Ett jobbrelaterat inköp....hehehe

Ett mycket viktigt redskap i läraryrket är ju anteckningsblocket. Vad passar då inte bättre än detta?


Benfolket - Keri Hulme

Lördagsmorgonen ägnades helt åt den här boken och nu är den utläst och mina intryck av den här boken är många.

Boken handlar om tre personer; Simon, Joe och Kerewin. Simon är Joes stumme fosterson som när han inte blir förstådd hittar på illdåd och snattar. Joe är fosterpappan som bär på mycket sorg oroligheter. Han känner sig ensam i sin föräldraroll och finner inget annat sätt att uppforstra sin son än genom att slå honom sönder och samman. Kerewin är en säregen kvinna, också kallad bygdens orginal, som bor vid havet i ett torn. Boken berättar om hur dessa tre personer finner varandra och hur de utvecklas. Historien kan delas in i tre delar; upptrappningen, kulmen och efterdyningarna.

Mitt första intryck av boken var inte jättepositivt. Jag tyckte den kändes väldigt svårbegriplig under de första sidorna . Det var lite som mitt möte med bittert arv. Detta ändrades dock några kapitel in i boken då jag fick träffa på karaktärerna, som dolde så många hemligheter som jag ville få reda på.  

Boken tycker jag har lite av allt. En drömsk känsla, en historia med ett bra driv framåt och en röd tråd som är lätt att följa och ett vackert språk med intressanta omskrivningar som blandas med maoriska talesätt och uttryck (var lugn, ordlista finns där bak). Jag får veta mer om ett folk jag aldrig ens har funderat på och ett helt annat, enklare sätt att leva. Kerwein har egentligen allt man behöver i livet, men väljer att vara säregen och leva enkelt. Hon jagar sin egen mat och trivs som allra bäst i en karg miljö där hon blir som ett med naturen.

Saker spelar förövrigt en väldigt liten roll i boken. Materiella ting spelar liten roll och de saker som finns med har ett stort sentimentalt värde för någon av huvudpersonerna.

Jag skulle kunna fortsätta hur länge som helst och prata symbolik och detaljer som jag faller för, men jag tror jag lämnar det här. Enkelt uttryckt så gillade jag boken mycket och jag är glad att jag har fått chansen att upptäcka den tack vare lyrans utmaning. Som jag förstod det så var den här boken lite svår att få tag på. Detta får mig osökt att fundera på debatten kring biblioteksrensningar. Boken är från 1985 och mitt exemplar är riktigt slitet och fläckigt. Är detta då en av de böcker som slängs och sedan återvinns till något annat?


En helgenkät

Fiktionista har satt ihop ännu en enkät denna regniga och blåsiga lördag.

 • Infoga en bild av det snyggaste bokomslaget du har i din bokhylla. Förklara varför du tycker det är så snyggt.
 • Svårt att förklara skälet till varför jag gillar omslaget. Det känns onödigt. Ni ser ju hur vackert blommigt omslaget är. Detta är dock UNDER pappersomslaget.

 • Vilka tre böcker vill du köpa härnäst?
 • Jag har några böcker på min vill ha lista just nu. De jag är mest sugen på är Prep - Curtis Sittenfeld, Bara vanligt vatten - Kajsa Ingemarsson och Brev till en bokaffär - Helene Hanff

 • Vad skulle titeln vara till din egen självbiografi?
 • Svår fråga.. Livet i det tysta kanske..... eller Med fötterna på jorden och huvudet i det blå.

 • Om du fick bjuda hem valfri författare i ett dygn, vem hade du bjudit och vad hade ni gjort under dygnet?
 • Jag hade nog bjudit in Joanne Harris och sett om hon hade kunnat få min värld att bli lite mer av en fantastisk realism.

 • Hur ser din läsritual ut (hur förbereder du din lässtund)?
 • Jag har ingen fast läsritual men är det på kvällen gör jag mig alltid klar för sängen först. På morgonen händer inget speciellt och på dagarna beror det helt på humör.

 • Föredrar du färdiga/definitiva slut eller öppna slut? Varför?
 • Jag är nog en sucker för definitiva slut. Annars kan jag lätt bli sur eller vilja ha en uppföljare av något slag.

 • Vilken bok hoppas du blir film, och vem ska i så fall regissera filmen?
 • Hmmm svårt. Jag har ingen koll på vilka böcker som redan Är film. Jag kan väl tänka mig en doft av apelsin eller underströmmar av Joanne Harris

 • Infoga en sångtext som du gillar och musikvideon om du kan hitta den på t.ex. YouTube.
 • http://www.youtube.com/watch?v=2PWfB4lurT4
  Colbie Caillat - Bubbly

  I've been awake for a while now
  you've got me feelin like a child now
  cause every time I see your bubbly face
  I get the tinglies in a silly place

  It starts in my toes
  and I crinkle my nose
  where ever it goes I always know
  that you make me smile
  please stay for a while now
  just take your time
  where ever you go

  V2: The rain is fallin on my window pane
  but we are hidin in a safer place
  under covers stayin dry (*safe) and warm
  you give me feelins that I adore
  och så fortsätter den...

