Läslista för Juli

Imorgon går vi in i Juli månad och det är dags för en ny läslista. Listan för juni gick alldeles galant och jag blev klar med många fler böcker än vad jag tänkt mig. Därför är bokhögen för juli ganska stor än så länge.


Tänkte ta mig igenom några av mina inbundna böcker nu när det blir en del läsning på balkongen:
Duma Key - Stephen King
Är det någon där - Marian Keyes
Nu vill jag sjunga dig milda sånger - Linda Olsson

Dessutom några pocketar för gott strandhäng:
Tisdagar med Morrie - Mitch Albom
En shopaholic säger ja - Sophie Kinsella
Isprinsessan - Camilla Läckberg 

Dessutom ska jag läsa Bittert Arv av Kiran Desai i Jorden runt utmaningen. Tänkte låna den på biblioteket idag.

*gulp* Jag blir alldeles konstig

Jag känner mig alldeles konstig och förvirrad. Jag har ingen bok att läsa som ligger klar på nattygsbordet. Jag ar inte valt någon än! Jag känner mig inte riktigt komplett. Hur mycket av en bibliofil är jag? Kan man söka hjälp?
;)

Det tolfte kortet - Jeffery Deaver

Boken införskaffades för en liten summa på någon utförsäljning någonstans. Det jag fastnade för var författaren eftersom jag gillade I samlarens spår plus att baksidetexten lät riktigt spännande. Och boken håller hela vägen. Den är inte lika mörk som i samlarens spår utan mer kall och beräknande

En ung svart flicka blir brutalt överfallen när hon sitter på ett arkiv i New York och försöker ta reda på vad som hände en av hennes förfäder, en frigiven slav som stod anklagad för stöld. Flickan klarar sig undan och motivet är länge höljt i dunkel, men det är uppenbart att polisen har med en professionell mördare att göra.

Snart dör fler människor. Jakten på att avslöja mördarens identitet, hans uppdragsgivare och det verkliga motivet bakom hoten mot flickan, tvingar den här gången kriminaltekniker Lincoln Rhyme och hans medhjälpare Amelia Sachs att börja gräva i nationens historia.

Det jag gillar med boken är att den trots en lite seg start med mycket CSI känsla håller ända fram till sista sidan. Vem är egentligen uppdragsgivaren och vad är motiven till mordet? Detta är något som är svårt att lista ut. En av nackdelarna med boken är att det ibland kan vara lite sårt att följa den röda tråden då det finns många möjliga motiv som poliserna följer. Allt som allt gillade jag boken och jag kan definitivt tänka mig att läsa fler av hans böcker.


Härliga sommarlovsdagar

Hur härligt är det inte att vakna upp tidigt en morgon, se solen, gå en promenad och sedan fastna med näsan i en bok samtidigt som du äter frukost. Himmelriket om du frågar mig=)

Den här helgen blir det inte tid för så mycket läsning. Idag har vi 80-års kalas på schemat (grattis grattis) och imorgon är det lunch tillsammans med en del av sambons släkt.

Är inte riktigt klar med det tolfte kortet än. Boken har tagit sig riktigt bra nu jag fastnar lätt i den. Enda nackdelen med den är att den är inbunden och lite otymplig att läsa samtidigt som man solar. Den skuggar lite för mycket. ;)

Nu blir det kaffe med bok.

Ett tilllägg i diskussionen kring Vampyrer bättre än Läckberg

Läste nyligen ett inlägg hos bokbabbel angående bestsellers och hur en del tittar ner på dessa. Detta väckte en del tankar kring detta med populärkultur och allt vad det innebär. För det måste ju finnas en anledning till att så många människor bara älskade Da vincikoden när den kom eller varför tonårstjejer sitter i korridorer och läser vampyrserier i tegelstensstorlek. Detta trots att språket lämnar en del att önska samt att en del av böckerna känns som onödig utfyllnad. Detta kan inte bara bero på marknadsföring utan på något annat.

Själv kallar jag mig själv för allätare och kan läsa allt från chicklit till klassiker. Allt är beroende på humör. För mig handlar läsningen i första hand om avkoppling. Att sitta i soffan eller ligga i sängen med en god bok gör mig lugn, stressfri och bekymmerslös. Istället för att göra trafikbuller eller se mitt diskberg är jag i en annan värld och är ute på olika äventyr. Det är historien i första hand som fångar mig.

