Pocket och prassel nr 2

Phew! Här har kånkats kartonger och möbler, målats och packats men nu börjar vi äntligen komma iordning i vårt hus. Tack och lov hade jag hämtat ut mitt pocket och prassel precis innan och godiset som följde med paketet var verkligen en livräddare. Utöver choklad, Ahlgrens rattar och Mentos fanns det en del andra oumbärliga saker såsom en magnetisk shoppinglista, ansiktsmask och magnetiska bokmärken. Boken i det här paketet var en Tamara McKinley, De modigas rike. Det ska vara en fristående fortsättning på en annan McKinley som jag har i bokhyllan så jag tror den kommer passa alldeles utmärkt. Nu behöver jag bara lokalisera den i alla högar med kartonger. TACK så mycket för paketet. Tills vi hörs nästa gång ;)


Long time no see.

Det har blivit lite av ett blogguppehåll. Inte riktigt med flit. Det är bara livet som har hunnit ikapp. Mitt liv är numera packat i kartonger och imorgon har jag nycklar till mitt nya boende i handen. Otroligt spännande, men samtidigt samlar jag ihop otroligt många vuxenpoäng. Jag kommer imorgon att vara skuldsatt och ha eget ansvar för boendet. Ingen fastighetsskötare eller föräldrar som gör allt för mig.

Under blogguppehållet har det blivit lite läst. Jag älskade Boktjuven, gillade Sputnikälskling och jag håller just nu på med Hungerspelen.

Har träffat min bokcirkel för andra gången och diskuterat Sputnikälskling vilket var riktigt trevligt. Bokcirkeln ska få ett alldeles eget inlägg lite längre fram.

En avi har dykt upp här hemma med pocket och prassel nr 2. Paketet ska hämtas ut imorgon och det ska bli otroligt spännande och se vad min bokvän har åstadkommit. Jag har inte gjort det så lätt den här gången på grund av mitt bokkonsumerande.

I en klass för sig - Curtis Sittenfeld

Jag har hört mycket om Curtis Sittenfeld och famför allt boken i en klass för sig på bloggarna. Jag som många andra bokbloggare gillar böcker som utspelar sig i en internatmiljö. En av mina favoritböcker är Gentlemän och Spelare av Joanne Harris som även den utspelar sig på en internatskola för pojkar.

Lee Fiora är en intelligent och observant fjortonåring när hennes pappa släpper av henne utanför sovsalen till den prestigefyllda internatskolan i Massachusetts. Hon har lämnat sin livliga lyckliga familj efter att ha sökt ett stipendium till Ault som hon, åtminstone delvis, valt på grund av den glassiga broschyr hon beundrat. Men Lee upptäcker snart att skolan är en sluten värld av blasé, attraktiva ungdomar som tillbringar sina lov på exklusiva semesterorter och som bara kommunicerar med sina likar. Pengar är något alla andra har, men ingen talar om. I deras sällskap blir Lee någon hon inte vill vara, någon hon inte ens känner igen. Hennes försök att närma sig andra slutar oftast i att hon sluter sig än mer. Hur ska man veta vem man är, när ingenting omkring påminner en?

Jag känner igen mig mycket i hur Lee känner sig på sin nya skola. I mina tonår var jag ofta rädd för att sticka ut på fel sätt och jag ville inte att folk skulle tycka illa om mig. Det sluta deoftast med att jag var tyst och inte tyckte att det jag hade att säga var värt något. Som tur var tog jag igen detta på gymnasiet sedan ;-)

Lee vill gärna vara omtyckt och vara ihop med skolans mest populära kille men vågar inte och anser sig inte vara värd detta. Istället så drömmer hon om allt hon vill säga och göra, men sitter tyst och går förbi de populära eleverna med huvudet riktat mot marken. Samtidigt vill hon inte visa denna sida gentemot sin familj och upphåller därför en glättig ich glad sida mot dem. Något som stället till problem när föräldrarna kommer på besök.

Det som jag gillar med boken är att den berättar den nakna sanningen om vilka tankar som kan snurra runt i en fjortonårings huvud när han/hon börjar på en ny skola. Vilket intryck man gör, hur luktar jag, vilka ska jag umgås med, dela rum med etc. Dessutom känns det som att Lee är ganska ensam hela tiden trots att hon faktiskt har några vänner runt sig. Det jag dessutom gillar är att det är en vuxen Lee som berättar. Jag får i och med berättelsen om fjortonåriga Lee veta att vuxna Lee har det bra och att upplevelsen på internatskolan inte har skadat henne.

Berättelsen kändes ganska kompakt och det var en bok som tog lite mer tid att läsa.


En liten hattaffär på hörnet - Marita Conlon McKenna

Fick ett sug efter en mysbok härom helgen och blicken föll omdelbart på En liten hattaffär på hörnet som jag fick i mitt pocket och prasselpaket. Hmm tänkte jag, här ska mysas. Precis så blev det. En liten hattaffär är en riktig mysbok från början till slut utan några egentliga överraskningar. 