 • Nämn en rolig litteraturrelaterad internetsida som du brukar vara inne på (helst något annat än en bokblogg).
 • Har ingen speciell sida som jag är inne på mer än olika bloggar. DN bok ibland bara.

 • Hur många böcker läser du i genomsnitt på ett år?
 • Jau, runt 70-80 kanske?


  En läsrapport.

  Det var ett tag sen som jag lämnade en rapport på min läsning och detta beror inte på Benfolket som jag läser nu. Boken är riktigt bra. Det är en skön blandning av en sorglig historia som man fastnar i och ett intressant språk. Just nu är jag Tyvärr är den tiden begränsad. Räknar med att bli klar med boken i helgen.

  Efter Benfolket tror jag att det blir Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö. Samt den lättlästa versionen av samma bok. Ska nämnligen använda den i år 8 i höst. Behöver ha lite koll på den innan jag sätter den i nävarna på mina motsträviga åttor.

  Helt död efter full vecka

  Äntligen fredag! Har nu haft min första hela vecka med elever och nu mår man som väntat. Är lite småförkyld efter att ha träffat elever, nästan tappat rösten och är superdupertrött. Det tar ett tag innan man kommer in i det där sköna lugnet och alla teman och områden är igång. Just nu är det mycket diagnoser, tester och lära känna nya grupper.

  Idag har jag dessutom varit ute i skogen tillsammans med min sexa och gjort samarbetsövningar med mera. Man lär sig mycket om sin klass utanför skolan. Hur de funkar med klasskamrater och vilka som umgås med vilka. RIktigt intressant.

  En av mina elever visade ett riktigt stort intresse för twilight serien. Hon tyckte att Edward är den mest romantiska person som finns.

  Tematrio yrken

   
  Veckans tematrio handlar om yrken. Här är mitt bidrag.

  1. I Anna Gavaldas tillsammans är man mindre ensam spelar yrket olika roll i karaktärernas liv. Camille använder sitt jobb som en flykt från det hon är menad att göra. Franck lever för sitt jobb och har svårt att kombinera sitt liv med sitt jobb och Philibert är för blyg och osäker för att få det jobb som han vill ha och har ett annat bara för att överleva. 

  2. I där mitt hjärta finns blir ett jobb på WallMart en av de orsakerna till att NovaLees liv ändras till det bättre och hon kan äntligen bli självständig och börja jaga sina drömmar. Drömmar om ett hem utan hjul och att ta vackra bilder. Hon slutar att leva för nästa pojkvän och hon blir mer och mer självständig i och med sitt jobb.

  3. Jaget i Nick Hornbys novell NippleJesus tar sitt jobb som vakt på ett museum på största allvar och trots att han till en början inte gillar Jesusbilden gjord av utklipp på bröstvårtor så gör han sitt yttersta att försvara tavlan från aktivister och höga röster.

  De modlösa - John Lapidus

  Fick ett recensionsex skickat till mig från Lapidus förlag på hans egen bok De modlösa. Jag har nu vänt och vridit på hur jag ska lägga upp recensionen på ett bra sätt. För i grund och botten är inte det här en bok för mig.

  Det var på plats i Sverige Erik Holmbergs världsbild formades, från inträdet i Handelshögskolevänstern till sparken från Göteborgs-Posten. Nu är det främst synen på sig själv - i ljuset av den övergivne sonen Love - som gör att Erik inte har satt sin fot i sitt land på sex år.


  Av sandinisterna ges Erik och kollegan Jaime i uppdrag att informera sig om den svenska biståndsstrategin för Nicaragua, ett uppdrag som får dem att spionera på ambassadekonom Tomas Lindqvist.

  Samtidigt är Erik och Jaime betagna i Tomas fru, Kristin.


  Jag har svårt att fastna för huvudpersonen och hans handlingar och beteende är inte något som jag faller för. Boken känns dessutom tung att läsa då det är mycket jag inte känner till om bistånds- och organisationsvärlden. Det blir mycket upprabblande av olika organisationer och vad de gör och det känns inte som att jag riktigt hittar den röda tråden.

  Det som ändå har fått mig att läsa igenom boken är beskrivningarna av Nicaragua. Bilderna jag får i huvudet är av ett skitigt land, men med ett folk med ett öppet sinne.

  Det där prasselformuläret=)

  Här kommer formuläret jag nämde tidigare.

  Angående böcker:
  * Favoritgenre?
  Jag är öppen för allt utom sci-fi och fantasy. Det är inte min favoritgenre.

  * Favortiförfattare? (Saknas somliga titlar i samlingen eller har du allt?)
  Joanne Harris (allt), Stephen King (har mycket)

  * Genre eller författare som du är nyfiken på?
  Jag är sugen på Curtis Sittenfeld just nu. Vill läsa prep (engelsk titel).

  * Genre eller författare som undviks på liv och död?
  Som jag skrev ovan är jag inte sugen på fantasy och sci-fi.

  * Läser du på andra språk än svenska?
  Gärna engelska

  * Har du någonstans listat böcker som du äger/har läst?
  Bara böcker jag inte läst i högerkant. Det som jag läst nyligen ligger i recensioner.

