Minisemester till Öland
Återkommer.
Kära Agnes - Håkan Nesser
Boken är uppbyggd på breven som vännerna skickar till varandra, minneglimtar från deras barn- och ungdom och tankar från nutid. Det första som slår mig när jag läser den är att något inte står rätt till med deras vänskap.
Boken har en annorlunda twist jämfört med många andra deckargåtor vilket gör att det blir ett riktigt bra driv i historien trots att den är så kort. Dessutom gillar jag Nessers språk. Att först ha läst Läckberg och sedan Nesser visar på en stor skillnad i användningen av språket.
"Kära Agnes, Jag tror det är viktigt att både du och jag är helt överens om varje steg, varje aldrig så liten detalj i genomförandet. Vi måste planera allting minutiöst och vinnlägga oss om att inte ta några onödiga risker. När allt kommer omkring borde det inte vara särskilt märkvärdigt för två kvinnor av vår kaliber att mörda en enda man och komma undan med det. Eller hur, Agnes? Din Henny" En gång stod de varandra mycket nära, Agnes och Henny. Men det var en vänskap full av skevheter och blinda speglingar. Nu, efter nästan tjugo år, korsas deras vägar på nytt. Det är som om något länge förutsett måste fullbordas. Båda blir de brickor i ett spel som går mot en olycksalig, dödsbringande final. |
Isprinsessan - Camilla Läckberg
Min första Läckbergbok är nu utläst och jag förstår nu de diskussioner som pågår kring henne. Bra intrig kontra dåligt språk och så vidare. Jag har inte varit sugen på att testa på Läckberg förrän nu. Det första jag slogs av var att det var något med språket som störde mig. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad, för språket känns inte överdrivet dåligt, men det är ändå något som är off med det. I alla fall i början. Det blir bättre mot slutet, eller också vande jag mig bara vid det. Eftersom detta är debutboken vill jag se om språket förbättras i de övriga (ja, jag vet att jag ligger efter).
Däremot tycker jag intrigen i boken är ok. Lite för lite fokus på deckargåtan dock och lite för mycket på Ericas privatliv. Jag fokuserar nästan mer på den och är mer intresserad av det än själva deckargåtan.
Boken börjar lite segt, men en bit in i boken tar den sig och det blir svårt att lägga den ifrån sig. Jag gillar hur man får följa olika personers syn på samma händelse och hur dessa sedan vävs samman. Jag visste åt vilket håll intrigen lutade, men det var inte jättelätt att komma på vem som var mördaren.
Mer utflykter i förra veckan
Tisdagar med Morrie - Mitch Albom
Jag läste boken med tårblanka ögon. Boken är liksom glad och positiv samtidigt som den beskriver en hemsk sjukdom. Boken blir aldrig tragisk tots sjukdomen utan den behåller en kärleksfull ton genom hela boken. Detta är inte en berättelse om dödlig sjukdom utan en skildring av en makalös man.
Utflykt i grannstaden.
Mysig fika med vännen
Idag har en kompis varit här och fikat. Vi har pratat inredning, hus, bibliotek och böcker. Hon är nämligen lika boktokig som jag =) Till fikat bjöd jag på rabarberkaka som trots att den såg ut att bli totalt misslyckad faktiskt blev ganska god. Mer fikabesök önskas.
Jag la ner Bittert Arv
Jag kanske kommer tillbaka till Asien igen och läser Norweigan wood istället. LillaO tipsade och sa att den var riktigt bra och sparkade igång hennes läslust.
Istället för Bittert arv har jag läst Tisdagar med Morrie, som jag inte bara fastnade i, utan även sträckläste. Mer om den i ett annat inlägg.
Läslusten, var är du?
Frank McCourt är död
Jag läste Ängeln på sjunde trappsteget när jag gick på högstadiet/gymnasiet och minns att jag blev välsdigt förtjust i boken. Tyvärr står den inte i bokhyllan, utan tror jag lånade den från skolan eller biblioteket. Den borde kanske införskaffas och läsas om.
Bibliotek - here I come
Det som är bäst med huset förutom att man faktiskt får en trädgård och ett boende som vi äger är att vi får mycket mer plats. Jag kommer att kunna ha ett bibliotek som är mitt, bara mitt. I mina fantasier ser jag vita billys, mysig fåtölj och valfri dryck på det lilla bordet bredvid mig. Jag ser liten pysselhörna och böcker högt och lågt. Lite skillnad från nu där alla mina böcker får stå i dubbla rader och instoppade där de får plats.
