Mors dag

Ett litet besök hos mamma fick det bli, dagen till ära. Med mig hade jag två böcker. En pocketbok; En andra smekmånad av Joanna Trollope. Boken är en relationsroman som tar upp familjerollerna och hur de förändras när barnen blir äldre och flyttar hemifrån. Detta var en bok som jag först föll för på grund av omslaget. Det stack ut lite bland chicklit böckerna som stod runt om.

Den andra boken var en av de senaste Nora Roberts; Begravt i glömska. Tyvärr hade hon den redan, Nora fan som hon är.

Frörvrigt har det inte blivit s mycket läsning idag utan promenad med hund och ett kvällsbesök på liseberg. Ingen vinst för min del dock, men sambons mamma kammade hem stjärnvinsten på dumlehjulet. Som tur är, är hon givmild och en dumlepåse fick följa med mig hem.


En helt underbar dag

Idag är helt underbar. Solen skiner och det är sommar! En dag som denna saknar jag verkligen en egen trädgård och att kunna strosa runt som jag vill i den. Men jag får hålla till godo med vad jag har, en balkong. Just nu sitter jag faktiskt här ute och dricker iste, äter jordgubbar och läser tredje boken i Twilight serien. Det är ju faktiskt inte fy skam det heller.

Än så länge har jag inte kommit så långt i boken, det börjar sakta men säkert dra ihop sig till något riktigt spännande. Hoppas det håller hela vägen den här gången och att det inte blir som i tvåan där det kom igång ordentligt under de sista tre eller fyra kapitlen.

Nu blir det fortsatt balkonghäng för min del. Hoppas alla andra bokbloggare har fått chansen att läsa utomhus idag. Eller gjort lite andra härliga utomhusaktiviteter.

Ett hål om dagen - Louis SacharJag skulle bara läsa lite innan jag somnade på kvällen. Men vad hjälper goda intentioner när boken och bra och sömnen inte vill infinna sig.

Stanley Yelnats var ingen dålig kille. Det var bara det att han och hans familj var drabbade av otur. De befann sig hela tiden på fel plats vid fel tidpunkt. Som den dagen Stanley blev arresterad för ett brott han inte begått... Domaren sa: ''Antingen åker du i fängelse, eller också åker du till Camp Green Lake.'' Stanley som aldrig hade varit på läger valde Camp Green Lake. Vid Camp Green Lake finns ingen sjö. Det är bara en torr, öde slätt och på sommaren blir det minst fyrtio grader varmt. Härifrån rymmer ingen. För här finns det enda vattnet på tjugo mils omkrets. Det finns egentligen bara en enda regel som gäller här: ''Gör inte Chefen upprörd.'' Chefen, som tvingar Stanley och de andra killarna att gräva ett hål om dagen.

50 kapitel, alla ganska korta skapar en berättelse om en pojke som alltid är på fel plats vid fel tillfälle. Allt på grund av hans farfars farfar, den lögnaktiga gristjuven. Boken berättar på ett sätt en solskenshistoria trots alla prövningar Stanley utsätts för. Stanley låter sig inte tryckas ner, utan möter alla prövningar han utsätts för.

Boken var en riktig bladvändare och jag gillar hur det förflutna och nutiden blandas ihop och hur det senare smälter samman. Jag har redan varit ute och spanat in mediapoolen och boken finns i klassuppsättning. Jag kan tänka mig att använda boken i boksamtal samt ha som grund för värdegrundsfrågor. Boken tar upp en hel del ämnen som man kan prata om, till exempel lag och rätt, familj, hemlöshet etcetera. Det finns även en film baserad på boken. Någon som vet om den är bra?

Boken rekomenderas!

Angående Anna Gavlada

För er som inte har sett det finns det en artikel om just Anna Gavalda och hennes författarskap i det senaste numret av VI läser. Artikeln tar upp hennes författarskap och hennes böcker tillsammans är man mindre ensam samt hennes senaste; lyckan är en sällsam fågel. Läs vettja.

Tillsammans är man mindre ensam - Anna Gavalda

Jag har under veckan spenderat ett år i Gavaldas Paris tillsammans med karaktärerna Camille, Paulette, Philou och Franck. Boken har några år på nacken och de flesta verkar ha hört talas om den och läst den långt innan mig. För mig 'r detta en ny bekanstkap som jag gillade riktigt mycket.

Camille gör sitt bästa för att försvinna. Hon äter knappt, hon arbetar natt som städerska och bor i ett minimalt oeldat vindsrum. Hennes kontakt med andra människor är ångestfylld och begränsad. Philibert de la Durbellière är en stammande men beläst aristokrat som säljer vykort utanför ett museum. En kväll lyckas han övervinna sin plågsamma blyghet och rädda den medvetslösa Camille från hennes utkylda rum. Han installerar sjuklingen i sin stora eleganta våning en trappa ner, fast han rodnar när han avlägsnar hennes feberfuktiga kläder.

