttat hemifrån, mamman som dog för tidigt. Böckerna om Pontus är så bra att de kommer hitta läsare hos alla pojkar och flickor i nedre tonåren. "Så Johan Unenge - dröj inte för länge med att skriva mer om Pontus, Jenny, Conny och de andra!" Bohuslänningen om "Pontus 4 meter över marken"

Om jag fick bestämma vet jag inte om detta är en av böckerna som jag velat ha med i boksamtal då det så tydligt är en fortsättning på en annan bok. Helre ser jag då bok ett som en kandidat. Detta ska jag och bibliotikarien K diskutera i eftermiddag :D


Jane Austen-klubben - Karen Joy Fowler

Den här boken hittade jag på bokrea för 25:-. Jag trodde att den skulle vara en typisk chick-lit bok men jag blev positivt överraskad. Jag fick möta ett spännande persongalleri med olika, udda personer. Personen som jag utkristalliserat som huvudpersonen är Joeclyn som har en koppling till alla personerna i klubben och som också kommer på hela idén. De övriga deltagarna känner inte varandra innan utan möts först i klubben. Klubben träffas en gång i månaden och diskuterar en ny bok varje gång. Samtidigt får man följa en deras liv och problem. Jag hade velat veta mer om varje person. Jag tycker att Fowler får till varje personbeskrivning väldigt bra.

Detta står på baksidan:
Jane Austen-klubben är Jocelyns idé. Själv brukar hon föredra sina hundar framför människor, men bestämmer sig trots det för att samla sex vänner, fem kvinnor och en man, för att en gång i månaden diskutera Jane Austens böcker. Men det blir i stället sina egna liv de pratar mest om under de sex månader de möts: äktenskap testas, kärleksaffärer inleds, ungdomssynder avslöjas och livsdrömmarblottläggs. Boken avslutas med biografiska fakta om Jane Austen och hennes författarskap. Dessutom finns listade de frågor som tas upp till diskussion i romanen och som kan utgöra underlag för en bokcirkel om Jane Austens böcker.

Boken finns att smygläsa OCH köpa på bokrea på ADLIBRIS.


Tack hemliga bokkompis!

Jag fick hem en avi i fredags att jag hade ett stort kuvert att hämta på Maxi och idag fick jag pallrat mig dit och hämtat ut det. Paketet var från min bokkompis. Tog mig snabbt hem och öppnade mitt paket och blev jätteglad. En chokladbit, Dark  Rasberry, som jag aldrig har prövat utan bara glott på, ett te som luktar väldigt gott och som ska provdrickas ikväll samt Camilla Läckbergs Isprinsessan.

Tack tack ännu en gång. Jag hoppas någon livar upp din vardag lika mycket som du livade upp min annars lite halvtrista regniga söndag.


Det regnar

En riktigt skön läsdag, men jag ska iväg och handla på tillgodo kvitto. Det får väl bli när jag kommer hem. Idag kommer även en liten recension på Jane Austen-klubben.


Dagen

Har tyvärr inte innehållit speciellt mycket läsning. Sambon har fyllt år i veckan så vi har haft lägenheten full av familj idag. Dagen till ära har jag använt min julklappsbok A piece of Cake och bakade muffins, chocolate chip cookies samt en tårtbotten. Från sju sorters kakor blev det  även havreflarn. Allt blev det bra smak på. Hoppas ni har haft en riktigt trevlig lördag.

Bokkompis: Jag ska undersöka Avin jag har fått imorgon. Kan knappt vänta =)

 

Phew, vilken dag

Eller egentligen har det varit en helt vanlig dag. Det är bara att jag har varit inställd på att det är lördag och inte fredag, vilket kan ställa till det lite i hjärnan. Nu kan jag i alla fall äntligen ta helg med allt vad det innebär; tårta, städning och lite sypyssel.

Imorse när jag åt frukost började jag fundera på läsplatser. Var är det mysigast att läsa och vart är det mest rofyllt att läsa. Är det en skön fåtölj, sängen eller är det  vid köksbordet tillsammans med frukosten? Kanske är det på bussen till jobbet varje morgon? Själv läser jag helst i sängen. Det är där jag känner att jag får vara mest i fred och jag kan ligga som mest bekvämt. Det blir även ofta en bok till frukost också, vilket är bra för matsmältningen då du äter långsammare och tuggar allt ordentligt ;)


Bild från EM

Projekt på jobbet.

