Borta Bäst - Sara Kadefors

Jag har läst Sandor slash Ida av Sara Kadefors, men helt missat att hon även har skrivit böcker riktade mot vuxna. Innan Borta bäst har Kadefors även skrivit Fågelbovägen 32. Eftersom jag gillade Borta bäst får jag nog se om jag kan nosa rätt även på fågelbovägen 32.

Ingen lägger märke till bilen som står parkerad i den lilla dungen utanför Ikea. Ingen reagerar på kvinnan som kommer ut mellan träden och promenerar mot ingången. Hon är elegant klädd och har ett vackert leende. Hon dricker gratiskaffe innan varuhuset öppnar och äter upp folks kvarlämnade mat.

Kvinnan heter Sylvia. Vem är hon? Vad har hon varit med om? För bara några månader sedan levde hon ett annat, etablerat liv. Efter ett misstag har hon förlorat allt. Nu handlar det om att överleva. Medan Sylvia kämpar för att upprätthålla den perfekta fasaden kommer hon i kontakt med en helt ny värld som förändrar hennes världsbild. Till slut går det inte att fly längre. Hon måste tillbaka till sitt gamla liv, göra upp med den hon en gång var och dem hon en gång lämnat.Som sagt, boken föll mig i smaken och den gick snabbt att läsa. Jag gillar hur man gradvis får reda på vad det är som Sylvia har gjort som är så "hemskt" och som gjort att hon avskärmat sig själv från sitt gamla liv. Sylvia går från sitt gamla liv med man, barn och villa, till att leva enklare. Dock sker inte den här övergången smidigt, utan hon lämnar mycket olöst bakom sig som måste lösas.

Man får möta två olika sidor av Sylvia, en före "det hemska" och en efter som väldigt tydligt skiljer sig från varandra. På resan mot att skapa någon slags harmoni med sitt gamla liv möter Sylvia nya personer i samhällsklasser som hon aldrig ens bemödat sig att möta, men som hon också är vilsna i livet. Dessa människor ser hon nu med nya ögon de blir hennes vänner.

Jag gillar bokens budskap som passar bra in i vår tid då allt handlar om utsida, status och att klättra på karriärstegen. Mycket i livet handlar om att bli bättre än vad man egentligen är och det är väldigt sällan som vi bara stannar upp och är nöjda med vad vi har. Man behöver inte föreställa sig och spela en roll. Stanna upp se det liv du lever. En fasa vore ju att om 10-20 år inse att man missat livet i jakt på något som är bättre.

Hoppas jag inte förstört boken för mycket för er. Läs den och ta er en funderare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0