Snart möter Camille kocken Franck, Philiberts inneboende, som är mycket stilig men butter och ohyfsad. Sakta men säkert börjar de tre att krypa ut ur sina skal. Camille börjar teckna - i själva verket har hon en betydande konstnärlig begåvning, fast hon har svurit att aldrig teckna igen. Philiberts svåra stamning minskar då hanberättar för Camille om sin beundran för drottning Marie Antoinette. Franck däremot blir dagligen mer otrevlig, tills det visar sig att hans vrede bottnar i skuldkänslor över att ha placerat sin älskade mormor på ett ålderdomshem. Camille kastar fram det halsbrytande förslaget att mormor Paulette ska flytta in med de andra i våningen, vilket hon också gör.

Så småningom inser Camille och Franck att de håller på att förälska sig i varandra. Blygt och trevande berättar de sina historier för varandra.


Det första jag slås av när jag läser boken är den franska atmosfären som slår emot dig när du vänder blad i boken. Jag får lite Joanne Harris vibbar i vissa delar av boken när det typiskt franska beskrivs. Dessutom är persongalleriet i boken helt underbart. Karaktärerna på egen hand är malplacerade, konstiga och utstötta, men tillsammans blir de en enhet som passar utmärkt ihop.

Boken har ett driv hela tiden som gör att du inte kan släppa boken. Detta blev väldigt tydligt imorse när jag gick in på sluttampen innan jobbet och nästan blev försenad för att jag var tvungen att läsa "bara en sida till". Dessutom hann jag inte klart utan var tvungen att gå och grubbla över slutet hela dagen. Boken har inte någon egentlig handling (kritisk punkt som allt leder fram till), utan vi får följa fyra individers utveckling.

Superbra bok som man absolut inte får missa. Läs den för första gången eller läs om den en andra gång.

Tack hemliga bokkompis

Jag känner att jag vill skicka ett litet tack till min hemliga vän där ute som har skickat paket till mig. Trots strul med posten nu under det senaste bytet är jag otroligt glad för de saker som har skickats till mig. Att få ett paket de här månaderna har varit som en extra liten julafton. Det ska bli riktigt kul att dyka ner i böckerna. Hoppas du skickar en liten avslöjande kommentar snart så att jag får reda på vem du är. Allt jag vet än så länge är att du gillar choklad med luftbubblor och med hallonsmak =).

Den som jag har skickat till är Holly Hock, men det listade hon ut ganska snabbt =).

Nu kan man anmäla sig till sommarpåse lyx för ett engångsutbyte av en postenpåse large hos en bok om dagen. Detta har jag anmält mig till. Anmäl er ni också. Senast den 7e juni vill hon ha anmälningarna.


Tematrio utomämnes


Tematrion den här veckan har temat utomämnes och man kan här berätta lite om sig själv. Jag har valt att berätta om tre saker som jag gillar/älskar/är förtjust i/diggar.

1. Jag är ett jättestort Vännerfan och har alla ämnen samlade hemma, plus att jag kollar in repriserna på femman ofta. Jag anser att man kan ge ett vännercitat till i stort sett alla vardagliga händelser. Ska man resa utomlands kanske man behöver göra en Joey och ställa sig på kartan för att veta åt vilket håll man ska gå. Har något hemskt hänt i ditt liv kanske du behöver säga ett superduperdeppigt Hi á la Ross. Ja, jag vet att de är påhittade ;-)

2. Jag älskar väskor. Jag gillar dyra väskor, billiga väskor, små, stora. You name it and I love it. Jag anser alltid att det finns plats för nya väskor i min samling. Jag behöver väskor i olika färger, material och storlekar. Just nu vill jag ha en sommarväska (canvas och gärna något fint mönster på), en grå väska samt en i en bra mellanstorlek. En dröm är definitivt en lite finare, dyrare väska en dag gärna en Botkier eller Bottega Veneta. Men jag måste erkänna att jag fortfarande blir som ett barn i en godisdabrik när jag strosar runt på Ge-kås, Ullareds, väskavdelning.

3. Sedan jag flyttade i slutet av förra sommaren och numera har balkong, har mitt blomsterintresse ökat markant. Jag har alltid varit förtjust i blommor och växter och det har alltid varit knöfullt i mina fönster, men i år har jag äntligen fått odla lite på balkongen också. Jag trivs och mår så mycket bättre när jag är omgiven av växter med olikformade blommor och blad och balkongen är i nuläget mitt favoritställe att läsa på. Nästa steg blir definitivt en trädgård.


Mitt läsintresses ursprung

Mitt bokintresse startade när jag var liten och den som initierade det hela var min mamma. Hon är en bokslukare av stora mått. Några av mina tidigaste bokminnen har att göra med att hon läser för mig, eller att jag står och glor upp i hennes bokhylla och letar efter fina bokryggar. Det var min mamma som anmälde mig till bokklubb, som följde med mig till biblioteket och som gav mig påsar med Wahlströms röda ryggar.