Självklart spelar språket i boken en stor roll. Kan inte författaren skriva på ett lockande sätt gäspar jag efter tjugo sidor och vill inte läsa vidare. Samtidigt får inte språket vara för svårt eller uppstyltat heller. Då slutar det vara avkoppling och jag får börja koncentrera mig på fler saker än bara innehållet. Författaren behöver få mig att fundera, reflektera och ge mig bilder.

Sammanfattningsvis kan man väl säga att läsning är vad man gör det till. Varför läser jag och vad vill jag få ut av det? Vilket humör är jag på just idag? Vill jag läsa med pennan i hand eller vill jag bara uppslukas? Alla vill vi ha ut olika saker av vår läsning och böcker har olika betydelser för oss. Det som egentligen är viktigt i sammanhanget är att boken i fråga har en betydelse för en själv och att man känner att det här var en bra läsupplevelse när man är klar.
 
Andra som pratat om ämnet är bland annat Arinas bibliotek och En bok om dagen.


Så här har jag spenderat eftermiddagen

På balkongen tillsammans med Ben&Jerry och Det tolfte kortet av Jeffery Deaver. Hur gött som helst.


Kär och galen - Jennifer Cruise

Jag måste säga att det här är chicklit i min smak. Vet man hur boken kommer att sluta när man läst de två första kapitlen? Ja. Vet man vem den tilltänkte kärleken är? Ja. Förverkligas alla förutfattade meningar om chicklit? Ja. Detta är en typisk chicklit. Det går inte att komma ifrån, men det finns ändå något med den som gör den lite annorlunda och lite roligare att läsa än till exempel shopaholicserien. Den är inte riktigt lika ytlig utan handlar mer om personlig utveckling. Dessutom faller jag lite för huvudkaraktären Quinn som inte trivs med sitt liv, men som ändå bestämmer sig för att göra något  åt det. Detta får dock lite andra följder än vad hon har förutsett.

Det är inte första gången som Quinn förbarmar sig över en övergiven hundstackare, men det är något särskilt med just den här. Quinn kan inte motstå hundens bedjande ögon och bestämmer sig raskt för att behålla den. Hennes sambo Bill är måttligt förtjust och när Quinn är på jobbet tar han hunden med sig för att avliva den. Det blir droppen för Quinn. Hon har fått nog av att vara tyst och förståndig, av Bills tyranneri och sitt trista, instängda liv tillsammans med honom. Hon vill få vara både kär och galen. Hon vill uppleva en fantastisk kärlekshistoria som är så långt ifrån den beige vardagen med Bill man kan komma. Och hon vet var hon ska hitta den. Nick är vad Quinn alltid har drömt om och nu är tiden inne att fånga denne inbitne ungkarl och kvinnojägare. Bill fattar ingenting när hon gör slut och vägrar tro det. Han börjar bevaka henne dygnet runt och gillra fällor. Han tänker inte låta henne slippa undan.

Läsvärd och inte lika puttinuttig som en del chicklit blir. Dessutom är den lite hetare och lite mer passionerad. Läs den och rensa huvudet i några timmar.


Grön är skönt

Det var lite snålt i bokhyllan på just gröna böcker men här är i alla fall de få som jag lyckades skrapa ihop.På bilden syns:
Landet bortom havet - Tamara McKinley
Sängkamrater - Jennifer Weiner
Gå vidare - Anna Maxted
I taket lyser stjärnorna - Anna Thydell (läsläsläsläs!)
En doft av apelsin - Joanne Harris
Jagat byte Janet Evanovich
Fördömd - Johanne Hildebrant

Nu blir det havet.

Nu ska jag se till att utnyttja det fina vädret till max och åka ut till havet och skrämma liv i lite pigment. Benen är sorgligt vita i mina shorts =) Med mig ut följer lite chicklit i form av Kär och galen av Jennifer Cruise. Den fanns med i ett av mina bokpaket här under våren. Mina malaco truly som fanns med i det senaste bokpaketet får också följa med ut till havet.

Ut och njut om ni har möjlighet!


Labyrinten - Kate Mosse


När jag läste på baksidan av boken kände jag att den här kommer att bli riktigt intressant. En deckare i både nutid och dåtid. Va spännande! Nu när jag har läst den kan jag fortfarande säga att jag gillar upplägget med att blanda in det förflutna i en spännande "skattjakt". Jag gillar det mystiska och hur Alice, en av bokens huvudkaraktärer letar sanningen med hjälp av ledtrådar.