  Angående prassel:
  * Eventuella allergier?
  Nada

  * Favoritgodis?
  Hmmm allt går i perioder. Choklad är dock alltid gott.

  * Naturgodis - ätbart eller oätligt?
  Är inte så mycket för torkad frukt men älskar nötter. Definitivt ätligt.

  * Favoritsnacks?
  Just nu ostbågar och brieost om man kan räkna det som ett snacks.

  * Kaffe eller te? Vilken smak?
  Gillar kaffe och gillar te. Teet får gärna vara lite fruktigt eller kryddigt.

  * Kryddar helst med?
  Salt, peppar, paprika och chili.

  * Vad tycker du verkligen inte om?
  Lakritschoklad var ingen hit. Smörpopcorn är inte heller speciellt gott.


  Pocker & Prassel

  Nu har alla pocket och prasslare fått reda på vem de ska skicka paket till. Dessutom ligger hela deltagarlistan ute hos en bok om dagen. Nu är jag inne och smyger hos alla delatagare i allmänhet och en speciell i synnerhet. Ett frågeformulär kommer väl snart (som vanligt).

  Ännu en enkät om läsning - enkätnörd

  Fyller i Vixxtorias läsenkät jag också. Det är ju så kul ;.)

  (1) Varför läser du böcker? Avkoppling? Information? Spänning? Annat?
  Läsning är och betyder mycket för mig. Avkoppling, intresse, flykt, hemkomst. Jag älskar läsning och böcker helt enkelt.

  2) Vad för slags böcker gillar du? Deckare, hästböcker, romaner, science fiction, historiska romaner, facklitteratur, biografier...
  Jag tycker att min smak är ganska blandad. Jag läser mest vanliga romaner men det blir en del av de anra sorterna med. Jag är inte så förtjust i hästböcker, science fiction och fantasy.

  (3) Vilka böcker har du läst på sista tiden? (1-3 titlar)
  De modlösa - John Lapidus, Skumtimmen - Johan Theorin, Askungar - Kristina Ohlsson

  (4) Finns det någon bok eller någon typ av bok som du aldrig skulle läsa? Varför?
  Jag kommer aldrig ge mig på sagan om ringen triologin då det för det första är en fantasybok och för att den första delen av första boken till stor del består av namn. Jag har väldigt svårt att tilltalas av böcker där jag måste hålla reda på massor av olika personer och släktskap.

  (5) Finns det någon bok/några böcker som du skulle vilja läsa, men inte har läst?
  Självklart finns det massor med böcker som jag vill läsa. Se bara på min senaste läslista längre ner. Den ökar för varje gång jag uppdaterar den. En bok som jag haft länge i bokhyllan och som jag verkligen vill läsa men som jag inte kommit mig för att plocka ur är Isabell Allendes Andarnas hus.

  (6) Säg en riktigt bra bok, som du har läst!
  Samma här. Det finns många bra böcker att läsa. Den senaste boken jag gillade var Borta bäst av Sara Kadefors

  (7) Var får du tag på böckerna du läser? Bokhandel? Present? Bibliotek? I mammas och pappas bokhylla? Lån av kompisar? Annat?
  Det är från lite här och var. Bokmässan, affärer, antikvariat, adlibris, bibliotek, julklappar, födelsedagspresenter, lån och mammas bokhylla. Kan jag få tag på en intressant bok så spelar inte ursprungskällan så mycket roll.

  (8) Har du många böcker hemma? Hur många hyllmeter ungefär?
  Ingen aning då jag har böcker överallt samt dubbelt i alla hyllorna. Men några meter är det allt.

  (9) Kommer du ihåg om någon brukade läsa högt för dig när du var liten? Vem? När?
  Det var alltid mamma som läste för mig när jag var liten. Oftast hade vi en lässtund precis innan jag skulle lägga mig eller efter middagen men innan bolibompa.

  (10) Hur ofta skulle du säga att man läste för dig? Välj mellan aldrig, ibland, ofta, varje dag/kväll.
  Ofta var det allt, men inte varje kväll. 

  (11) Kommer du ihåg vad man läste för dig?
  Jag har starka minnen av Frida böckerna (hästböcker, tro det eller ej) men det var säkert fler titlar än så.

  (12) Brukar du själv läsa högt för någon ibland? Vem? När?
  Jag läser för mina elever titt som tätt.. Det brukar bli cirka tcå böcker per termin. I alla fall för år 6.

  (13) Vad läser du då?
  Förra året var det, Tommy och Flisen deckare av Lena Lillseste och Petter Lidbäcks världens elakaste fröken. Den ska jag läsa snart igen för de nya sexorna.

  Jobbskryt

  Vi hade en skön uppstart av terminen i år med mycket tid för planering och strukturering. Därför har jag nu ÄNTLIGEN! fått i ordning på alla mina papper. Jag har slängt en hög och resten har jag satt in i pärmar som jag satt etiketter på. Jag är grymt nöjd! Jag vet vart jag har allt och har koll på det mesta. Nu gäller det bara att hålla det här hela vägen!


  Borta Bäst - Sara Kadefors

  Jag har läst Sandor slash Ida av Sara Kadefors, men helt missat att hon även har skrivit böcker riktade mot vuxna. Innan Borta bäst har Kadefors även skrivit Fågelbovägen 32. Eftersom jag gillade Borta bäst får jag nog se om jag kan nosa rätt även på fågelbovägen 32.