Sedan jag flyttade ut och det helt plötsligt blev ett ledigt rum i huset har mammas bokintresse nått nya dimensioner. Hon har alltid drömt om att ha en egen hörna där hon kan sitta och läsa samt utrymme för alla hennes böcker (det har blivit några stycken genom åren) får plats. Detta resulterade i att mitt gamla flickrum numera är ett bibliotek. Att besöka föräldrahemmet nuförtiden kan vara livsfarligt. Jag kan lätt komma därifrån med lite nya titlar att läsa. Det gäller att ha lite självdisciplin.


Tillsammans är man mindre ensam

Jag har kommit ungefär en tredjedel av boken nu och jag älskar den. Jag förstår varför bibliotikarien gillar den så mycket. Den franska atmosfären, människoporträtten. Yummie! Tack kära Kerstin för lånet. Är de andra böckerna hon har skrivit lika bra?

Gavalda och jag ska ha en liten fikadate idag medan min käre sambo sover lite (jobbar natt över helgen). Sedan är det faktiskt tänkt att han ska lära mig hur man svingar en golfklubba. Jag kan inte undvika och testa längre. På tok för många i min närhet svär att det är jätteroligt.

Nu Gilmore Girls!


Läsning i Juni

Nu när jag har tömt nattduksbordet på böcker från biblioteket var det dags att välja lite nya böcker ut min hög olästa böcker i bokhyllan (länk till listan finns här till höger). Den här gången fick det bli böcker som jag lånat av vänner samt labyrinten som jag fick i mitt vinstpaket från en bok om dagen. Nu ska det testas ;-).

Tusen strålande solar - Khaled Hosseini (Med i jordenruntresan)
Eclipse - Stephenie Meyer
Tillsammans är man mindre ensam - Anna Gavalda
Ett hål om dagen - Louis Sachar
Labyrinten - Kate Mosse


Förhoppningsvis avnjuts många lässtunder i min sköna stol (i bakgrunden) på balkongen. Den här läsdagen började dock inte på bästa sätt med regnskurar och kraftig vind. Nej, dagar som dessa får det bli soffan eller sängen.

Tankar från sängkanten - Marian Keyes

Under en månad ungefär har jag haft Tankar från sängkanten liggandes på nattduksbordet som extraläsning. Boken är en samling av kåserier, betraktelser och noveller. En del saker har publiserats i olika tidningar eller på internetsiter och en del har aldrig blivit publicerat.

Boken är en lättsmält blandning av betraktelser om såväl famij och goodwill projekt som smink och kläder. Det som jag tycker är skönt med den här boken är att det är väldigt lättsmält och ingentinge du behöver komma ihåg senare. Den här boken passar prefekt som nedvarvning efter en stressig dag eller om du behöver läsa några rader innan du lägger dig.

I slutet av boken är åtta noveller tillagda. Dessa tycker jag är typiska Marian Keyes böcker, bara i ett kortare format. Tre av dem föll jag för:

Grace
Grace är en ängel som skickats till Los Angeles för att lära sig vilka de sju dödssynderna är samt uppleva dem. Grace är inte den smartaste ängeln i himlen och missuppfattar till exempel dödssynden avund då hon råkar stöta på en parfym med samma namn. Annorlunda och komisk.

Sanningen finns där ute.
Ros kommer med ett flyg från London och Biz landar samtidigt sin farkost efter att ha kört vilse i rymden på flygplatsen i Los Angeles. Av en slump hamnar Biz, som gjort sig osynlig, i samma taxi som Ros. Han slås direkt av den sorgsenhet som omgärdar Ros och han blir nyfiken på varför hon är så ledsen. Biz bestämmer sig sedan för att hjälpa Ros att komma vidare i sitt liv och nå sina mål. Visst blev jag skeptisk till att blanda in utomjordinar men den här är av det charmiga slaget.

Under
Laura ligger på sjukhuset i koma och vill inte alls vakna. In och ut ur hennes rum springer dagligen familjemedlemmar, vänner och hennes man. Alla vill att hon ska vakna och försöker att stimulera henne genom att spela musik. Dålig musik enligt henne själv. Men allt står inte rätt till i hennes relation till sin man. Det finns anledningar till att Laura ligger i koma. Den här novellen ville jag inte skulle ta slut. Den här ville jag ha som en roman. Kommer Laura att vakna upp. Vad kommer hända med hennes liv. Grr jag vill veta mer!


Jag har placerat min blogg i Kungälvbloggkartan.se!

Vill ha lista just nu

Alla som älskar böcker har nog precis samma problem som jag. En bokhylla full av olästa böcker och samtidigt en stor lust att köpa nya. Dessutom så kastas boktips emot en i 100km/h. Det är svårt att värja sig. Ibland vill man bara gå undan och gömma sig ett antal dagar och bara plöja det som finns i bokhyllan.