När Ellie Matthews mamma dör står hon plötsligt som ensam ansvarig för hennes gamla hattaffär i hjärtat av Dublin. Men förändringens vindar blåser över Irland och hattbranschen är onekligen ett osäkert kort - vem köper egentligen en hatt i dag? Dessutom vill ett företagskonglomerat riva alla butikerna på gatan för att bygga en stor galleria, och Ellie måste bestämma sig: Ska hon följa i sin mors fotspår eller ska hon acceptera det generösa erbjudandet och sälja?

Ellie tar över sin mammas hattaffär och gör om den för att locka mer människor till en charmig ganmmaldags gata i Dublin. Här gör hon allt för att affären ska överleva och inte hamna i klorna på den stora stygga miljonären. Via affären får hon chansen att hjälpa människor i vars väg hon hamnar. Till exempel skapa en hatt till en pojkes hundaårige farmor eller skapa en hatt till stadens borgmästare. Naturligtvis är det också med affärens hjälp som hon träffar kärleken.

Boken är lite förutsägbar i vissa delar. Man misstänker redan från början att boken ska sluta lyckligt och naturligtvis kommer hon att träffa sin sanna kärlek. Andra delar däremot överraskar lite. Jag väntade till exempel på när den stora katastrofen skulle komma (det burkar i majoriteten av böckerna av det här slaget dyka upp nåong form av katastrof) men jag väntade förgäves.

Som sagt ovan. En mysig och charmig bok som passar bra när du vill ha lite förutsägbarhet i tillvaron och bara vill mysa ner dig med en kopp te, filt och bara slappa. Tror även den kan passa bra i solstolen eller på stranden under varma, slöa sommardagar.
Månadsrapport September

September har gått jättesnabbt och det känns inte riktigt som om jag har läst mycket alls den här månaden. Men när jag kollar antal recensioner i September plus de som ligger på hög och väntar på att bli recenserade så blir det allt en liten hög i alla fall.

Den här månaden har jag inte varit med i Jorden runt utmaningen. Det kändes som om det blev lite för mycket just den här månaden på grund av böcker som skulle läsas för jobbet och bokcirkeln plus en stundande flytt. Men jag är sugen på att läsa kärlek i kolerans tid - Gabriel Garcia Marquez som jag har liggande i en hög där hemma. Jag får se om jag hoppar på resan igen nästa månad eller om jag står över då också.

I september träffade jag även min bokcirkel för första gången. Det evrkar bli ett härligt gäng och vi ska ses ch diskutera vår första bok redan nästa vecka. Det ska bli riktigt spännande.

Månadens läsning har bestått av följande:
◊ Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö - Håkan Nesser (lite seg men helt ok)
◊ Livet på en kylskåpsdörr - Alice Kuipers (Kortfattad men söt)
◊ Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann - Jonas Jonasson (Mycket bra!)
◊ Hon släpper dig aldrig - Kate Cann (spännande, men tillrättalagd)
◊ Prinsessan och mördaren - Magnus Nordin (ok)
◊ I en klass för sig - Curtis Sittenfeld (recension kommer)
◊ En liten hattaffär på hörnet - Marita Conlon-McKenna (prasselbok, recension kommer)

Sammanlagt sju böcker har det blivit. Jag tycker det är lite svårt att veta vad som räknas till vuxen och vad som räknas till ungdom den här gången. Är Kim Novak en ungdomsbok till exempel? Eller är det en crossover bok? Tycker jag har fått in många böcker i den kategorin den här månaden.


Prinsessan och mördaren - Magnus Nordin

Prinsessan och mördaren har vi haft uppe en del på jobbet. Vi hade planer på att eventuellt köpa in den i klassuppsättning - vilket inte har blivit av än. Dessutom hade vi Magnus Nordin på skolan förra året på författarbesök. När jag hittade boken på biblioteket sist kände jag att det var min tur att läsa den för att se "what the fuzz is about". Boken nådde inte riktigt upp till mina förväntningar.

I boken har vi några paralellhandlingar. Naturligtvis har vi några olika mord som sker i Norra Söderbro. Vi får också följa Nina och hur hon försöker göra sig hemmastadd i sin nya stad. Samtidigt får vi reda på att allt inte riktigt står rätt till i hennes familj. I skolan träffar hon på främst två personer som får en ganska viktig roll i hennes liv; Lenita och hennes granne, Markus. Hon träffar också på sin första riktiga kärlek, Jajje.

Det som jag gillar med boken är att man inte vet vem som är mördaren förrän i sista stund dessutom behandlar boken en del ämnen såsom homosexualitet, alkoholism och klasskillnader. Dock blir det inte speciellt ingående.

Det som jag tycker boken faller på är att den känns kortfattad. Det är för många handlingar som ska redas ut och därför får varje del inte riktigt det utrymmet som de borde få. Boken hade mått bra av att bli av med ett par paralellhandlingar så att med fokus hade kunnat läggas på mordgåtan. Det känns inte som att mordhistorien riktigt faller på plats.

Boken är lättläst och jag vet att många elever gillar boken. Det finns trots allt ett driv i historien som gör den snabbläst.


RSS 2.0