  Ingen lägger märke till bilen som står parkerad i den lilla dungen utanför Ikea. Ingen reagerar på kvinnan som kommer ut mellan träden och promenerar mot ingången. Hon är elegant klädd och har ett vackert leende. Hon dricker gratiskaffe innan varuhuset öppnar och äter upp folks kvarlämnade mat.

  Kvinnan heter Sylvia. Vem är hon? Vad har hon varit med om? För bara några månader sedan levde hon ett annat, etablerat liv. Efter ett misstag har hon förlorat allt. Nu handlar det om att överleva. Medan Sylvia kämpar för att upprätthålla den perfekta fasaden kommer hon i kontakt med en helt ny värld som förändrar hennes världsbild. Till slut går det inte att fly längre. Hon måste tillbaka till sitt gamla liv, göra upp med den hon en gång var och dem hon en gång lämnat.  Som sagt, boken föll mig i smaken och den gick snabbt att läsa. Jag gillar hur man gradvis får reda på vad det är som Sylvia har gjort som är så "hemskt" och som gjort att hon avskärmat sig själv från sitt gamla liv. Sylvia går från sitt gamla liv med man, barn och villa, till att leva enklare. Dock sker inte den här övergången smidigt, utan hon lämnar mycket olöst bakom sig som måste lösas.

  Man får möta två olika sidor av Sylvia, en före "det hemska" och en efter som väldigt tydligt skiljer sig från varandra. På resan mot att skapa någon slags harmoni med sitt gamla liv möter Sylvia nya personer i samhällsklasser som hon aldrig ens bemödat sig att möta, men som hon också är vilsna i livet. Dessa människor ser hon nu med nya ögon de blir hennes vänner.

  Jag gillar bokens budskap som passar bra in i vår tid då allt handlar om utsida, status och att klättra på karriärstegen. Mycket i livet handlar om att bli bättre än vad man egentligen är och det är väldigt sällan som vi bara stannar upp och är nöjda med vad vi har. Man behöver inte föreställa sig och spela en roll. Stanna upp se det liv du lever. En fasa vore ju att om 10-20 år inse att man missat livet i jakt på något som är bättre.

  Hoppas jag inte förstört boken för mycket för er. Läs den och ta er en funderare.

  Uppdaterad vill ha lista

  Nu har jag samlat på mig olika boktitlar på lite olika ställen och kände att det var dags att sammanställa allt till en enda. Listan har ökats på sen min förra sammanfattning.

  Love letters of great men
  Den dagen min dotter blev galen - Michael Greenberg
  En hattaffär runt hörnet - Marita Conlon McKenna
  Livet på en kylskåpsdörr - Alice Kuipers
  Stigma - Åsa Schwartz (att jag aldrig kan få lånat/skaffat den)
  Mitt nya jag  - Sophie Kinsella
  Brev till en bokhandel - Helene Hanff
  Boktjuven - Markus Zusak
  Bara vanligt vatten - Kajsa Ingemarsson
  Prep - Curtis Sittenfeld
  Stjärna för en natt - Lisa Jewell
  Om jag stannar - Gayle Forman
  Lilla hjärtat - Sophie Hannah
  Hypnotisören - Lars Kepler
  The Keeper - Sarah Langan
  The house - Bentley Little
  Julie & Julia - Julie Powell
  Kortfattad kinesisk - engelsk ordbok för älskande - Xiaolu Guo

  Om man bortser från det jag kan låna och det som är tillfälligt slut hos adlibris landar notan på endast 1542:-. Alldeles lagom eller hur.


  Tematrio Kalas och fest


  Lyrans
  tematrio handlar den här veckan om fest. Dessa böcker kom jag osökt att tänka på.

  1. Tisdagar med Morrie - Mitch Albom
  Morrie får diagnosen ALS och bestämmer sig då för att fira sitt liv istället för att lida och vänta på sin död. Bland annat tycker han att det är sorgöogt att han inte skulle få höra vad vännerna skulle säga om honom på sin egen begravning, så han ordnar en "begravning" när han är levande för att tillsammans med vänner och familj prata om livet.

  2. Choklad - Joanne Harris
  Här blir Vianne och Anoul blir bjudna på en spontanfest hos Zigenarna på deras båtar. Det bjuds på mat, sång och dans och de bjuds in att delta trots att de egentligen inte känner dem. Stämningen som skapas i boken är nästan trolsk.

  3. Sofies Värld - Jostein Gaarder
  I Sofies värld blir allt bara knepigare och knepigare och hela historien får ett avslut just på Sofies födelsedagskalas. Detta är slutscenen i boken. Där Sofie får svaren till varför hennes verklighet ser ut som den gör. Hon blir inte bara ett år äldre utan förändrar också hennes syn på livet.

  Skumtimmen - Johan Theorin

  Skumtimmen tog sig mot slutet måste jag säga. Den började segt, men när jag i helgen fick ro att ha lånläsningstid så kom jag igenom boken förvånansvärt snabbt.