Nytt i dvdhyllan.
Vid en hyrningsräd på hemmkväll fick första säsongen a Ghost whisperer följa med. Morgonläsningen har tillfälltigt bytts ut mot tv-tittning.
Om kvällarna har jag påbörjat bittert arv som är en del av lyrans jorden runt utmaning. Har inte kommit in i den riktigt än, men snart så.
Dessutom fick Tisdagar med Morrie följa med mig på bussresan in till Göteborg igår (den är liten och smidig och få plats i den minsta väskan) och den verkar riktigt lovande.
Är det någon där? - Marian Keyes
Boken överraskade mig positivt. Boken har inte det typiska glättiga tonfallet som många av Keyes böcker har, utan här är det en mer seriös stämning. Boken berättar om en av systrarna Walsh (samma familj som tjejerna i Vattenmelonen och en oväntad semester med flera), Anna, som råkat ut för en hemsk olycka. Till en början träffar vi henne på Irland hemma hos sin familj, men hon vill inget hellre än att ta sig tillbaka till New York och komma tillbaka till sitt gamla liv.
Världens bästa jobb och världens bästa man - hur kunde det ändå gå så snett?!
Nedbruten och omskakad ligger Anna på soffan hemma hos mor och far i Dublin. Hon är ett vrak i allas ögon men har bara en sak i huvudet: hon måste tillbaka till New York! New York betyder allt: hennes lägenhet, drömjobbet - och världens bästa man och make, Aidan. Men inget är sig längre likt i Annas liv...
Tillbaka på Manhattan - och ruta ett - är det inte bara de fysiska och själsliga ärren som gör återkomsten komplicerad utan också det faktum att Aidan verkar ha försvunnit. Är det dags för Anna att gå vidare i ny relation - är det över huvud taget möjligt? Frågorna tornar upp sig, men en brokig skara av olycksbröder - och systrar - två födslar och ett helknäppt bröllop verkar för att få henne på rätt köl igen.
Annas kamp tillbaka till ett vanlig liv blir inte så lätt som hon tror och vi får se både tragiska, sorgliga och dråpliga situationer som hon hamnar i. Utöver Annas liv får vi följa resten av systrarna i hennes familj och andra i hennes närhet. Boken är både rolig och tragisk. Den är definitivt en av Keys bättre böcker. Boken följer förövrigt med det nya numret av ELLE om man är sugen på både tidning och bok.
Dagsutflykt till Varberg
Innan vi åkte hem hann vi även med en snabbvisit i Ge-kås, Ullared. Som vanligt var det en del trängsel och vi hittade inte så mycket. Dock fick en riktigt snygg skinnjacka följa med mig hem. Den var för bra för att gå förbi.
Loppisfynd
Söndagsenkät.
1. Bästa toaläsning?
Tidningar eller serier funkar bra på dass.
2. En bok med ett djur?
Cujo - Stephen King
3. En kärlekshistoria?
En liten kärlekssång - Michelle Magorian
4. En uppväxtskildring?
Om Blonde av Carol Oates är en uppväxtskildring så tar jag den.
5. Om jag vore detektiv, ville jag vara som...?
Poirot eller någon annan gammaldags detektiv som följer ledtrådar på klassiskt manér.
6. En bok jag aldrig tänker läsa:
Sagan om ringen, en liftarens guide till galaxen
7. Ett språk jag önskar jag kunde läsa på:
Franska tror jag hade varit fräckt.
8. Senast inköpta tidning:
Om man inte räknar med Aftonbladet var det hus & hem.
Nu vill jag sjunga dig milda sånger - Linda Olsson
Språket är poetiskt och drömsk vilket ibland kan göra en bok svårläst, men inte i det här fallet. Boken har en enkel historia, men den stannar kvar i kroppen. Allt blir lite sävligt och tankfullt. Jag har bara lust att sätta mig på en trapp någonstans, dricka vin, titta på himlen och filosofera över det som varit.
En mörk marskväll kommer Veronika, en ung författare, till en enslig stuga i en liten by i Dalarna. Hon är på jakt efter ensamhet och stillhet, för att skriva färdigt en roman och för att komma över en stor sorg. Hennes ankomst observeras i tysthet av den gamla kvinnan som bor i huset bredvid, den enstöriga Astrid. I tryggheten bakom sina skyddande väggar bevarar hon mörka familjehemligheter och en personlig tragedi. |
Recensionsex
En liten flicka försvinner från ett x2000-tåg som just rullat in på Centralen i Stockholm. Flickans pappa blir snabbt misstänkt och alla resurser läggs på att lokalisera honom.