Vår underbart entusiastiska bibliotikarie (hej K;-) undrade om jag ville försöka få igång ett projekt med boksamtal och jag är inte den som är den utan nappade direkt på förslaget. Naturligtvis kom vi igång direkt och jag har nu fem ungdomsböcker och ett fikamöte inplanerat. Fyra böcker fick jag släpat hem igår och imorse låg det ännu en bok på mitt bod med en liten post-it på. Här är det snabba bud, men ack så roligt. Det här känns verkligen som något jag vill göra. Önskar det gick heltid ;)

 
Titlarna är:
Silverfenan - Charlie Higson (James bond som ung)
Pontus 4 stygn i huvudet - Johan Unenge (Skatarkille)
Det fattas en tärning - Johanna Thydell (Skrivit i taket lyser stjärnorna)
Phenomena Profetians utvalda - Ruben Eliassen (fantasyberättelse)
En enda kväll - Mats Berggren (Drama med trasiga tonåringar)

Fyra män och en kvinna.

Sekten..

Igår kände jag mig som en riktig bokbloggare när jag fick hem mitt första recensionsexemplar från piratförlaget. Sekten av Jan Sverre Syvertsen. Jag har läst Syvertsens debutbok och tyckte att den var sådär, men att det fanns potential och hoppas han har nått ända fram med denna.

Sekten är hans tredje bok om psykologen Sander Mork som bistår polisen med sin expertis. Hoppas jag inte behlver läsa bok två innan.


Den första gång jag såg dig - Katarina Kuick

Den här lilla goding har vi köpt in till vår skola i klassuppsättning för att användas i sex och samlevnadsundervisningen och oj va mysig den var att läsa. Boken har 72 sidor och man sträckläser den lätt.

Det här står på baksidan:
Tjejen med blått och morotsfärgat hår och killen med snobbkläderna blir absolut inte kära i varandra den första gången de ses. Men den fjärde gången börjar de se på varandra med andra ögon I korta och poetiska kapitel turas killen och tjejen om att berätta sin kärlekshistoria.

Den första gång jag såg dig...

spydde du i mina skor.
Det var på Lisens födelsedagsfest
i början av augusti
och du hade druckit för mycket
av hennes mammas fina whisky.

Boken är skriven som en dikt med samma avkortade rader och med mycket stäming i varje strof. Vi får läsa själva kärnan i kärlekshistorien utan allt snack runt omkring. Vi får följa båda parternas perspektiv på kärleken och hur de gradvis faller allt mer för varandra genom att vartannat kapitel är killens, vartannat är tjejens.

Boken är dessutom utgiven av En bok för alla och kostar ca 26:- (adlibris 19:-). Missa inte den här lilla pärlan.


Intressanta tankar

Genom pocket och trix har jag  kommit i kontakt med Boktokig och hennes tänkvärdheter. Dagens tanke är omd et finns dåliga böcker eller om man bara läser dem vid fel tillfälle. Jag tror mest på det senaste, att man antagligen är mer mottaglig för vissa böcker i olika delar av sitt liv. Tvingas man till exempel att läsa en bok som man inte är inställd på (tänker kurslitteratur) tycker man oftast boken är tråkig och man försöker hitta nya eller andra sätt att roa sig på. Samma bok ett år senare kan vara en riktig guldgruva. Samma sak gäller med hypade böcker tycker jag. När ALLA pratar om en bok, författare eller serie har jag svårt att ta till mig den. Allt behöver ske på eget bevåg. Boktips i all ära, men det blir nästan lite tvingande när alla säger att en bok är bra och måste läsas. Då föredrar jag nog att läsa om olika sorters böcker här bland bokbloggarna.För fler trevliga tänkvärdheter föreslår jag att man tar sig en titt hos boktokig. Andra tänkvärdheter handlar om biliotek och vad man minns av sin försla läsning.

Just nu....

Sitter jag med den här muggen och dricker ett te som heter vårfröjd eller något liknande och hoppas att det snart kommer lite vårkänslor. Kallar den min gigantus maximus mugg för den rymmer så mycket te. Dessutom är den ju lite design och väldigt fin ;)


Dagens

Idag har det varit en otroligt tung dag men ännu fler dåliga nyheter gällande mina arbetskamrater. Vi kan väl säga att min arbetsplats inte är i harmoni just nu och vi har fått fler dåliga nyheter under 10 dagar jämfört med vad andra skolor får unfer flera år. På grund av detta har jag inte riktigt "orkat" ha mina lektioner som jag borde och jag har spenderat mycket av min tid att diskutera händelserna med eleverna samt läst högt. Idag har jag läst världens elakaste fröken högt för år sex. Jag vet att jag tjatar mycket om boken, men den är så härligt. Någon som håller med? Lämna då gärna en kommentar. Om du inte håller med för den delen också. Mina elever gillar den i alla fall och skrattade gott på vissa ställen och ville inte riktigt att jag skulle sluta läsa. Det är verkligen ett gott betyg :D