  En dimmig sensommardag i början av sjuttiotalet försvinner en liten pojke på norra Öland utan några som helst spår. I dagar och veckor letar familjen, polisen och frivilliga efter honom.

  Mer än tjugo år senare får pojkens mor Julia ett oväntat samtal från sin far, sjökaptenen Gerlof Davidsson. Han har fått ett brev utan avsändare med posten. Brevet innehåller en liten pojkes sandal.

  Julia återvänder motvilligt till barndomens ö och sin åldrige far. Först nu får hon höra talas om en mytomspunnen ölänning, Nils Kant, som en gång satte skräck i en hel bygd. Han är död och begraven sedan länge, långt innan Julias pojke försvann.

  Ändå finns det de som har sett Nils Kant. Han sägs ibland vandra på det öländska alvaret i skymningen. I Skumtimmen.

  Jag gillar greppet på boken. Blandningen av nutid dåtid för att sedan flätas ihop och bli en helhet mot slutet. Jag gillar känslan man får av ett kargt öland om hösten. Öland är ju annars förknippat med sommaren. Karaktärerna i boken känns väldigt ensamma och isolerade samtidigt som det handlar om att hitta hem och att hitta någon att ty sig till. Dessutom är det skönt att läsa en "kriminalroman" som inte har det vanliga greppet utan har en helt annan vinkel.

  Det som gjorde att det gick såpass långsamt för mig att läsa boken tror jag beror på att berättelsen ibland stod stilla. Berättelsen går med sakta mak framåt, men ibland stannade den liksom till och det var då jag somnade/började tänka på annat/kom på måsten.

  Boken är inte fantastisk men angenäm att slå ihjäl en stund med. Är nu intresserad av annat som Theorin har skrivit. Nattfåk nästa?
  25:- boken

  Pocket & bok hade 25:- boken på allt i sin outlet idag. Jo jag tackar tänkte jag och kom ut 100:- fattigare. I påsen låg Älskade krig - Johanne Hildebrant, Saffransköket - Yasmin Crowther och två böcker av Christa von Bernuth; Otro och då blev du tyst.


  En lördagsenkät fast på söndag istället.

  Fiktionista satte ihop en liten lördagsenkät att pyssla med. Hanns inte med igår så den fick komma idag istället.

  Vad läser du just nu?

  Benfolket av Keri Hulme och De modlösa av John Lapidus


  Vilken är din favoritgenre?
  Har ingen riktig favorit, utan gillar lite från allt utom kanske fantasy.  Det blir mycket drama/realism just nu av olika slag - människoöden. Jag är liksom Fiktionista ett fan av magisk realism.


  Vilken genre undviker du helst?
  Fantasy


  Om du fick ställa en fråga till valfri författare, vad skulle du ställa för fråga och till vilken författare?
  Jag vill veta hur alla författare gör för att planera upp sina böcker. Den jag helst vill fråga är Joanne Harris.


  Vilka författare har du träffat?
  Håkan Nesser, Jonas Hassan Khemiri, Ramona Fransson


  Vilken författare skulle du vilja träffa?
  Stephen King och Joanne Harris

  Föredrar du böcker skrivna i förstaperson eller tredjeperson?
  Tredjeperson


  Om du bara fick läsa en bok till innan du dör vilken bok skulle du välja?
  Hmm, svår fråga, det finns så många bra böcker. Just nu väljer jag Andarnas hus av Isabell Allende.


  Om du var tvungen att kasta alt. skänka tre böcker i din bokhylla, vilka skulle du då välja?
  MIna dörrtars systrar har funnits i olästhögen länge, men den är inte lockande, Sekten av Jan Sverre Syvertsen, för den gillade jag bara inte och Divor av Jilly Cooper, rörigare bok får man leta efter.


  Infoga ett av de fulaste bokomslagen du sett (om du kan hitta bilden) i ditt eget inlägg och förklara varför du tycker att det är så fult.
  Jag tycker att alla shopaholicomslagen är ganska fula och intetsägande.


  Bokflytt, panik och vånda del 2

  Jag skrev i ett tidigare inlägg om hur mina böcker skulle få packas ner i förtid och bokhyllor flyttas bara för att min bror skulle kunna flytta ner till sitt pojkrum. Denna kris är nu tillfälligt lös då de kära svärföräldrarna har plats för både soffa och säng i sitt sommarhus fram tills det är dags för vår flytt. Så bokhyllorna får stå kvar som de gör. Fulla med böcker. Dessutom lär det väl bli påfyllning i dem redan om en månad då bokmässan äger rum. Biljetter dit är redan klara.

  Pocketutbyte på gång

  Jag hoppas ni inte har missat en bok om dagens pockeutbyte som kör igång i höst. Den här gången kan man välja mellan pocket & prassel och pocket & pyssel. Själv har jag anmält mig till pocket & prassel.

  Skumtimmen går lite segt

  Den här veckan har jag börjat jobba igen och det gör mig riktigt trött på kvällarna. Jag har inte riktigt kommit in i mina rutiner än och är utmattad när jag kommer hem efter jobbet. Detta gör att skumtimmen har blivit lite lidande. Dessutom tycker jag den varit lite seg nu i början och att jag inte gör något motstånd när ögonlocken känns tunga. Nu är jag ungefär halvvägs och nu börjar boken ta sig. Sambon ska jobba i helgen så jag kommer att få tid att uppslukas av Theorins bok.