I en annan del av Sverige lever en ung kvinna gömd, rädd för att en dag återfinnas av mannen som hon först trodde var den prins och befriare som hon sedan barnsben väntat på. Hon vet bättre än någon annan varför flickan är försvunnen, och än en gång förbereder hon sig för flykt.
Polisutredningen leds av den legendariske kommissarien Alex Recht. Vid hans sida finns den ivrige kriminalinspektören Peder Rydh. Och inte minst den civilanställda utredaren Fredrika Bergman, hon som skulle bli violinist men istället hamnade inom polisen och som tvingas kämpa i motvind när hon vill leda bort utredningen från det spår man först slagit in på.
Samtidigt växer fallet och kantas av utstuderad ondska. Utredningsgruppen måste snabbt komma upp i gärningsmannens tempo innan ytterligare liv går förlorade. Hur mycket tid har de egentligen på sig innan han gör sitt nästa drag? Och vem är kvinnan som likt en skugga figurerar i utredningens utkant? Är det henne man måste finna för att få den sista pusselbiten att falla på plats?
Många debutromaner tycker jag brister i språk och den röda tråden genom boken. Hoppas den här håller hela vägen!
Lite nytt på tehyllan.
I fredags var det göteborgsbesök tillsammans med fyra vänner från jobbet. Det blev långfika och stros på stan och det var riktigt trevligt. Något vi definitivt måste göra om tjejer. Med hem följde utöver några reafynd lite nyta Tésorter från Kusmi. Har hört talas om dem tidigare men inte köpt något. I frdags fick tre små burkar i smakerna prince vladirmir, spicy chocolate och ginger lemon green tea åka med till Kungälv. Vladimirteet har precis druckits i sällskap med Linda Olssons Nu vill jag sjunga dig milda sånger. Mysigt och gott.
Dessutom är burkarna jättesöta=)
En trea - vad händer idag.
- Fika med jobbarkompisar från Uddevalla. Blir väl även lite promenerande i Göteborg.
- 30-års kalas. Grattis Christer.
- Räkor, me want räkor till middag!
Drottningen vänder blad - Alan Bennett
Drottningen vänder blad är en söt och tänkvärd liten historia om en uttråkad drottning som helt plötsligt och oväntat upptäcker litteraturen. Detta är naturligtvis något som möter motstånd på hovet då de ser litteratur som ett hot.
Om det inte varit för de olydiga hundarna så skulle den engelska drottningen förmodligen aldrig ha upptäckt bokbussen.
Drottningen stiger på den slitna kommunala bussen som står parkerad vid Westminister Palaces köksregioner för att be om ursäkt för sin skällande hund och av artighet lånar hon en av böckerna från hyllorna. Det visar sig dock vara en omåttligt torr och tråkig roman, men drottningen läser pliktskyldigt ut den, lämnar tillbaka den och återvänder till slottet med en ny bok i väskan.
Den här gången får bokvalet förödande konsekvenser. Boken i fråga väcker nämligen Hennes Majestäts passion för läsning. En passion som växer sig så stark att hennes officiella plikter snart blir lidande.
Och medan drottningen förlustar sig med världslitteraturen så konspirerar hennes undersåtar om hur Hennes Majestäts litterära utsvävningar ska få ett slut.
Boken är lättläst och kortare än jag trodde (endast 125 sidor) och man läser den lätt i ett svep. Berättelsen är väldigt söt och att få följa drottningens väg in i literaturen och de tankar den väcker hos henne, gör att jag själv börjar fundera över min egen läsning. Hur har min läsning utvecklats från att jag var i bokslukaråldern fram tills nu? Läser jag samma sorts böcker nu som då? Hur väljer jag mina böcker nu jämfört med förut? Många frågor blir det, men jag tror jag ger dem ett eget inlägg när de är färdigtänkta.
Slutsatsen blir; läsläsläsläsläs.
Några boktillbehör
En shopaholic säger ja - Sophie Kinsella
Jag valde att ha med boken på min juli lista av ett skäl och det var för att ha något lättsamt på stranden. Jag har läst de föregående böckerna i serien, men egenligen aldrig fallit för dem. De är väldigt ytliga och jag tycker inte riktigt att man får lära känna karaktärerna "under ytan". Shopaholicböckerna har för mig varit ett sätt att rensa huvudet när jag har haft för mycket stress i vardagen ibland.