Lite tråkigt omslag dock

En grym film

Som jag nu ramlat in i vid två tillfällen är Freedom writers med Hilary Swank i huvudrollen och Patrick Dempsey i rollen som Swanks man. Filmen är byggd på en sann berättelse som berör mig. Hilary spelar en nyutexaminerad lärare som börjar jobba på en "hög-risk" klass där alla riskerar att avsluta skolan på tok för tidigt, hamna i gäng, bli gravida eller dö. Det kan låte lite klyshigt, men jag tycker ändå att filmen är riktigt bra. SO-läraren i mitt arbetslag håller med mig och då kan den ju inte vara jääättedålig ;)

Filmen är baserad på boken om elevernas livshistorier och upplevelser;

The Freedom Writers Diary: How a Teacher and 150 Teens Used Writing to Change Themselves and the World Around Them. Är väldigt sugen på att inhandla den, men köpstopp får gälla än så länge.


Hotade till livet - Lena Lilleste

Bibliotikarien lämnade den här boken på mitt skrivbord för någon vecka sen att läsa och kunna arbeta med i min klass. Boken är en Tommy och Flisendeckare och en del i en serie som för tillfället består av sex böcker. Boken jag har läst, hotade till livet är bok fyra i serien. Trots detta var den ok att läsa. Man behöver inte ha så mycket bakgrundsinformation så det är lätt att komma in i den.

På baksidan:
Helst av allt vill Tommy bara rusa  ut ur den här äckliga klubbstugan och springa så långt bort det bara går. Men istället står han kvar som förstenad och lyser med ficklampan rakt ner i golvet. Han är rädd för vad han ska få se. Försiktigt riktar han strålen mot kroppen som ligger på golvet."


Om inte Flisen varit så korkad och kysst en annan tjej än Mathilda hade det aldrig blivit så här. Tommy och Flisen var helt enkelt tvungna att sticka till klubbstugan mitt i natten och radera foton för att undvika problem. Men problemen blir värre när de istället snubblar rakt över ett lik! Och värre blir det! Tommy och Flisen ringer polisen, men när de kommer till klubbstugan är liket spårlöst försvunnet! Vad är det egentligen som händer? Allt känns helt overkligt. Men det har verkligen hänt, för snart dimper det ner riktigt otäcka hotbrev...
 
Jag kan förstå att många ungdomar fastnar och sträckläser dessa böcker. Lilleste har ett bra flyt när hon skriver och boken är lättläst. Hon berättar en deckarhistoria samt om en tonårings vardagsliv på ett bra sätt tycker jag. Ett plus är att hon gestaltar hemförhållanden så som de kan se ut idag och romantiserar dem inte.


Lässtund

Fick ett mms imorse av kompisen J som hade dukat upp frukost och läsmys tillsammans med flyga drake. Visst ser det mysigt ut?


KöpstoppVar inne på Bokhora och läste ett inlägg av Johanna L. Hon ska ha köpstopp fram till den 1 sep. Det kanske man ska hoppa på. Inge bokinköp på ett halvår. Hmm är tveksam eftersom jag har böcker på min att köpa lista som jag VERKLIGEN vill läsa, men är ändå lite intresserad. Jag får fundera på det. Någon kanske vill hänga på?

Då var det mars

LIgger här i soffan och har precis ätit frukost och surplat i mig lite kaffe. Det blir nog en kopp till innan jag kör igång dagen. Ute är det molningt och det ser nästan ut som det regnar. Kanske bra så att snön försvinner helt och våren kan göra sitt riktiga antågande. Längtar till¨s jag får inreda balkongen med massa blommor och när man kan sitta där ute med sin kaffe/tekopp och en bok.

För att summera läsmånaden Februari så började den inte så bra. Hade noll lässug och blev fast i en bok ett tag. Men efter det lossnade det och jag fick ändå läst en hel del i alla fall. Lite mer än en bok i veckan ser det ut som =)

Februari:
 Nick Hornby - En god människa
 Isabell Allende - Kärlek och skugga
 Petter Lidbeck - Världens elakaste fröken
 Jeannette Walls - Glasborgen
 Tamara McKinley . Drömmarnas land


Mars månad kommer att starta med en barn/ungdomsbok skriven av Lena Lilleste. Hon kommer att besöka vår skola nu under våren.


RSS 2.0