Tyvärr tycker jag inte riktigt att författaren levererar på bästa sätt. Boken är över 600 sidor lång och det är för mycket. Det finns lite för många stickspår och dösnack i bokens mitt som gör att jag tappar intresset något. Jag hade velat ha boken något kortare och lite mer kompakt. Istället för att slänga in så många personer, utveckla dem som boken faktiskt handlar om. Författarden får dock till det på slutet och de sista 150 sidorna är riktiga bladvändare. 

Detta står på baksidan:
800 år skiljer dem åt. En magisk hemlighet förenar dem.

I juli 1209 får en sjuttonårig flicka en underlig bok i gåva av sin far. Han hävdar att boken rymmer den heliga Graalens tvåtusenåriga hemlighet. Fastän Alaïs inte lyckas tyda de främmande orden och tecknen på boksidorna, förstår hon att hennes livsuppgift blir att bevara labyrintens hemlighet och finna ett säkert gömställe för boken.

I juli 2005 hittar Alice Tanner två skelett i en bortglömd grotta i franska Pyrenéerna. Hon förundras över den labyrint som huggits in i grottväggen och inser samtidigt att hon stört friden på en helig plats. En plats som enbart borde finnas i det fördolda. På något vis har Alice blottlagt en fruktansvärd händelse i det förflutna, som samtidigt visar sig vara nyckeln till hennes egen historia.

Sommarpåse lyx har kommnit!

Idag har jag hämtat ut min sommarpåse lyx från mitt utlämningsställe. Paketet innehöll en bok från min vill läsa lista; Tisdagar med Morrie. Ville nästan sätta mig ner på Maxi och börja läsa den. Det hade varit en syn bland alla tipskuponger ;)

Utöver det fick jag även en sommarhälsning, en påse lakrits, lite roliga tepåsar, tvål, brokeback mountain, choklad och en plopp saltlakrits. Den testades så snabbt jag fått upp paketet. Dock inte riktigt min grej. Blandningen blev lite för mycket i min smak, men nu är den i alla fall testad.

Tack så mycket kompisen :D


Mina lila böcker (De gröna kommer också)

Bland bokbloggarna har det visats upp lila böcker. Jag är lite sent ute men gjorde gjorde en raid i min bokhylla och hittade ett par stycken. Det är intressant det där med färger på böcker. I stort sett alla äldre skräckböcker och deckare är alla svarta medan alla chicklits är färgglada, gärna i rosa, lila med flera.

 

På bilden har vi böcker i chicklitanda:
♥Sheila O'Flanagan - Luftslott
♥Lauren Weisberger - Djävulen bär prada
♥Lisa Cach - Dejta utan bedövning
♥Jane Moore - kärlek@första.träffen
♥Jane Green - Mellan raderna

Samt två med deckartema (tro det eller ej):
♥Sandra Brown - Förväxlingen
♥Taylor Smith - I fiendens spår

I bakgrunden (i ramen) har jag gjort ett textcollage med hjälp av Wordle. Texten är ett halvt ark papper av August Strindberg. Dessutom några pioner från mammas rabatt.

Stay Tuned! Snart kommer det gröna böcker =)

Glad midsommar alla!

Hoppas ni får en riktigt trevlig midsommar och att lite sol kommer att skina. Än så länge har jag spenderat midsommarafton med näsan i boken Labyrinten. Väntar på att älsklingen ska sluta jobba så vi kan åka iväg oc firalite midsommar. Nu ska här inhandlas lite potatismjöl så det kan bakas paj.

Kram på er alla.

Bokpoesi

En del kanske tycker att jag hädar mot boken, men idag har jag klippt, klistrat och målat på sidor ur en gammal antologi som skolan ändå skulle slänga. Jag lovar att jag tog en riktigt trasig bok. Jag och tre kollegor från skolan har suttit nu i flera timmar och gjort poesi med hjälp av sidor ur gamla böcker. Riktigt roligt då man kan hitta på poesi med redan befintliga ord. Lite av pressen försvinner. Vi tänkte att vi ska pröva detta på eleverna nästa år. Kreativt sätt att möta poesi på. Fungerar även väldigt bra på vuxna som behöver pyssla för att få hjärnan att koppla av lite och ta bort några av sina måsten.


Några timmars arbete.


Röda naglar, socker, te, tekopp

Kommentar till förra inlägget.

Har precis fått höra att det finns liknande "förbud" på svenska skolor. På en kommunal skola här på västkusten får man inte läsa Harry Potterböcker förrän man går i fyran, då man anser att barnen inte är tillräckligt mogna för boken förrän då. Är detta ett bra sätt att gå till väga? Är inte varje individ olika?