Den här sopaholicboken överraskade mig dock. Fokus låg för en gångs skull inte på vad Becky Bloomwood hade shoppat (även om boken börjar likadant som alltid), utan här får man möta en mer ödmjuk Becky. I den här boken har hennes förhållande fått mycket större plats och det märks här att författaren har låtit sina karaktärer mogna något. Ja, boken är fortfarande en chicklit och naturligtvis hamnar hon i dråpligheter. Men det finns trots detta en mer seriös och allvarlig underton.
Det hör skulle bli min sista bok i shopaholicserien tänkte jag. En shopaholic säger ja har fått ligga oläst i hyllan i snart ett år och jag har egentligen inte känt någon lust att läsa den. Men nu blir jag lite nyfiken på om utvecklingen håller i sig i de nästkommande böckerna. Kommer Becky fortsätta att mogna eller kommer hon återgå till en person med seriösa shoppingbekymmer?
Rebecka Bloomwood har hittat sitt drömjobb. Hon spenderar andra människors pengar hela dagarna. Och får betalt för det. Det perfekta jobbet, den perfekta mannen - Luke Brandon. Och nu, det perfekta bröllopet. Ja, Luke har friat och bröllopsplanerna är i full gång. Den här gången behöver Becky inga ursäkter för att shoppa, för man gifter ju sig bara en gång ... Beckys föräldrar tar för givet att hon ska gifta sig hemma i England, i trädgården och bära sin mors brudklänning. Men Lukes mamma planerar ett stort bröllop i New York. Becky vill förstås inte säga nej till någon och förberedelserna på båda sidor Atlanten fortskrider i takt med att datumet närmar sig ... |
Shopaholicserien består av fem böcker vad jag vet varav en shopaholic säger ja är bok tre. Efter denna kommer en shopaholic får en syster och en shopaholic i väntans tider.
Halvkomig
Dagens trea
- Startade morgonen med en rask 1 ½ timmes promenad. Härlig start på dagen och det gav massvis med energi.
- Energin ledde till brödbak under förmiddagen. Tekakor bakades för första gången och de blev goda.
- Spenderade även några timmar tillsammans med min samåkningskompis i hennes trädgård på en mysig fika.
Tematrio USA
1. Stephen King måste ju få vara med på min lista eftersom han är överrepresenterad i min bokhylla. Mr King har under åren skrivit en hel del romaner och novellsamlingar. En del är bra, några fantastiska och en del talar inte till mig. Men eftersom jag under åren har samlat på mig en del böckerna så har det blivit lite av en grej.
2. En annan amerikansk författare är Michael Connelly, mest känd för sina Harry Bosch böcker. Min favorit bland hans böcker är poeten. Just deb här handlar dock inte om Harry Bosch. Här har vi det klassiska deckarupplägget med ett mord som ska lösas med hjälp av olika ledtrådar.
3. Torey Hayden har jag läst en hel del av genom åren. Den första boken hon skrivit är burpojken och det är också den som har fastnat bäst. Hayden är en lärare och psykolog som skriver om sina fall. MÅnga av böckerna handlar om barn som farit riktigt illa i sina hemmlijöer. Riktigt tårdrypande.
Dagens tre godingar
- Har framgångsrikt lyckats undvika allt vad reaböcker heter trots stora lockande skyltar och intressanta lådor längs med trottoarkanterna.
- Hittat helt underbar uteservering på en innegård. Det kändes som om man var i ett annat land.
- Har testat på sushi på första gången (ute i en liten mysig park) och I'm liking it! Maki är en ny favorit.