Min lista med cravings (som man säger i modevärlen) ser ut så här just nu:

Stigma - Åsa Schwartz
Boktjuven - Markus Zusak
Åse - Denise Rudberg
Drottningen vänder blad - Alan Bennett
Mitt nya jag - Sophie Kinsella
Livets räta och aviga - Kate Jacobs
Den dagen min dotter blev galen - Michael Greenberg
En liten hattaffär runt hörnet - Marita Conlon McKenna
Stjärna för en natt - Lisa Jewell
Livet på en kylskåpsdörr - Alice Kuipers
Om jag stannar - Gayle Forman (släpps i aug)
Dåtidens Skuggor - Elizabeth Thornton
Tisdagar med Morrie - Mitch Albom

Om jag skulle beställa allt detta idag skulle jag komma upp i den trevliga summan 1136:-

Idag ska jag åka till biblioteket och lämna igen lite böcker. Förhoppningsvis ;) hittar jag inte massvis med nya att stapla hemma.

Ha en trevlig dag allesammans

Hjärtdjur - Herta Müller

Den här boken har tagit tid att komme igenom. Boken är full av symbolik och är inte en bok som du läser på bussen/tåget till jobbet. Det här är en bok som kräver långsam läsning och eftertanke.

En kvinnlig student som vi aldrig får ett namn på berättar som sin vardag och sina tankar i ett land där allt kontrolleras. Vi får veta vad hon och hennes närmaste vänner måste göra för att kunna prata om det de vill utan att bli upptäckta av regeringen och hamna i förhör. De känner sig ständigt förföljda.

Historien börjar på ett på ett studentrum som sex unga kvinnor delar. En dag finner de en av flickorna, Lola, hängandes i garderoben. Lolas tankar följer den kvinnliga studenten genom i stort sett hela boken och ger dåligt samvete. Gänget bryts under hela boken ner från att ha varit unga idealister till att bli trötta och rastlösa och modfällda.

Språkmässigt är boken en fröjd. Språket är väldigt poetiskt och formuleringarna får en att tänka efter. M'uller bygger med hjälp av sitt språk och symbolik en surrealistisk värld som trots detta ändå skildrar verkligheten.

Det här är inte en bok som jag hade valt själv och det tog definitivt längre tid att ta sig igenom den här boken. I början av läsningen tog jag mig tid att stanna upp lite och fundera lite på symboliken, men efter ett tag blev det lite för mycket symoblik och jag hade varit tvungen att göra många stopp för att riktigt suga i mig allt. Nu är det vidare till nästa del av världen, mellanöstern. Där har jag valt tusen strålande solar som redan ligger i min läshög.Tävling hos Boktokig

Boktokig har en tävling där hon lottar ut boken Tre Miss Margrets av Louise Shaffer. Detta får inte missas. Titta in hos henne och kolla läget.


Biblioman eller bibliofil?

Två intressanta beteckningar på oss som faller inom bokbloggskategorin. Vilken passar bäst in på dig?

Bibliomani
(af grekiskans biblion, bok, och mania, galenskap), bokvurmeri, passionerad drift att samla böcker, inte så mycket för deras inre värde (vilket är fallet med en bibliofil) som för deras sällsynthet eller andra mera tillfälliga egenskaper (tryckta på pergament, siden eller skrivpapper, försedda med dyrbara band, breda marger och så vidare). Lätt bibliomani kan övergå i ett klart sjukligt begär att äga böcker. Det finns exempel på hur bibliomaner mördat för att få tag på vissa böcker. En person som lider av bibliomani kallas för biblioman.

Bibliofili
(av grek. biblion "(liten) bok" och philos "vän"), är en beteckning för en människas kärlek till eller vurm för böcker. En bibliofil är en bokvän, bokälskare, boksamlare. I sistnämnda bemärkelse förväxlas ordet ofta med biblioman. Både bibliofilen och bibliomanen samlar böcker, men den förre fäster sig därvid i synnerhet vid deras innehåll och samlar huvudsakligen i vetenskapligt syfte, varemot bibliomanen mera fäster sig vid böckernas yttre egenskaper, såsom deras sällsynthet.

Jag tror jag tillhör den senaste kategorin. Jag kan nämligen göra mig av med böcker som jag inte kommer att läsa eller som inte föll mig i smaken. I min bokhylla vill jag bara ha böcker som jag gillar. Förklaringarna är tagna från wikipedia.


Mission completed - boksamtal.

Yes!! Då har jag haft boksamtal för första gången och det var faktiskt riktigt bra. Eleverna hade många kloka tankar och åsikter kring bokens innehåll. Till varje samtal gjorde vi en plusspalt och en minusspalt som vi skrev upp på ett stort vitt papper som vi sedan hade som en utgångspunkt för resten av samtalet. Det som är bra med detta är att barnen alltid har några stödpunkter att utgå ifrån plus att det väcker minnet till liv. Dessutom blir svaren lite mer avancerade än bara boken var bra, boken var dålig.