Förbjudna bibliotek på skolan

Jag hittade den här länken hos Bokyllning. Jag tycker det är lite intressant med tanke på vad lärare och föräldrar idag gör för att få sina elever att läsa. Här kan man läsa om ett annat sätt att se på litteratur. På den här skolan är all litteratur inte godtagbar utan man ska läsa det som anses passa en viss tro. Det här handlar alltså om en katolsk skola som är rädd att vissa klassiker kan få eleverna att ifrågasätta sin tro.

Själv är jag av en helt annan tro. Jag tycker att så länge barnen hittar något som är intressant att läsa så ska de få läsa det. Om det så är Harlequinromaner, faktaböcker eller sagan om ringentriologin. Det spelar ingen roll så länge det blir en inkörsport till litteratur och väcker ett läsintresse. Många av dagens ungdomar är väldigt stressade av alla intryck de får och att sätta sig ner med en bok är ett enkelt sätt att varva ner. Om en så kallad "dålig" bok hjälper dem till detta är jag med på det. Då får jag något att utgå från och kanske tipsa vidare till annat.

I det här exemplet ovan så har ju förbudet i och för sig lett till att fler ungdomar just på den här skolan läser böcker. Mycket beroende på att de är just förbjudna. Jag tycker flickan i texten är väldigt uppfinningsrik och innovativ. Hon kan gå långt.


Grr för småstadsbokhandlar

Som jag skrev igår skulle jag ner till "city" i min lilla stad Kungälv och leta böcker till mitt bokpaket idag. Nu minns jag varför jag inte köper böcker på Bokia i Kungälv. De har ju inte mycket till utbud. Av de böcker som jag ville ha köpt egentligen fanns bara en. När jag dessutom fick fyra pocket för tre och försökte hitta en titel på min egen vill ha lista fanns ännu en gång bara en att tillgå. Jag som trodde att BOKia var en stor bokkoncern med böcker som prio ett. Tyvärr verkar der som att jag har fel. I bokväg fanns endast de mest populära och knappt det. Däremot finns det en hel del pappersvaror. Block, kalendrar och kort har de en hel uppsjö av. Detta blir definitivt en läxa för mig. Var ute i god tid och beställ från Adlibris eller betala en bussbiljett till Göteborg och gå i bokhandlarna där istället. Mer böcker att välja på där.

Förlåt mitt lilla missnöjesutbrott. Nu känns allt bättre =)

MIn första sommarlovsdag.

Då var min första sommarlovsdag till ända och jag har spenderat den tillsammans med JIF, skurtrasa och hårdrock (ger härlig energi när man städar). Hemmer känns lite mer städat och skönare att vara i. Dessutom har vi hunnit med en storhandling så det är numera en fröjd att öppna kylskåpet. Imorse tog jag öven en sovmorgon och låg och drog mig en stund på morgonen tillsammans med Labyrinten av Kate Mosse. Boken var en del av min vinst i En bok om dagens jubileumstävling. Jag har än så länge inte kommit så långt men den verkar lovande. En liten kommentar till min vinst är att chokladtuggummin inte riktigt var min grej.

Imorgon ska jag ge mig ut på jakt till lite "lyx" till sommarpåsen som ska vara skickad den här veckan. Har lite idéer på vad jag ska skicka med så allt ska införskaffas och paketeras. Den här biten är alltid roligast.

Godnatt på er alla!

Deckarsöndag i GP

I dagens GP skrivs det om deckargöteborg. Vad har egentligen utspelats i Göteborg i deckarnas värld. Enligt GP har det hänt en hel del. Till exempel har Åke Edwardssons komissarie Winter har löst en hel del brott i stadsdelarna i Göteborg. I boken Himlen är en plats på jorden är vi på nordstadstorget och i vänaste land är vi i Rannebergen. Andra författare som har Göteborg som scen är Ramona Fransson, Peter Gissy, Ann Wallander och Inger Jalakas. Än så är jag inte totalt deckarfrälst, men ska man börja någonstans, varför inte i Göteborg?


Livets aviga och räta - Kate Jacobs

Det är kul att äntligen hitta en chicklit författare (jag räknar boken till den kategorin) som INTE skriver om märkeskläder, perfekta män och rosaskimmer. Den här boken har istället fokus på sinegelmamman som balanserar sitt egna företag, dotter och allt som händer runt omkribng. Boken har en bättre verklighetsförankring än många chicklits på marknaden. Trots detta är den välidgt lättläst och jag blir uppslukas av historien och Georgias väg mot lycka och harmoni. Nu är jag sugen på att läsa mer av Kate Jacobs och då definitivt fortsättningen på den här historien. Finns dock ännu inte på svenska men på engelska.