  Nytt köp för att underlätta läsningen.

  Jag fick köpt mig en ny sänglampa i veckan då den jag har ger för dåligt ljus (mysbelysning) som gör att ögonen svider och blir extra trötta så fort jag lägger mig för att läsa. Lösningen hette IKEA! Jag kom därifrån med en lampa som kan klämmas fast på till exempel en sänggavel. som har en lång, vridbar "hals" och ett otroligt bra riktat ljus. Jag kan bara se fördelar med den. Jag får ett kanonljus jag kan rikta in på boksidan OCH den stör inte sambon när han försöker sova. Rekomenderas!!


  I bakgrunden syns myslampan

  Lite pyssling igår

  Fick tag på en halvdassig pärm på jobbet att ha som planeringspärm (återvinning är bra) och ville piffa till den lite. Göra den lite personlig.  Färgen har runnit ut lite och underlaget var väl inte det jämnaste. Men med lite sprayfärg blev i alla fall pärmen lite roligare. Dessutom fick almanackan en dos med lila sprayfärg så att den sticker ut lite från de övriga på jobbet.


  Tävling hos Hyllan

  Bokbloggen Hyllan har just nu en tävling där du kan vinna tre pocketböcker. I prispotten har vi; Kärlekens arkitekt - Emilio Calderón, Den trettonde historien - Diane Setterfield och Leila - Alexandra Cavelius. Intressanta titlar tycker jag.

  Kika in ni med och delta. Tävlingen pågår ända fram till 20/8. 

  Håller tummarna och hoppas på lite tur =)

  Londontips för en boknörd?

  Jag och en kompis (som bara råkar vara bibliotikarie och bokfanatiker som jag) tänkte ta oss en weekend trip till London någon gång i höst. Finns det någon som har bra bokrelaterade tips för London? Bokaffärer med mera?

  Första arbetsdagen

  Första arbetsdagen för det här läsåret är nu gjord och det känns ganska skönt. Jag har fått en mjukstart på jobbet utan för många måsten den här första dagen. Jag har ett nytt system som jag hoppas ska hålla fram till sommaren och hålla mig organiserad och slutligen har jag läsårets nya kalender. Den är inte så vacker än, men fixningsmaterial är införskaffade.

  Efter en första titt på mitt schema kan jag inte påstå att jag är nöjd, men samtidigt kan man fråga sig om man någonsin är det.

  Tänk om terminen nu kunde flyta på lika smidigt som idag (två timmarslunch med butiksstros och tomt arbetsrum) men det är väl att önska för mycket.

  Askungar - Kristina Ohlsson

  I en annan del av Sverige lever en ung kvinna gömd, rädd för att en dag återfinnas av mannen som hon först trodde var den prins och befriare som hon sedan barnsben väntat på. Hon vet bättre än någon annan varför flickan är försvunnen, och än en gång förbereder hon sig för flykt.

  Polisutredningen leds av den legendariske kommissarien Alex Recht. Vid hans sida finns den ivrige kriminalinspektören Peder Rydh. Och inte minst den civilanställda utredaren Fredrika Bergman, hon som skulle bli violinist men istället hamnade inom polisen och som tvingas kämpa i motvind när hon vill leda bort utredningen från det spår man först slagit in på.


  Boken damp som ni vet ner i brevlådan (eller ja, avin gjorde det i alla fall) för ett tag sen och nu har både jag och min mamma fått läst den. Mamma älskar deckare och är alltid på jakt efter nya författare, så jag skickade hem den till henne först för att se vad hon tyckte och nu har även jag läst den.

  Detta är Kristina Ohlssons debutroman och en välskriven sådan. Språket flyter på bra utan för "enkla" eller högtravande formuleringar. Jag gillar själva deckarspåret i boken. Idén känns ganska ny och upplägget är klassiskt. En mördare är i farten och med hjälp av olika spår så ska mördaren fångas.

  Det som både mamma och jag hängde upp oss på med boken var att det var mycket information om huvudpersonerna som egentligen inte hade något med historien att göra. Vi får reda på polisernas hemförhållanden och vad de tänker på för tillfället. Det kan ge en historia mersmak och göra intrigen tätare, men i den här boken tycker jag att det blir lite för mycket. Det känns lite som utfyllnad på vissa ställen. Det kan jämföras lite med Läckbergs isprinsessan, där det också läggs mycket tid och plats på huvudpersonerna. Dock är de lite bättre kopplade till mordgåtan då det rör en person som är knutna till deras liv.

  Jag gillar bokomslaget som har lite bibliotekstouch med den mjuka ryggen i rött. Den känns lite annorlunda.

  Femton minnesvärda böcker

  Här är de första femton böckerna (utan inbördes ordning) som jag först mindes i En annan sidas utmaning. Svårt, men kul att se vilka titlar som poppar upp i huvudet.

  Rules: Don't take too long to think about it. Fifteen books you've read that will always stick with you. First fifteen you can recall in no more than 15 minutes.