Dock var de inte vana vid den här formen av lektion, vilket gjorde dem ganska tysta och jag ledde samtalet lite för mycket. Jag tror jag är lite för van vid att vara den som för ordet. Jag hoppas att eleverna tar över mer nästa gång och styr samtalet lite mer och att jag bara kan sitta och njuta av det eleverna har att säga.

Känner mig långt ifrån nöjd med mitt boksamtal utan jag vill öva mer! Nästa läsår får det bli minst två samtal till...hör du det K?


Skitdag med guldkant.

Idag vaknade jag verkligen på fel sida av sängen och jag har varit riktigt labil under i stort sett hela dagen. Har gråtit och surat om vartannat och antagligen varit helt olidlig. En natts kass sömn kan verkligen ställa till det för mig. Tur att sambon är hyfsat förstående och har delat ur kramar hela dagen.

En guldkant idag var definitivt gåvopåsen från Cosmopharmas releasefest. Kusinen är säljare för företaget och hade bjudit in mig och min mor. Alltid trevligt med lite gratisprodukter. Dessutom har dagen avslutats med god thaimat tillsammans med best of wipeout. Det finns inget som kan göra att en kass dag känns bättre än att se på andra människors olycka. Snart är det nog dags för sängen tillsammans med hjästdjur. Har några sidor kvar i boken innan det blir en recension.

Hoppas er dag har varit mycket bättre än min och att ni har njutit av värmen. Imorgon blir det nya tag med författarbesök bland annat.

Ha en trevlig kväll.

KRAM

Fortsättning altered books

Hittade ännu en sida med altered books med ännu coolare förändringar. Ta en titt på dikterna som är gjorda här. Nu blir man än mer sugen på att pyssla lite.

Kreativt tips för boknördar

Jag fick en länk skickad till mig idag som visade på hur man kunde skapa dikter med hjälp av boksidor. Välj ut ord du tycker är passande eller fina, stryk sedan över det andra och du har en lite coolt designad dikt. Om man nu vill och vågar skära sönder en bok. Tycker de är coola och verkligen visar att man kan få många budskap från en bok. Sugna?

The Idea

Cut the bindings off of books found at a used book store. Find poems in the pages by the process of obliteration. Put pages in the mail and send them all around the world. Lather, rinse, repeat.

This site is a chronicle of a very specific set of collaborations between the artists listed working on the titles listed. 


Bild lånad från Altered books

Chicklit, dagen till ära

Idag är Denise Ruderg och Jenny Leeb på stadbiblioteket i Stockholm och pratar svensk chicklit. Dagen till ära blir det ett chicklit inlägg här på bloggen. Denise Rudberg har jag läst en hel del av innan, men Jenny Leeb är ny för mig. Grevgatan 22 tror jag får hamna på min vill läsa lista.

Jag kan i perioder tycka att det är ganska skönt att läsa lite lättsmält chicklit som man vet kommer att sluta till hjältinnans fördel. No brainer litteratur helt enkelt som fungerar bra när man inte orkar engagera sig för mycket, men ändå vill ha avkoppling.Det som är tråkigt är att många chicklitböcker tyvärr är lite stereotypa och har ungefär samma innehåll och utsida. Det är tur att man kan hitta guldkorn.

Några av mina favoriter:
Mina hemligheter - Sophie Kinsella
Syndens näste - Jennider Cruise
En oväntad semester - Marian Keyes
Jenny S - Denise Rudberg
Bridget Jones dagbok - Helen Fielding

Läser ni chicklit? Vilka är era favoriter?
Dagens läsning....

......blir förutom hjärtdjur såklart även den här tidningen som jag hittade inne på Maxi idag. Det är en ny tidning från allt i hemmet som heter 101 nya idéer. Något som passar den keartiva eller pysselsugne. Den ska avnjutas i min nya stol på balkongen. Tillsammans med min godisskål såklart.


Min vinst från En bok om dagen

Idag när jag kom hem låg det en avi och väntade innanför dörren. Det var min vinst i En bok om dagens jubileumstävling som hade kommit. Snabbt som attan skyndade jag mig ner till mitt utlämningsställe och fick ut mitt paket. Och vilket paket! Det verkligen ramlade ut kolor och godis det gröna kuvertet. En hel skål full fick jag.

Utöver det fick jag självklart även böcker. Djupa vatten av Barbara Nadel och Labyrinten av Kate Mosse. Båda böckerna låter spännande och är inget jag har läst eller hört talas om innan. Labyrinten lät riktigt intressant så den tänker jag sätta tänderna i ganska snart.

Stort tack till En bok om dagen för paketet och till dottern som valde mig bland alla tävlande.


Just nu kan jag gärna bli pendlare i Stockholm.