Fredagskvällarna i de flotta kvarteren på Manhattan är till för att sticka och skvallra. I garnaffären Walker & Dotter träffas Anita som mist sin man, Peri som lämnat juridikstudierna för att designa väskor, förlagsredaktören K.C. som letar nytt jobb, Lucy som pliktskyldigt stickar en herrtröja utan att veta vem hon ska ge den till - Och så Georgia, ensamstående mamma till tonårsdottern Dakota och den drivande kvinnan bakom garnaffären.

När vardagen trasslar till sig och livet tar en oväntad vändning upptäcker Georgia betydelsen av att ha vänner som stöttar och ställer upp när det behövs. Och det är inte bara hennes liv som kommer att påverkas av fredagskvällarna på Walker & Dotter...

Julia Roberts har köpt filmrättigheterna till boken så vi får se när den dyker upp på vita duken.


Just nu: Kate Jacobs

Just nu läser jag boken livets aviga och räta av Kate Jacobs. Det är en mysig chicklit bok i en stickaffär. Det som är skönt med den här boken är att den inte berättar om chicklit stereotypen som bara ska ha märkeskläder och som ska upp på karriärstegen inom modebranshen. Här har vi en singelmamma med eget företag. Detta är den första boken av henne som finns på svenska. Vill man ha en liten utmaning och läsa på engelska i sommar finns det två andra böcker av författaren på engelska:

Knit two:
KNIT TWO returns to the Manhattan knitting store, 'Walker & Daughter', five years after the death of the store's owner, Georgia Walker. Georgia's daughter Dakota is now an eighteen-year-old freshman at NYU, running the knitting store part-time with the help of the members of the Friday Night Knitting Club. Drawn together by their love for Dakota and the sense of family the club provides, each knitter is struggling with new challenges: for Catherine, finding love after divorce, for Darwin, newborn twins, for Lucie, being both a single mom and caregiver for her elderly mother, and for seventysomething Anita, marriage to her sweetheart Marty over the objections of her grown children.As Kate Jacobs returns to the world of 'Walker & Daughter', she's once again keyed into many of the stresses and joys of being a mother, wife, daughter and friend.

Comfort food:
TV cooking personality Augusta Simpson determines to take her show to Number 1 to remove the threat of a younger presenter being brought in as co-host. The format of her show will be a series of intimate dinners where she teaches a group of younger people to make rich, sensuous meals -- real food for real people -- nourishing the soul as well as tempting the tastebuds. The guests are all her friends -- an assorted group of ages and races with different problems, which, of course, get solved along with the dinners.

Båda böckerna finns på Adlibris i pocket för 79:-

Tusen strålande solar - Khaled Hosseini

Jag säger bara åh! Varför tog boken slut? Varför finns det ingen fortsättning. Varför, varför, varför. Khaled Hosseini har ett underbart språk och jag ville inte lägga undan boken. Det var med sorg jag läste ut sista sidan i boken. Den här boken tog slut på tok för snabbt.

Ödet, krig och förlust för Mariam och Laila samman, två generationers kvinnor med olika syn på kärlek och familj. Bortgifta med samma man. Och medan de uthärdar det ständigt upptrappade våldet i Kabul kommer de allt närmare varandra. De blir som systrar, som mamma och dotter för varandra, och deras starka vänskap kommer till sist att förändra inte bara deras liv, utan även den kommande generationens liv.

I boken har jag fått följam Mariam och Lailas liv i ett Afghanistan i förändring. Jag har fått uppleva kvinnans roll när Afghanistan var relativt liberalt under kommunistiskt styre. Jag har också fått känna sorgen i hur ett land sedan sakta trasas sönder av krigsherrar och sedan blir talibanstyrt. Laila börjar sin historia i en frisinnad familj som anser att även kvinnor behöver utbildning, för att sedan bli Rashids andra fru och fånge i sitt eget hem. Det är svårt att sätta sig in i hur en kvinnas frihet bara försvinner på en dag. Att man ena dagen kan gå på gatan och kunna se de man möter i ögonen för att dagen efter vara tvungen att bli eskorterad av sin man iklädd en burqa. Jag var inte riktigt medveten att förändringarna i Afghanistan kom så snabbt. Boken ger en kort lektion i Afghansk historia.Trots allt detta är det två starka kvinnor boken handlar om, som trots sin situation till slut lyckats finna lycka. Precis som i flyga drake lyckas Hosseini få mig att fastna i boken  och jag kan inte släppa den. Jag vill ha mer Hosseini.

