En enda kväll - Mats Berggren

  En snabb och intensiv roman om en krock mellan olika sorters liv i Sverige. Den här gången gäller det inte i första hand mellan svenskar och invandrare utan det handlar om Martin och Esperanza från förorten och Alexandra från den fina villan i skyddad överklassmiljö.

När Alexandra glömmer sin laptop på tunnelbanan tar Martin hand om den och söker upp henne för att lämna tillbaka den. Eftersom han är passionerat intresserad av datorer men inte själv äger någon kan han inte låta bli att läsa hennes anteckningar. Han får en inblick i hennes innersta tankar och det berör honom mer än han kunnat ana. Det blir ett möte fyllt av dramatik och när de tre ungdomarna konfronteras med varandra ser de sig själva i ett nytt ljus som förändrar deras liv för alltid - men inte alls på det sätt man kanske kunnat tro.
Den här boken använder vi just nu i en åtta och jag måste säga att den har mottagits bra . Boken utspelar sig under en enda eftermiddag/kväll i Martin, Alexandra och Esperanzas liv, men kvällen kommer att för alltid förändra deras liv. Boken tar upp ett par viktiga teman. Ett av de mest intressanta är att hur skillnaden mellan fattiga och rika ibland inte är så stor som man tror. Man kan må dåligt även om man har pengar. Formmässig tycker eleverna om att det är lite kortare kapitel. De tycker att det blir lättare att läsa när de ser ett tydligt slut på kapitlen och att de inte är för långa.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Jag tyckte den var bra! Intressant grepp av Berggren att skildra samma kväll utifrån tre personer med så olika bakgrund. Enda invändningen är väl att den kanske kändes lite schablonmässig? Men det innebär ju samtidigt en tydlighet mot läsaren och jag vet, av erfarenhet, att den uppskattas mycket av högstadieelever.

2009-04-28 @ 22:07:00
Postat av: Sofie

Jag håller med dig angående schablonerna, men som sagt så länge barnen läser och tycker det är intressant är jag redo att bortse från det. =) Eftersom berättelsen är ganska kort och tät gör det att de inte riktigt tappar fokus utan håller sig koncentrerade längre=)

2009-04-29 @ 11:39:41
URL: http://sofiemarika.blogg.se/
Postat av: Maja

Japp, den brukar vara uppskattad, tillhör kategorin "säkra kort" hos mig :-)

2009-04-29 @ 12:59:57
Postat av: Boktokig

Den här boken lät intressant! Måste nog ta och kolla in den!

2009-04-29 @ 19:36:54
URL: http://boktokig.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0