Duma Key - Stephen King
Beskrivning: | |
Edgar Freemantle har det mesta en man kan önska sig: ett bra jobb, en älskad hustru och två fina döttrar. Men efter en svår olycka förändras allt. Han förlorar sin högra arm, mister en del av talförmågan och drabbas av svåra minnesförluster. Hans humör blir allt sämre och till slut står hans familj inte ut längre. När skilsmässan blir ett faktum börjar Edgar nästan önska att han inte hade överlevt och som en sista utväg vänder han sig till en psykolog. Han ger Edgar rådet att flytta men föreslår även någonting annat: "Edgar, finns det något som gör dig glad?" "Jag brukade teckna lite." "Börja med det igen. Du behöver murar - murar mot natten." Edgar lämnar sitt tidigare liv bakom sig och beger sig till den lilla ön Duma Key, i Florida. Där återupptar han sin gamla hobby att måla och det dröjer inte länge förrän han inser att han faktiskt har en talang utöver det vanliga. Hans tavlor tycks på något sätt leva sitt eget liv. Ofta händer det att han upptäcker detaljer som han inte har någon aning om hur de har kommit dit. Så småningom lär Edgar känna Elizabeth Eastlake, en konstintresserad, äldre dam som visar sig äga större delen av Duma Key. Elizabeth talar ett språk som bitvis är helt osammanhängande, men ju mer Edgar målar desto mer förstår han. Allteftersom Elizabeths dunkla förflutna rullas upp blir det mer och mer uppenbart att Edgars tavlor inte är några vanliga konstverk. Genom att måla har han fått förmågan att styra framtiden - på gott och ont ... |
Det som jag gillar mest i boken är det suggestiva som finns med redan från första kapitlet. Det finns något övernaturligt som hänger över Edgar som gör att vissa partier i boken känns som en drömvärld. Det är just den här suggestiva känslan som får mig att fortsätta läsa boken och uppslukas av den. Jag tog till och med med mig den till stranden trots att den är inbunden och ganska tung. Dessutom blir jag väldiogt förtjust i huvudpersonen Edgar som trots sin ilska ändå är en sympatisk person som man faller lite för.
Boken har utöver det lite övernaturliga spökliga även en berättelse om en familj i kris efter Edgars olycka, samt historien om Edgars kamp mot en vardag utan smärtstllande och svåra smärtor. Jag funderar lite på om det inte finns en del av Kings egna känslor i just den senare historien då King blev påkörd för några år sedan och blev riktigt svårt skadad.
Nu är ju jag en samlare av Kingböcker och kanske lite partisk, men rekomenderar boken starkt.Detta är en av Kings bättre böcker. Riktigt bra.
Fredag; läsning, nya böcker och tonvis med jordgubbar.
Efter den här starten på dagen var det vidare till hårklipp och sedan till mamsen för att plocka jordgubbar. Därifrån kom jag inte tomhämt. 5½ liter jordgubbar på en avplockning i landet. Nu är frågan vad man ska hitta på med allt.
Dessutom "råkade" jag fråga om en eller två titlar och vad hände då? POF! och jag står där med en påse böcker som bara skänktes till mig. Det blir några fler böcker till olästhyllan MEN jag har INTE brutit mitt köpförbud =). Bland böckerna jag fick finns smultron och svek och vinbär och vemod (de efterfrågade titlarna) som jag varit sugen på att läsa ett tag. Dessutom en Siri Hustvedt som många har pratat om.
Kvällen avslutades på balkongen med vin, jordgubbar såklart och Mr King. Det är helt underbart att man kan sitta ute och läsa kl 22-23 på kvällen utan att frysa. Synd bara att ljuset försvann. Bara upplösningen kvar nu. Spännande!
Halvårsrapport på läsfronten
Sedan januari har jag läst sammanlagt 37 böcker.
Av dem är:
14 av manliga författare.
23 av kvinnliga författare.
12 ungdomsböcker.
13 svenska författare.
24 utländska författare.
Vilka slutsatser kan dras? Jag läser väldigt lite manligt och väldigt lite svenskt.
Bäst det här halvåret tycker jag böckerna av Khaled Hosseini, Anna Gavalda och Petter Lidbeck är.
Läsrapport för juni
--> Eclipse - Stephenie Meyer
--> Tusen strålande solar - Khaled Hosseini (Jorden runt utmaning)
--> Livets aviga och räta - Kate Jacobs
--> Labyrinten - Kate Mosse
--> Kär och galen - Jennifer Cruise
--> Det tolfte kortet - Jeffery Deaver
Om jag ska ranka dem utifrån vilka jag tyckte bäst om kommer Tusen strålande solar och Livets aviga och räta på en första plats medan Labyrinten och Ecplise hamnar längst ner på listan.
Duma Key, en tredjedelsuppdatering.
Jag är även förtjust i hur han vrider på språket: Jag förmodar att jag visste det, men det var trevligt att få höra någon annan säga det rakt ut. Någon utom Kamen, alltså, som har till yrke att att skrapa intorkade rester ur de besvärliga, odiskade kastrullerna i det undermedvetnas diskhoar (förklaring vad en psykolog gör sid. 105). Det är ett härligt sätt att leka med språket.
Nu hoppas jag att boken håller hela vägen.