Boken är en del av jorden runt på 8 böcker utmaningen för Juni. Eftersom den här boken gick så snabbt funderar jag på att läsa ännu en bok från mellanöstern.

Hoppar på bokenkättåget.

Bokhora har gjort en ny trevlig enkät som jag tänkte ta och svara på.

Senast köpta inbundna bok: Det måste vara några av mina bokreaböcker från februari. Annars fick jag Duma Keys på min födelsedag.
Senast köpta pocketbok: Kärlekens arkitekt av Emilio Calderón till min hemliga bokkompis.
Favoritgenre: Jadu, jag tycker jag är lite av en allätare när det gäller böcker. Just nu är jag mest inne på drama.
Ultimata längden på en bok: Jadu, det beror helt på innehåll. Men runt 300 sidor brukar vara ganska bra.
Favoritbokhandel: Adlibris, Pocket & Bok och pocketshop.
Favoritbibliotek: Definitvit mitt närmaste, Kungälvs stadsbibliotek. För ungdomsböcker är skolans bibliotek bra.
Favoritplats att läsa (i hemmet): Sängen, vid frukostbordet eller i soffan. Har ingen plats som är "min".
Favoritplats att läsa (utanför hemmet): På en klippa ute vid havet.
Fem författare du alltid köper i inbundet format: Joanne Harris, Stephen Kings nya böcker men utöver dem har jag ingen jag MÅSTE ha i inbundet. Snarare är det behovet av boken som styr.
Bästa lässnackset: Jordgubbar, Brieost eller godis utan papper.
Bästa läsdrycken: En kopp te, latte ett glas vin eller en kall öl.
Bästa bakgrundsljudet vid läsning: Det där allmänna bruset av andra människor, trafik mm. Har svårt att läsa om det är helt tyst, men klarar inte av TV eller musik i bakgrunden.
När på dygnet läser du helst? Närhelst jag fastnar. Alltid innan jag somnar och ofta vid frukost och helgmornar.
Bästa bakfylleläsningen: Då blir det oftast inge tunga böcker utan lättsam chicklit eller tidningar av olika slag. Gärna en tidningsbuffé.
Bästa kollektivtrafikläsningen: Något som griper tag i en vid första sidan och som åller en kvar så att man nästan missar hållplatsen. Gärna något som är lätt att bära. Pocket rules!

Andra som svarat på enkäten är Bokomaten, Om böcker jag hunnit läsa.


Crazy mycket...

Just nu är det crazy mycket att göra på jobbet. Skolavslutning på fredag och har massor med saker att avsluta innan jag går på sommarlov. Det är inte klokt hur mycket papper man samlar på sig hela tiden. Jag håller på och stöter på nya uppgifter och pappaer här och var runt mitt skrivbord just nu.Det händer även lite roliga saker nu de sista dagarna. Imorgon är det friluftsdag samt bankett för niorna. Det är riktigt trevligt att se alla nior uppklädda och vara på sitt bästa uppförande. Dessutom får jag en chans att klä upp mig ;)

Eclipse - Stephenie Meyers

Tredje delen i twilightserien avverkad och här börjar det dra ihop sig och bli riktigt spännande. Den här delen är definitivt en av de mer spännande böckerna just när det gäller kampen mellan vampyrer och varulvar samt vampyrer emellan. Dock tycker jag att kärlekshistorien stagnerar något i den här boken.

"Bella?" Edwards mjuka röst hördes bakom mig. Jag vände mig om och såg honom jogga uppför trappan, med vindrufsigt hår efter att ha sprungit. Han omfamnade mig genast, precis som på parkeringsplatsen, och kysste mig igen. Kyssen skrämde mig. Den var för laddad och hans läppar pressades alltför hårt och desperat mot mina - som om han var rädd att vår tid höll på att rinna ut.

En våldsam seriemördare härjar i Seattle och en ondskefull vampyr fortsätter sin jakt för att ta ut sin hämnd på Bella som åter igen befinner sig omgiven av fara. Samtidigt tvingas hon att välja mellan sin älskade Edward och sin vänskap med Jacob. Och hennes val riskerar att blåsa liv i den urgamla kampen mellan vampyrer och varulvar.

Men Bella har också ett annat val att göra - valet mellan liv eller död.
Men vad är vad?