  En liten kärlekssång - Michelle Magorian
  Maratonmarschen - Stephen King
  Tordyveln flyger i skymningen - Maria Gripe
  Spelkortsmysteriet - Jostein Gaarder
  Burpojken - Torey Hayden
  Oskyld - Åsa Ericsdotter
  Poeten - Michael Connelly
  Grottbjörnens folk - Jean M Auel
  Breven inifrån - John Marsden
  Ett hjärta åt Maria - Gretelise Holm
  Är det någon där? - Marian Keyes
  Underströmmar - Joanne Harris
  Tusen och en natt
  Varsel - Stephen King
  From the corner of his eye - Dean Koontz

  Göt den du med =)


  Bokflytt, panik och vånda

  Om två månader ska vi flytta.

  Långt kvar tänker många, och det är det.

  Om en vecka kommer brorsan hem från Norge och flyttar in i sitt pojkrum..där jag ställt det som inte fått plats i lägenheten jag bor nu.

  Säng och soffa.

  Det måste vi ta hand om nu vilket betyder att bokhyllorna ska ner i förrådet och mina böcker ska ner i lådor i förmån för soffan som inte har någonstans att bo. Den ska bo i vårt vardagsrum fram till flytten. Där bokhyllorna bor idag.

  I ren panik har jag nu lagt upp ett femtontal böcker på nattduksbordet, för tänk om jag får slut på böcker att läsa under de här två månaderna. Att jag dessutom ska till bokmässan i slutet av september är något jag i vånda helt glömmer av. Att jag dessutom från den här mässan brukar kånka hem en hel del böcker som brukar räcka ett bra tag har her fallit ur huvudet. Det finns därutöver ett bibliotek på både cykel- och promenadavstånd som helt uppphört att existera.

  Jag kommer att överleva, jag vet, men tänk om jag får slut på böcker!?!

  Mig äger ingen - Åsa Linderborg

  En pappa dör. En dotter ser tillbaka på deras liv tillsammans.

  Mig äger ingen är Åsa Linderborgs berättelse om uppväxten med sin ensamstående pappa, härdare vid Metallverken i Västerås. En berättelse klasstillhörighet, manlighet och utanförskap.
  Om alkoholens makt och en dotters vånda. Drömmen om förändring står mot rädslan att sticka ut. Humorn blir en vardagsstrategi för en brokig arbetarsläkt under folkhemmets storhet och fall  Jag läste boken med blandade känslor. Det är inte det att jag inte fastnat för boken, utan snarare att jag ömsom är på Leffes sida och tycker det han gör är bra ömsom undrar jag varför socialen inte stiger in eller Åsas mamma kommer och hämtar henne. För samtidigt som boken är ett porträtt av en pappa som gör allt för sin dotter, är den ändå porträtt av ett missbrukarliv och en familj som inte är trygg. Åsa uttrycker i boken att hon som ung ständigt hade en rädsla för att bli övergiven.

  Åsas pappa är den där typen som man ryggar för när man ser honom på bussen eller på stan. Här får man se en helt annan bild av honom. För Leffe försöker verkligen göra allt för sin dotter så att hon ska få det så bra som möjligt. Tyvärr är begäret större och en stor det av Leffes tillvaro går ut på att hålla sig med sprit.

  Boken är också ett portätt av livet under 70-talet främst,  vilket får mig att tänka på de berättelser mina föräldrar berättade för mig om sin egen barndom. Till exempel om 50 öres kolor och mascaran man spottade i. Filmisar som de samlade på och maten som de älskade och hatade.

  Slutligen kan man säga att boken skildras med mycket kärlek. För trots att Åsa spenderar en del tid hos sin mamma är det ändå pappa som hon tänker på. Trots hennes oro och stundtals ilska över det han gör finns det en kärlek som båda två har svårt att visa.

  Vald bok till jorden runt resan

  Efter ett besök på biblioteket blev det Keri Hulmes Benfolket. Jag har även fastnat för Rabbit-proof fence av Doris Pilkington. Men den lyckades vi inte hitta på biblioteket. Får ta mig en tur dit igen och rota lite till i hyllorna.

  Dagen har förövrigt ägnats åt Åsa Linderborgs mig äger ingen...

  Solen har kommit tillbaka till västkusten.

  Yes, det är sant. Detta är dag två som solen lyser. Man märker snabbt hur beroende man är av ljuset. Humöret ändras och man blir lite "lättare" till sinnes. Idag blir det därför en tripp till Marstrand för att insupa lite av den västkustiska (är det ett ord?) atmosfären. 

  Nytt på bokfronten är att det snart kommer två recensioner. Askungar och Borta bäst är utlästa. Mer om dem senare, men snabblästa var de. Igår blev det även tillskott i bokhyllan (igen). Tre billiga små pocketar flyttade in; Gabriel Garcia Marquez - Kärlek i kolerans tid, Kate Jacobs - Comfort food och Harlan Coben - Berätta inte för någon. Böcker för sammanlagt 65 kr. Det är ingen idé att ha bokköpstopp. Jag bryter det hela tiden i alla fall.