Ingen har väl missat att man i Stockholm har öppnat ett bibliotek på en T-banestation. Vilken underbar idé. Perfekt när man vill ha något nytt att läsa när man pendlar. En sådan sak skulle definitivt få mig att pendla mer. Dessutom kan man, om man har bråttom, låna en T-påse med ett urval av böcker efter olika teman.

Bild lånad från www.bokhora.se

Underbart idé! Snälla Göteborg kan ni inte anamma denna underbara idé och öppna ett liknande bibliotek på centralen. Älskar idén om att bara gå in och plocka en påse med böcker och springa iväg. Ett perfekt sätt att möta nya författare och teman. Kom igen Göteborg, copy copy.

Olästa böcker i bokhyllan just nu =)

Jag har spenderat lite tid i min bokhylla för att kolla upp hur många olästa titlar det är som står där och ja, det är en del som ska läsas. Det är lite kul att ha gjort en lista av det och få en bättre överblick på vad som är läst och inte läst. Några av de olästa står nämligen intryckta bland de lästa. 

 1. Främlingar - Dean Koontz
 2. Hollywoodfruar - Jackie Collins
 3. Den förskräckliga apan - Stephen King
 4. Sekten - Dean Koontz
 5. Gäckande Skuggor - Sandra Brown
 6. Catherines dröm - Sidney Sheldon
 7. Blodspår - Michael Conelly
 8. High Fidelity - Nick Hornby
 9. Andarnas hus - Isabel Alende
 10. Knackarna - Stephen King
 11. Liseys berättelse - Stephen King
 12. Mina döttrars systrar - Barbara Voors
 13. The Dirt - Mötley Crue
 14. Den andra systern Boleyn - Philippa Gregory
 15. Brunstkalendern - Emma Hamberg
 16. Ska vi slå vad? - Jennifer Cruise
 17. Frankenstein - Dean Koontz
 18. I lagens limo - Michael Conelly
 19. Skuggornas hus - Bari Wood
 20. Den fjärde sanningen - Iain Pears
 21. Edward Finnigans upprättelse - Roslund & Hellström
 22. Stenkistan - Kjell Eriksson
 23. Scruples - Judith Krantz
 24. Ormbäraren - Unni Lindell
 25. Mord med guldkant - Nora Roberts
 26. Bara barnet - Torey Hayden
 27. Mardrömar I, II - Stephen King
 28. Lunar park - Bret Easton Ellis
 29. Landet bortom haven - Tamara McKinley
 30. Invasion - Dean Koontz
 31. Låt den rätte komma in - John Ajvide Lindqvist
 32. Allt kan hända - Stephen King
 33. Signal - Stephen King
 34. Sommardåd - Stephen King
 35. Det svarta huset - Stephen King
 36. Ansiktet - Dean Koontz (lånad)
 37. Till minnet av Edward - Elizabeth George
 38. Killers at large - Nigel Cawthorne
 39. The queen of South america - Nigel Cawthorne
 40. I spindelns nät - James Patterson
 41. Drömfångare - Unni Lindell
 42. Den sista prärievargen - Michael Conelly
 43. Den stora föreställningen - Clive Barker
 44. Djupa Vatten - Barbara Nadel
 45. Åse - Denise Rudberg
 46. Vinbär och vemod - Eva Swedenmark, Annika Wennström
 47. Två systrar - Anna Maxted'
 48. Vad jag älskade - Siri Hustvedt
 49. Vince & Joy - Lisa Jewell
 50. Svinalängorna - Susanna Alakoski
 51. Stenapan - Jeffrey Deaver
 52. Saffransköket - Yasmin Crowther
 53. Älskade krig - Johanne Hildebrant
 54. Otro - Christina von Bernuth

New Moon - Stephenie Meyers

Nu har jäg ännu en gång fått följa Bella och Edwards liv i andra boken i Twilightserien. I andra boken, New moon på engelska och på svenska heter boken; När jag hör din röst. Jag har haft fördelen att läsa just den här delen på engelska. I den här delen lämnar Edward Bella och hela Cullenfamiljen flyttar iväg. Detta får naturligtvis hemska konsekvenser för Bella som sjunker ner i en djup depression och i stort sett bara lever för sin fars skull. Den enda som kan få Bella att le efter Edwards och Bellas uppbrott är Jacob Black, som hade en liten roll i den första boken.

Bella firar sin födelsedag tillsammans med Edward och hans familj. Men firandet får ett minst sagt abrupt slut när Bella skär sig på en glasskärva och familjens "yngsta" vampyr inte kan lägga band på sina känslor utan kastar sig över henne. Händelsen får Edward att inse vilken fara han och hans familj utgör för Bella och han ser ingen annan utväg än att lämna henne. Bella sörjer Edward och dras djupare och djupare ner i en depression.