Ännu en gång irriteras jag tyvärr av Bellas totala besatthet av Edward trots att den får en oväntad vändning i den här boken. Bella kan inte fungera utan Edward och det stör mig något att hon inte försöker vara en stark ung tjej utan hela tiden är i beroendeställning till Edward. Kärleken dem emellan får som vanligt ganska stor uppmärksamhet och jakten på den ondskefulla seriemördaren får inte riktigt så mycket uppmärksamhet som jag skulle vilja ha.

Som vanligt använder sig Meyers av ett drivande språk som gör att boken är välidgt lättläst och det är svårt att lägga ifrån sig boken när man väl kommer in i den. Tyvärr är det ingen bok som stannar kvar hos mig efteråt. Om det beror på höga förväntningar innan jag läste den eller för att det helt enkelt inte är min sorts bok kan jag inte svara på. Jag ser definitivt varför ungdomar, och då framförallt tjejer gillar böckerna. Den innehåller en klassisk kärlekshistoria mellan den starke dominante mannen och den trånande tjejen och svartsjukedramat med "den andre".

Definitivt läsvärd, en trea, men jag sällar mig inte riktigt till hallelujah kören.


Frågeformulär Sommarpåse lyx

Då var de hemliga bokvännerna utplacerade och det är dags att börja fundera på vad man ska stoppa i sina paket och skicka iväg. Som hjälp på traven har En bok om dagen gjort ett litet frågeformulär som alla deltagare ska svara på. Här är mina svar.

* Har du någon önskebok?
Just nu har jag ett par stycken på min vill ha lista just nu. Bland dessa finns ett hattaffär runt hörnet och boktjuven. 
* Vilken är den bästa bok som du har gett bort?
Svår fråga. Kan inte ge en titel. Bäst är när man hittar en bok som man vet mottagaren gillar.
* Skulle du kunna tänka dig att ta emot beg. böcker?
Ja, absolut
* Läser du på andra språk än svenska?
Jag läser böcker på engelska och svenska.
* Lyssnar du på böcker? (Mp3 eller cd?)
Väldigt sällan, men det händer.
* Vad tyckte du om att få i paket då du var liten?
Jag gillade hårda paket bäst.
* Har du gett bort något i present, som du egentligen själv skulle ha velat ha?
Det försöker jag alltid göra. Då vet man att det är bra saker.
* Vilken slags smycken gillar du?
Jag gillar ALLT! Pärlor, färg, silver, långt, kort, örhängen, halsband.
* Samlar du på något?
Stephen Kingböcker.
* Annan sysselsättning - än att läsa böcker?
Jag tycker om att träna (när jag väl kommer in i det), umgås med vänner och pyssla med olika saker.
* Vad gör du en perfekt sommardag?
Är ute, gärna vid eller på havet. Går inte det slappar jag på balkongen med iste och jordgubbar.
* Favoritfärg?
Rött och lila
* Favoritland?
Det är svårt att nämna bara en. Just nu är jag nyfiken på att besöka Frankrike och USA.
* Favoritfilm och favoritteveserie?
Vänner, Freedom writers och lättsamma filmer á la Bridget Jones.
* Var föddes du?
I Kungälv (eller ja, på ett sjukhus i Mölndal)
* Vilken plats på jorden gillar du bäst?
Havet, Bohusläns skärgård.
* Är du allergisk mot något?
Är lite överkänslig mot nickel.
* Favoritgodis?
Choklad, lakrits, gott och blandat
* Favoritdrink eller favoritdryck?
Strawberry Daquiri, Latte, Te
* Rent allmänt så gillar jag....
Det extra i vardagen. Att hitta det där plagget som bara passar, fika med vännerna i flera timmar eller en lång promenad med mamma.
* Rent allmänt så ogillar jag...
Fördomar av olika slag, trångsynthet, oreda och att inte få som jag vill ;)

Nu ska här surfas runt och läsas på olika bloggar :-)

Grattis Lennart Hellsing 90 år

"All pedagogisk konst är dålig är dålig konst, men god konst är pedagogisk"

Igår firade barnboksförfattaren Lennart Hellsing sin 90-års dag. Han uppmärksammas just nu åde i affärer och i tidningar. Mina minnen av Hellsin gäller främst hans A BC-bok och krakel spektakel. Hellsing var även en av de personer vi pratade om på lärarutbildningen under barn- och ungdomsböckerkursen (långt ord). Det som Hellsing är bra på är att blanda in många existensiella frågor i sina barnböcker, men på ett sätt som barn förstår. Han leker med språket och skriver på vers. Sättet han skriver på gör att man minns. Jag tror jag har sjunigt krakep spektakel genom hela min barndom och den sitter i huvudet än.

