Flyga Drake - Khaled Hosseini

Jag har nu i tre dagar läst så fort jag har haft tillfälle. Det var längesedan som jag läste en bok som fängslade mig så som denna bok. Jag vet att jag är sent ute, men sådan är jag med alla hypade böcker. Brukar oftast vänta med sådana. Jag läste till exempel inte Stieg Larsson triologin förrän för några månader sen.

Amir och Hassan växer upp som bästa vänner under en omvälvande tid i Kabul. Trots att de uppfostras sida vid sida lever de i två helt skilda världar. Amir är son till en framstående välbärgad man, medan Hassan, som är son till Amirs fars tjänare, tillhör det fattiga och lågt stående hazarfolket. Hassan gör allt för Amir, han försvarar honom i alla lägen, men när Amir en dag får chansen att återgälda Hassans totala lojalitet sviker han.
  När Sovjetstyrkor invaderar Kabul och Amir och hans far flyr landet för att skapa sig ett nytt liv i Kalifornien tror Amir att han har gjort sig fri från sitt förflutna. Men han kan inte lämna minnet av Hassan bakom sig.
  Flyga drake är en gripande roman om vänskap, svek och lojalitet. Den handlar om banden mellan fäder och söner och fädernas makt över sina söner - deras kärlek, uppoffringar och lögner. I bakgrunden står historiska händelser som inte tidigare berättats på detta sätt, boken tar oss från ett vackert och välmående Afghanistan rikt på kultur till det ödelagda land som det är idag.

En gripande bok som fängslar från första kapitlet och jag kan inte mer än att rekomendera den till alla som inte läst den. Hosseini berättar i jag person ur Amirs synvinkel om ett helt liv först från en villa i en välmående del av Kabul, från en sunkig lägenhet i Californien och sedan tillbaka i ett sönderbombat Afghanistan. Mycket lite tid läggs på Amirs framtid utan fokus läggs på Amirs barndom samt hans minnen och hur de kommer att påverka hans vidare liv.

Är hans andra bok tusen strålande solar lika bra tro? En jobbarkompis kunde inte lägga ner den.

Kommentarer
Postat av: Anonym

den är ännu bättre tycker jag! jag har läst den flera gånger nu och funderar på att läsa den en gång till (a) rekommenderar den definitivt :D

2011-02-13 @ 16:38:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0