En dag får hon se en av männen som Edward tvingades rädda henne ifrån. Utan att tänka på konsekvenserna närmar hon sig mannen. Plötsligt hör hon Edwards röst inuti sitt huvud. Med orolig stämma varnar han henne och hon fylls av ett märkligt lugn. Efter den händelsen ser Bella till att hamna i den ena farliga situationen efter den andra för att få höra hans röst igen. Tills hon kastar sig utför klipporna ...

Även i den här boken tar det ett tag innan boken blir riktigt spännande. Det är först i den sista tredjedelen av boken som boken blir riktigt spännande. Trots detta är Meyer ett speciellt sätt att skriva på som gör att man rycks med och inte kan lägga ner boken (det finns en anledning till att de är såpass populära). Det som är extra kul i den här boken är att Bella och Edward utvecklas såpass mycket. Bella är fortfarande klumpig och ganska naiv, men hon blir ju längre in i boken man läser allt mer självständig och starkare. Hon är inte längre underdånig i Edwards sällskap, utan hon blir lite mer jämbördig.

När det gäller Edward retar jag mig inte lika mycket på honom i den här boken som i första. Han är inte längre så överbeskyddande och bestämmande. Även han lider stort när han lämnar Bella och tar överilade beslut som påverkar hans omgivning. Han blir helt enkelt mer mänsklig.

Dags att se vad som gömmer sig i del tre i serien. Men först blir det Hjärtdjur. =)


Gör din egen bokhylla

Jag är lite i pysslartagen här hemma har snubblat över en riktigt trevlig och uppfinnigsrik blogg Craftynest. Hon har bland annat gjort en bokhylla med hjälp av gamla lådor från byråer och kök. Dessa är målade, tapetserade och sedan ställda ovanpå varandra. Snyggt och unikt tycker jag.


Lånad från www.craftynest.com


Jimmy Schnning har gjort en bokylla av grenar från skogen. Lite pyttigt med plats bara, men ganska effektfullt på väggen.

Litteraturåret 1983

Bookmania har en kul utmaning (som säkerligen många redan har hakat på). Jag är en 83a och har därmed kollat upp detta fantastiska år. ;-)

Nobelpriset det året delades ut till William Golding, författaren till Flugornas herre, och J M Coetzee fick bookerpriset.

Doris Lessing kommer ut med en god grannes dagbok och Dean Koontz kommer ut med Phantoms. Även Stephen King är aktiv det här året och släpper Christine och Jurkyrkogården

Desmond Bagely (brittisk thrillerförfattare) och Tenessee Williams (amerikansk pjäsförfattare) avled det här året.

Max Vergara Poeti föddes detta år och jag har ingen aning om vem det är mer än att han kommer från Colombia. Det verkar inte finnas några böcker av honom översatta till svenska. Även den svenska författaren Martina Lowden och poeten Vavid Modiri föddes detta år.

Carola Hansson debuterade med boken Det drömda barnet.


Det här var en väldigt rolig utmaning där man fick luska lite och se vad man kunde hitta. Speciellt svårt var det att hitta debuterande frfattare och födda författare för detta år. Litterära händelser har jag inte lyckats hitta några. Bokbloggsvärlden är riktigt kreativ med många trevliga utmaningar och utbyten. Då är det bara bloggträff som saknas ;)

Sov så gott.

Sista pocket och trix

Jag håller just nu på att förbereda mitt sista pocket och trixpaket, vilket är lite vemodigt. Det jag funderar lite på nu är om jag ska avslöja för min hemliga bokvän vem jag är i det sista paketet eller om jag ska fortsätta att vara anonym. Hur tänker ni andra göra?

Idag är förövrigt en sån där typisk mysisoffanmedengodbok dag. Grådaskigt, regn, men inte hällregn. Idag är det nästan "synd" att ma jobbar och inte får läsa ut New moon. Inte mycket kvar nu......

Jorden runt på 8 böcker - förberedelse

Många har redan påbörjat eller läst ut Majboken från Östeuropa, men jag har sugit lite på karamellen och kommer inte börja med boken riktigt än. Boken jag har valt är hjärtdjur av Herta Müller. Det är dessutom några veckor kvar av månaden. Jag har varit inne och tjuvkikat lite på lite olika recensioner och jag ser fram emot att läsa boken mer och mer. Jág ska bara avsluta New moon först. Det är bok nr 2 i twilightserien för er som inte redan har läst den (brukar vara ganska sen med hypade böcker).


Tornrummets hemlighet - Niklas Janz

Det blir inget boksamtal för min del om den här boken idag, men det hindrade mig inte från att läsa ut tornrummets hemlighet. Boken är Niklas Janz debutbok och så som boken slutade är jag beredd på en serie av böcker av Janz.