Ett alfabet är en finurlig sak som börjar från början och slutar där bak.

Igår gick det en dokumentär om Hellsing på K-special. Tyvärr missade jag den. Som tur är kommer den i repris på söndag 13:45 på Svt 2.

Krakel Spektakel
Kusin Vitamin
hängde och svängde
i en gardin:
För hej och hå
i gardinen den blå!
Krakel Spektakel
vad tänker du på?


Etapp två påbörjad

Igår började jag sakta och trevande att läsa tusen strålande solar och har med detta steg tagit mig in i mellanöstern på resan runt jorden. Är så sugen på att läsa vidare i den, men sitter istället och försöker avsluta lite saker från jobbet. Hatar att sitta hemma och arbeta. Får absolut ingen ro utan har många trevligare distraktioner att ta tag i. Disken ser otroligt lockande ut just nu. Men men, elevmappar måste förberedas inför nästa läsår!

Kommer snart att lägga upp åsikter kring tredje boken i twilight serien. Bara en liten elevmapp till. Eller......

Mer bibliotek - Projekt läsglädje

När jag surfade runt på Kungälvs bibliotek förut på jakt efter mer information om bokbaren stötte jag på en sida med boktips. Projekt läsglädje 2009 kallas det. Detta står att läsa om det:

Ett antal titlar ur 2008 års skönlitterära utgivning finns nu i flera exemplar i vår särskilda läshörna på plan 4!

Vi kan presentera dem litet extra och diskuterar dem gärna!
Recensioner och korta sammanfattningar finns att läsa!
Den som vill kan själv skriva ner kommentarer till nästa läsare !
Var nyfiken! Läs något okänt! Och prata gärna om det du läser!

Jag tycker att det här är ett kul initiativ för att skapa just mer läsglädje som alla kan nå. Dessutom ligger det rätt i tiden då allt fler vill vara med i bokcirklar, både fysiska och via internet, och vill dela med sig av sina läsupplevelser.

Titlarna på listan ser definitivt intressanta ut och jag gillar att det finns en liten beskrivning till varje bok samt att man själv som läsare kan lämna en liten kommentar till boken. De böcker som jag ska spana efter vid nästa biblioteksbesök blir Flickan som vävde sidenmattor, Audreyflickorna och Kortfattad kinesisk-engelsk ordbok för älskande.


Bokbar

Biblioteket i Kungälv har anordnat en bokbar. Dock kan man inte dricka något starkare än kolsyrat vatten, men det är ju alltid trevligt att "mingla" lite bland böckerna på biblioteket samt få lite boktips. Bokbaren öppnad den 8 juni för er som har vägarna förbi. Jag ska vandra dit en dag och se vad de har dukat upp.

Elizabeth George Fråga

Jag har aldrig läst någon bok av henne, men har en oläst i bokhyllan, till minne av Edward. Nu undrar jag om man behöver läsa böckerna i en viss ordning för att förstå dem eller  kan jag läsa den här utan problem?

Månadssummering Maj

Det är inte klokt hur snabbt tiden går nu. Maj har sprungit förbi med racerfart och vi är nu inne i juni. För min del betyder detta två veckors arbete kvar innan eleverna och vi går på sommarlov. Jag hoppas verkligen att tiden kommer att gå lite långsammare så så att man hinner njuta med av dagarna och tiden. Har många böcker på hög som jag vill ta mig igenom ;)

Den här månaden har det trots allt blivit en del läst, hela sex böcker. Känns aldrig som jag fått tid till läsning, men i och med dessa summeringar känns det som att jag har en mycket bättre koll på mina böcker.

¤ Tornrummets hemlighet - Niklas Janz
¤ New moon - Stephenie Meyers
¤ Hjärtdjur - Herta Müller
¤ Tankar från sängkanten - Marian Keyes
¤ Tillsammans är man mindre ensam - Anna Gavalda
¤ Ett hål om dagen - Louis Sachar

Månadens svåraste var definitivt Hjärtdjur, då det krävdes ´mycket av mig som läsare för att få behållning av boken. De som jag fallit mest för är Ett hål om dagen och Tillsammans är man mindre ensam.

I juni fortsätter jorden runt på åtta böcker och på tur i läslistan för min del blir tusen strålande solar som jag haft liggande i läshögen ett tag. Dessutom har jag anmält mig till sommarpåse lyx. Undrar vem man ska få skicka till den här gången.


RSS 2.0