  Läslista i Augusti

  I augusti tänkte jag ha ett litet tema på min läslista. Det blir Tema svenskt och jag tänker koncentrera mig på svenska författare som jag har liggande i bokhyllan. På listan finns näturligtvis en liten visit i Oceanien som är månadens stopp i jorden runt resan. Med på listan finns även på recensionsex från piratförlaget.  Låt den rätte komma in - John Ajvide Lindkvist
  Mig äger ingen - Åsa Lindeborg
  Askungar - Kristina Ohlsson (recex)
  Borta bäst - Sara Kadefors (recex)
  Skumtimmen - Johan Theorin.

  Skumtimmen är förövrigt ett litet fynd från min minisemester. Vi stannade till i Kosta på outleten där och de råkade ha lite rea. Ops! Med hem följde även Stenapan av Jeffrey Deaver.

  Vaknat på fel sida?

  Har en sån där riktigt depp/tråkdag där allt känns fel och det känns inte som att det går att göra något kul. Regnet öser ner, huvudvärk, mensvärk och BLÄ. Hoppas att eftermiddagen blir bättre. Nu blir det film och kaffe.

  Analys av läsläget i Juli =)

  Juli är till ända och det är dags för Augusti. Hoppas på att få lite sol och kanske ett litet bad innan det är dags att återgå till jobbet. Det har blivit ganska mycket läst i Juli för att vara jag. Hela nio böcker har jag plöjt under Juli. anligtvis brukar det inte bli mer än fem per månad.

  --> Duma Key - Stephen King
  --> En shopaholic säger ja - Sophie Kinsella
  --> Drottningen vänder blad - Alan Bennett
  --> Nu vill jag sjunga dig milda sånger - Linda Olsson
  --> Är det någon där? - Marian Keyes
  --> Tisdagarna med Morrie - Mitch Albom
  --> Isprinsessan - Camilla Läckberg
  --> Kära Agnes - Håkan Nesser
  --> Smultron och svek - Eva Swedenmark, Annica Wennström

  Det blev alla böcker (minus halva bittert arv) som jag hade med på min läslista. Augusti kommer bli en svensk månad då jag tänker läsa böcker av svenska författare (minus jorden runt utmaningen). Har lagt upp en liten hög på nattygsbordet. Mer om den listan i nästa inlägg.

  Smultron och svek - Eva Swedenmark, Annica Wennström

  Min Ölandsbok blev ju som ni säkert redan läst Smultron och svek. En lättläst bok om relationer och hur ens liv kan förändras på en sekund. Liselott är inte riktigt nöjd med sin tillvaro. Hon har man och barn och borde vara lycklig, men något saknas. Boken handlar om vardagsdramatik och vad ska man göra när allt bara känns fel. Naturligtvis är det en feel good roman och inget ont som inte har något gott med sig. På tal om goot är boken även full av olika recept. Jag är till exempel sugen på att testa brieosttårta och oxfile con amore. Mums säger jag bara.

  Jag tyckte boken var ok. Den var inte överväldigande bra, men inte dålig heller. Lite av en dussinbok som är lätt att läsa, men som man antagligen kommer att glömma bort. Fortsättningen på denna; Vinbär och vemod står i bokhyllan, den är kanske snäppet bättre? Är inte riktigt sugen på den än, men snart så.

  Liselotte kämpar för att finna balans i tillvaron. Hennes man Mario driver Östersunds mest populära restaurang, La Stella, och arbetar jämt. Själv har Liselotte fullt upp med barnen Sandra och Elias, med arbetet på resebyrån, med hemmet och med sina föräldrar. Och någonstans har hon en gnagande känsla av att livet inte blev som hon tänkt sig.

  Men oväntade händelser ställer allt på sin spets. Hennes bästa vän Susanne visar sig vara allt annat än trofast. Systern Linda, som lämnat Östersund för storstaden, återvänder med en överraskande nyhet. Och Liselottes föräldrar avslöjar hemligheter som ingen tidigare känt till. Liselotte tvingas ompröva sker och ting och chockar sin omgivning genom att inte vara så präktig som alla trott...


  Inläggskavalkad deluxe

  Nu är jag tillbaka från Öland. Lite soligare där än här på västkusten. Men blåsten ville inte riktigt släppa så det blev inte mycket tid på stranden. Däremot blev det mycket tid i bilen och vi fick se mycket av både Öland och glasriket. Många väderkvarnar blev det. Dock gick inte resan helt utan missöden. I Jönköping fick vi lite mindre problem med bilen oc fick åka runt och leta efter reservdelar. När vi väl kom till Öland var det som att alla hade tänkt samma som vi och därför var hela Öland fullbokat. Där fick vi för att vi ville spontana. Boka i förväg!

  På vägen hem tog vi en tripp förbi Kosta outlet och blev positivt överraskad. Stort ställe med kläder, böcker, smycken och naturligtvis porslin och glas. Tyvärr blev det kallare och kallare ju närmare västkusten vi kom och när vi kom ur bilen hemma frös vi nästan till isbitar.

  Eftersom vi spenderade mest tid i bilen blev det inte så mycket läsande mer än den korta stunden på stranden och på kvällarna så det blev bara smultron och svek och mig äger ingen sparar jag till den här månaden.


  RSS 2.0