Boken handlar om Mirijam som efter många svåra år med mobbning som sedan urartat tillsamman med sin familj flyttar till en ny stad för att börja om. De flyttar in i ett gammalt hus med en intressant historia och ett annorlunda tornrum. I det tornrummet finner Mirijam 12 böcker skrivna av en pojke, Milan, som bodde i huset några år tidigare. Boken avslöjar en annorlunda värld i drömmars land. I böckerna beskriver han sina märkliga drömmar - till en början spännande och fantastiska men så småningom allt mer oroande, ja rent av farliga. Mirjam bestämmer sig för att ta reda på vad som egentligen hände med Milan och dras med i ett äventyr på gränsen mellan dröm och verklighet, där Milans drömvärld på ett kusligt sätt tycks gripa in även i hennes eget liv.

Boken är uppbyggd som en fantasybok där första delen av boken till stor del består av att få en överblick över personer, miljöer, vänner och fiender. Delen är egentligen inte på något sätt tråkig, utan ganska intressant, men just under den här delen upptäcker jag att mina tankar lätt vandrade vidare på annat och jag råkade även somna ifrån boken en gång. När man väl har kommit förbi den här delen tycker jag boken blir riktigt spännande och en riktig bladvändare. 

Boken är sagd att rikta sig mot högstadiet och jag är beredd att hålla med. Dock skulle jag ge den här boken till en elev med ett fantasyintresse och som känner till upplägget på en fantasybok eller till en van läsare. En ovan läsare tror jag lätt kan fastna just i den första delen då inte så mycket saker händer. 


Jag vann!

Jag har vunnit ett hemligt bokpaket av En bok om dagen. Jag som aldrig vinner annars! Helgen känns redan så mycket bättre efter att ha spenderat en stor del av gårdagen kramandes toaletten. Mådde riktigt dåligt igår =(. Missade till och med min klassfest som gick av stapeln igår. Dessutom låter det som att alla hade en trevligt kväll igår.

Nu ska jag återgå till Tornrummets hemlighet av Niklas Janz som är en av böckerna vi ska diskutera på boksamtalet på tisdag. Tyvärr vårt sista boksamtalsmöte. Detta är förövrigt ett riktigt trevligt initiativ från två av skolbibliotikarierna i kommunen. Jag hoppas att det fortsätter även nästa läsår.

Månadsrapport April

Det blev inte lika mycket läst den här månaden som i Mars, men samtidigt har det inte blivit riktigt lika många ungdomsböcker. Här är mars lista:


--> Om jag kunde drömma - Stephanie Meyers

--> Aldrig fucka upp - Jens Lapidus

--> Coraline - Neil Gaiman

--> Söderns hetta - Barbara Bickmore

--> Facklan - Elin Lindqvist

--> En enda kväll - Mats Berggren

--> Gamla Grejer i Göteborg - Björn Höglund


Bästa böckerna den här månaden är definitivt Aldrig fucka upp, om jag kunde drömma och Facklan. Månadens sträckläsning blir Om jag kunde drömma. Jag kunde verkligen inte släppa den. Sämsta bok den här månaden är Söderns hetta.

När vi går in i Maj månad håller jag just nu på och läser fortsättningen på Om jag kunde drömma samt Tornrummets hemlighet. Jag ska också komma igång med Lyrans utmaning.

Nu är det matdags.


Gamla grejer i Göteborg - Björn Höglund

Om nu som jag ibland vill hitta trevliga antikvariat, loppisar och antikviteter är det här boken för dig. Boken listar, med hjälp av sju olika kategorier , olika loppisar, secon hand butiker och antikvariat i Göteborg. Boken är en enda lång lista på ställen samt en beskrivning på vad som finns och lite tips. Den enda nackdelen med boken är att den är skriven 2003 och en del små ställen kan ha svårt att gå runt och existerar därmed inte längre. Men adresserna står skrivna så det är lätt att kolla upp om ställena fortfarande ligger kvar.

Jag har med hjälp av den här boken hittat ett par antikvariat som jag är sugen på att besöka. Sen Kungälvs antikvariat la ner har jag letat efter nya antikvariat att botanisera i. Det får bli en runda någon gång i sommar. Mitt köpstopp har jag ju redan brutit så det är väl egentligen bara att fortsätta =)

Boken som hjälper dig att hitta till de rätta butikerna i Göteborg, där du kan göra dina personliga fynd. Låt boken bli din vägvisare till stadens antik- och second hand-affärer. Med kommentarer och adresser till 150 olika affärer, vore det konstigt om du inte skulle kunna hitta något som passar!

Boken är indelad i sju huvudkapitel, Antikt- och second hand, Antikvariat, Frimärken och Mynt, Loppmarknader, Second hand-kläder, Second hand-skivor samt Second hand-solidaritet.

Men inte nog med det! För oss som vill veta lite mer finns artiklar med kuriosa om till exempel kobratelefonens, slipsens och vinylskivans historia.

Det finns ingen tid att förlora, det är bara ut och botanisera bland alla begagnade och antika grejer i Göteborg.

Trevlig första maj!


RSS 2.0